Știri: Spectacolul Traces”, în premieră la București (9 ianuarie 2020)

138
Sursa foto: ICR
Sursa foto: ICR

logo europalia romaniaSpectacolul Traces va fi prezentat în premieră la București, în cadrul Festivalului EUROPALIA România, deschizând astfel turneul internațional al companiei Ultima Vez/Wim Vandekeybus, cu o reprezentație unică în Sala Mare a Teatrului Național ”I.L. Caragiale” București, joi, 9 ianuarie 2020, la 19.00.

În noul său spectacol, Traces, Wim Vandekeybus revine la corp, la reacția instinctivă, la energia imediată care a dictat ritmul primelor sale spectacole. Zece balerini sunt conduşi de o coloană sonoră originală, realizată de Trixie Whitley, Marc Ribot, Shahzad Ismaily, Ben Perowsky şi Daniel Minsteris. Muzica este interpretată de Marc Ribot şi Trixie Whitley.
Ţinând cont de realitatea contemporană, complexă, haotică şi contingentă a corpurilor, Traces nu este despre lumea exterioară, despre cultura dezvoltată de om, ci despre explorarea urmelor naturii pe care corpul a uitat-o. Traces este o redescoperire a unei vitalități vulnerabile, într-o lume plină de amenințări tehnologice și ecologice. Wim Vandekeybus se uită înapoi la intuițiile de la începutul căutărilor sale coregrafice: la drama impulsurilor și a instinctelor; la jocul energiilor și intensităților. În natura copleșitoare a României, cu ultimele păduri virgine ale Europei, Vandekeybus caută urme mai vechi decât omul și memoria sa. Traces este evocarea unei ”poveşti interioare”, povestea care se desfășoară înainte sau dincolo de limbaj și nu poate fi spusă decât prin impulsurile dansului și muzicii. Traces este o căutare a urmelor naturii pe care corpul le-a uitat sau le-a reprimat.
Compania Ultima Vez a fost fondată în 1986 de coregraful, regizorul de scenă şi cineastul Wim Vandekeybus. De la înfiinţare, Ultima Vez şi-a dezvoltat activităţile în calitate de companie internaţională de dans contemporan cu sediul la Bruxelles şi în Flandra.

Wim Vandekeybusest s-a născut la Herenthout, pe 30 iunie 1963. După studii liceale, Wim Vandekeybus a plecat la Louvain, pentru a studia psihologia. În 1985, a obţinut o audiţie la celebrul coregraf Jan Fabre care i-a oferit un rol în The Power of Theatrical Madness. Un an mai târziu, Vandekeybus a fondat compania Ultima Vez. Primul său spectacol, What the Body Does Not Remember, a devenit un succes internaţional. În toate producţiile sale atât de diferite, Ultima Vez rămâne fidelă propriului limbaj de mişcare. Tensiune, conflict, corpul cu care se confruntă mintea, riscuri şi impulsuri. De fiecare dată, pasiunea, intuiţia şi instinctul vor lua o altă formă în spectacolele sale.

Evenimentul este organizat de Institutul Cultural Român, in parteneriat cu Teatrul Naţional ”I.L. Caragiale” din Bucureşti si Europalia Arts Festival Bruxelles.

Spectacolul Traces face parte din programul de artele spectacolului al festivalului EUROPALIA Romania și este curatoriat de Andreea Căpitănescu. Premiera absolută a avut loc în 8 decembrie 2019, la Concertgebouw Bruges, în cadrul EUROPALIA România. 

Festivalul EUROPALIA este considerat manifestarea culturală de cea mai mare amploare din Belgia, fiind organizat sub patronajul Familiei Regale a Belgiei, o dată la doi ani, în Belgia și în țări învecinate – Franța, Olanda, Luxemburg și Germania sau Marea Britanie. Institutul Cultural Român este coordonatorul participării României la cea de-a 27 a ediţie a Festivalului EUROPALIA, proiect de anvergură desfășurat în perioada octombrie 2019 – februarie 2020 şi implementat în colaborare cu Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Culturii şi Identității Naționale și Secretariatul General al Guvernului, alături de EUROPALIA International, organizatorul manifestării. Cea de-a 27-a ediție a Festivalului EUROPALIA este dedicată României, țara invitată de onoare.

Parteneri media: Radio Europa Libera, Observatorul Cultural, Newsweek, Libertatea, AARC, Radio Romania International, Radio Romania Cultural, Arte și Meserii, Revista Arta, Modernism.ro, Scena.ro, Ziarul Metropolis, Zi Da, Leviathan, IQAds, IQool, Radio Tananana

Comunicat al Institutului Cultural Român

https://www.icr.ro/categorii/europalia-romania-10178

logo mic leviathanAsociația Culturală Leviathan este partener media al Festivalului EUROPALIA România. 

Arhiva EUROPALIA 

 

Arhiva Institutul Cultural Român

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.