Știri: Programe In memoriam Ion Dichiseanu la TVR (21–23 mai 2021)

94
Sursa foto TVR
Sursa foto: TVR

TVR regretă dispariţia marelui actor Ion Dichiseanu şi îi aduce un respectuos omagiu difuzând o serie de programe In memoriam, dedicate personalității şi activității marcante a artistului care ne-a părăsit joi, 20 mai, la vârsta de 87 de ani. Ion Dichiseanu se alătură, după 60 de ani de carieră, elitei care a făcut din teatrul şi filmul românesc o moştenire culturală incontestabilă.

Apropiat al emisiunii „Drag de România mea”, de la TVR 2, Ion Dichiseanu a răspuns de două ori invitație prietenului său Paul Surugiu Fuego. Astăzi, 21 mai, de la 22.00, telespectatorii îl vor putea revedea în cele mai frumoase momente artistice din emisiune, dar și la povești alături de familia sa, la galele „Drag de România mea! In memoriam Ion Dichiseanu”. Programul va fi difuzat simultan pe TVR Internațional, iar sâmbătă, 22 mai, de la ora 22.30 pe TVR Moldova.
„A plecat și mohicanul. S-a stins Ion Dichiseanu, din lumea aceasta, dar nu și din sufletele celor care l-au iubit nespus! Mă număr printre ei și sunt fericit că în ultimii ani ne-am fost aproape”, a spus cu regret Paul Surugiu Fuego.

TVR 2 a pregătit cinefililor la „Duminica filmului românesc“, din 23 mai 2021, două dintre cele mai reprezentative filme ale actorului Ion Dichiseanu: de la ora 13.10 Sfânta Tereza și diavolii, în regia lui Francisc Munteanu, o apreciată dramă românească de război, iar  de la ora 20.10, Trandafirul galben, al doilea film din celebra aventură a lui Mărgelatu, una dintre cele mai populare serii de filme din cinematografia românească care aniversează momentului istoric al Revoluției de la 1848.

Vineri, 21 mai, de la ora 15.30, pe TVR 3 și TVR Moldova, și sâmbătă, 22 mai, de la ora 15.00, la TVR Internațional, se va difuza un spectacol din Arhiva de Aur TVR: Noaptea marilor speranțe de Tudor Popescu. Adaptarea TV: Domnița Munteanu. Din distribuție fac parte actorii: Ion Dichiseanu, Rodica Popescu Bitănescu, Simona Bondoc, Manuela Ciucur, Anca Sigartău, Aurora Leonte, Mihai Bisericanu, Constantin Drăgănescu, Radu Panamarenco, Alexandru Bindea, Ligia Căliman și copilul Adrian Costin.

Ion Dichiseanu s-a născut pe 20 octombrie 1933, în Adjud, și a devenit unul dintre cei mai cunoscuți actori de film, teatru, televiziune, radio, dar și scriitor. Fiind student la Politehnică, Ion Dichiseanu a fost îndrumat spre actorie de către nepoata lui George Vraca. Din bogata sa filmografie, 48 de pelicule, amintim: Darclée (1960), lungmetrajul în regia lui Mihai Iacob în care maestrul Dichiseanu a debutat, Post-restant (1961), Porto-Franco (1961), Tudor (1962), Titanic vals (1964), Frumoasele vacanţe(1967), Amprenta (1967) sau Bătălia pentru Roma. Rolul Pierre Vaillant, din celebrul serial românesc Toate pânzele sus, rămâne un reper în cariera sa. Ca de altfel, şi prestaţiile sale din Tunelul, Trandafirul galben, Titanic Vals, Pistruiatul, Revanşa şi Burebista. Pentru interpretarea din Clipa, în regia lui Gheorghe Vitanidis, a luat premiul ACIN, în 1979. Ion Dichiseanu a filmat și alături de regizorul Radu Jude, având o scurtă apariţie în Babardeală cu bucluc sau porno balamuc, film premiat cu Ursul de Aur la Berlinala 2021.

În anul 2002, Ion Dichiseanu a fost decorat cu Ordinul Naţional „Serviciul Credincios” în grad de Cavaler, iar în 2015 a primit o stea pe Aleea Celebrităţilor, în semn de preţuire pentru întreaga activitate în domeniul teatrului şi filmului. Un an mai târziu, a lansat cartea Am fost rivalul regelui. Povestea mea de iubire cu Sara Montiel, în care artistul evocă momente petrecute alături de frumoasă divă spaniolă.
În martie 2017, actorul Ion Dichiseanu a primit „Premiul pentru Întreaga Carieră” în cadrul celei de-a XI-a ediţii a Galei Premiilor Gopo, iar în luna mai a aceluiaşi an, a fost lansat la Bookfest volumul Ion Dichiseanu: Adevărul, mai frumos decât legenda, care cuprinde memoriile sale.

În 2019, actorul Ion Dichiseanu a fost decorat la Cotroceni cu Ordinul Naţional “Serviciul Credincios” în grad de Ofiţer pentru întreaga carieră artistică.

Comunicat al TVR

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.