Știri: Proiectul educațional ”Lectura în şcoala de cartier” (17 octombrie 2019, București)

285
proiect lectura in scoala de cartier

lectura in scoala de cartierSunt foarte multe întrebări la care specialiștii în psihopedagogie și comunicatorii caută răspunsuri în ceea ce privește atragerea și deschiderea gustului pentru lectură. Azi, absența lecturii reprezintă o problemă și în rândul adulților. E greu să-ți educi copilul și să-i insufli dragostea de carte, dacă tu însuți nu citești măcar câteva pagini pe zi. Suntem uimiți atunci când statisticienii dau publicității informații care sunt în strânsă legătură cu educația și cartea. N-ar trebui să ne mire. La 42% analfabeți funcționali din totalul populației României, este aproape firesc faptul că doar 44,3% au citit o carte în ultimele 12 luni.

Este unul dintre motivele pentru care Asociația Culturală Leviathan, cu sprijinul Inspectoratului Școlar al Municipiului București, al conducerii Școlii Gimnaziale ”Principesa Margareta” din sectorul 5 și al editurilor Integral și Nomina, le propune copiilor cu vârste cuprinse între 10 – 12 ani, un proiect educațional care va îmbina cititul cu abilitățile practice.

Programul ”Lectura în şcoala de cartier” debutează exact în prima zi în care, la București, se organizează Târgul de carte pentru copii ”Bookerini” (17 – 21 octombrie 2019) și despre care, iarăși, puțină lume este informată.

Deci, cine citește cu noi?

Cu ajutorul profesoarei și consilierului școlar Mirela Moaghen, dirigintă a bobocilor din clasa a V-a A, din două în două săptămâni, 22 de elevi vor participa la ateliere interactive de lectură. Pe baza unor titluri de poveşti date de organizatori, copiii vor (re)interpreta poveștile citite. Apoi vor construi păpuși inspirate de acestea. Proiectul este conceput şi coordonat de Mirela Nicolae, membră fondatoare a Asociației Culturale Leviathan. Din echipă mai fac parte Mirela Moaghen, profesoară și consilier școlar, Costin Tuchilă, preşedinte executiv al Asociației Leviathan și Pușa Roth, secretarul Asociației.

Membrii și colaboratorii implicați speră ca, prin intermediul acestui program educațional, elevii să fie angrenați într-un proces de creativitate literară şi artistică, să-și îmbogățească vocabularul și să comunice mai ușor.

E nevoie de ”Lectura în şcoala de cartier”? Cu siguranță, da. E nevoie de mii de astfel de programe în întreaga țară. Primul pas îl vom face joi, 17 octombrie 2019, la ora 15.00 iar, la final, pe 20 februarie 2020, sperăm să valorificăm rezultatele muncii școlarilor în produse educaționale utile lor și colegilor lor.

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.