Știri: Spectacolul-lectură „Ceva cu tăiței” deschide cea de-a doua ediție a proiectului „Lecturi³” (Iași, 29 martie 2021)

12
Ceva cu taitei

Teatrul Național din Iași anunță deschiderea celei de-a doua ediții a proiectului Lecturi³, luni, pe 29 martie 2021, cu spectacolul-lectură Ceva cu tăiței de Marilena Dumitrescu, în regia Irinei Popescu-Boieru. Spectacolul va putea fi vizionat online, pe Scena 5 (canalul de YouTube și pagina de Facebook a Naționalului ieșean), de la ora 19.00. În distribuție: Catinca Tudose, Daniel Busuioc, Haruna Condurache, Radu Ghilaș, Iriina Răduțu Codreanu, Mălina Lazăr, Constantin Avădanei, Radu Homiceanu.

Dramaturgul Marilena Dumitrescu, despre textul ales de juriul proiectului Lecturi³: „Te-ai gândit vreodată cum ar fi să-ţi construieşti tu însuţi realitatea în care trăieşti? Eu da. La fel şi personajele din Ceva cu tăiţei. Atunci când realitatea din jurul tău dispare, trebuie să-ţi construieşti alta. Dar să ştiţi că nu-i uşor, pentru că trebuie să ţii cont şi de realitatea interioară. Dar într-o comedie absurdă, totul se rezolvă până la urmă. Nu e uşor să fii Dumnezeu.”

Proiectul Lecturi³ este realizat de Teatrul Național din Iași în parteneriat cu Muzeul Național al Literaturii Române Iași (Filit) și „Alecart”. El a fost inițiat din dorința de a promova dramaturgi români contemporani din România și din Republica Moldova, de a face cunoscute publicului piesele lor de teatru prin montarea unor spectacole-lectură.

Selecția textelor este realizată, conform unei grile de evaluare, de către un juriu alcătuit din reprezentanți ai Teatrului Național din Iași, Muzeului Național al Literaturii din Iași și revistei „Alecart”. Spectacolele-lectură au loc lunar, iar publicul are acces gratuit. La finalul fiecărui an, același juriu desemnează o piesa câștigătoare ce va fi transpusă scenic și va intra în repertoriul permanent al teatrului.

Pe site-ul Teatrului Național din Iași s-a adăugat o secțiune dedicată acestui proiect, ce se dorește a fi o bază de date virtuală pentru cei interesați de cele mai noi texte ale dramaturgilor din România și Republica Moldova.

Toți cei care doresc să se alăture proiectului Lecturi³ pot trimite piese de teatru la adresa de e-mail lecturi3@gmail.com.  

Marilena Dumitrescu s-a născut în 1953, la Călărași. Este membră a Uniunii Scriitorilor din România, filiala Dramaturgie.

Piese jucate:

– aprilie 2006 – premiera piesei O mătuşă pierdută  la Teatrul „Nottara”.

– piesa Stăpânul ciolanului , premiera decembrie 2010 la Teatrul de Comedie, realizată cu Compania Teatrala Vouă

– piesa Totul de vânzare, premiera august 2014, Teatrul Go Play Art

– piesa Învăţăturile lui Zaharia Trahanache către fiul său, premiera septembrie 2017, Teatrul Dramaturgilor Români

Alte piese de teatruMoartea ca experienţă de viaţă, Oamenii preşedintelui, Frumuseţea nu contează, Banii sau viaţa, Miraculoasa transformare a unei babe rurale în terapeut naturist, Tanga,  Cum ne petrecem veşnicia, Dacă, Grafitti, Mireasă pe internet, Selfie cu Iisus, Fără cap și fără coadă, Revoluţie la castel, Nu suntem melci. Sau suntem?, Cu susu-n jos.

Volume publicate:

– 2012 – Editura ZIP –  Învăţăturile lui Zaharia Trahanache către fiul său, Zăhărel – teatru

– 2013 – ditura Tipo Moldova – Tanga – teatru

– 2014 – Editura Tipo Moldova – Dacă – teatru

– 2017 –ditura ZIP – Virtual – roman

Premii:

1984 – menţiune la Festivalul Umorului de la Vaslui;

1986 – premiul Uniunii Scriitorilor la Festivalul Umorului de la Vaslui;

1994 – premiul ziarului Libertatea la Festivalul Umorului de la Vaslui;

2010 – premiul III la concursul de dramaturgie organizat in cadrul Festivalului de Comedie Festco pentru piesa Ceva cu tăiţei;

2011 – nominalizare pentru cea mai buna piesa a anului la concursul organizat de UNITER pentru piesa Moartea ca experienţă de viaţă;

2012 – premiul HBO – 3 zile la TIFF la Concursul Naţional de Scenarii pentru scurt-metrajul Odihnă veşnică;

2012 – premiul II la concursul de dramaturgie – comedie organizat de Teatrul Fani Tardini din Galaţi pentru piesa Totul de vânzare;

2013 – premiul II la concursul de dramaturgie – comedie organizat de Teatrul Fani Tardini din Galaţi pentru piesa Banii sau viaţa.

2019 – nominalizare la titlul de Cea mai bună piesă a anului 2018 la concursul de dramaturgie organizat de UNITER

2020 – Premiul „Tudor Popescu” la concursul de dramaturgie-comedie organizat de Teatrul dramaturgilor români

2020 – premiu la concursul de monodramă cu tema Distanţa organizat de Teatrul dramaturgilor români.

https://www.facebook.com/TNIASI

www.teatrulnationaliasi.ro

Comunicat al Teatrului Național din Iași

Arhiva Teatrul Național din Iași

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.