Știri: „Te Deum” de José Cura, lucrare compusă pentru Festivalul „Enescu”, în primă audiție mondială la Sala Palatului (5 septembrie 2021)

68
José Cura. Foto © Zoe Cura. Sursa: Festivalul „Enescu”
José Cura. Foto © Zoe Cura. Sursa: Festivalul „Enescu”

logo George Enescu International Festival 2021Faimosul cornist Felix Klieser, născut fără brațe, interpretează Mozart la Ateneu

Publicul va asculta astăzi, în primă audiție mondială, o lucrare vocal-simfonică, Te Deum, compusă de celebrul tenor, compozitor și dirijor, José Cura, pentru a celebra cea de-a 25-a aniversare a Festivalului „Enescu”. Lucrarea va fi prezentată la Sala Palatului, ora 19.30, într-un concert susținut de Philharmonia Orchestra London, sub bagheta lui José Cura, împreună cu Corul Academic al Radio România (dirijor: Ciprian Țuțu) și Corul de Copii al Radio România (dirijor: Răzvan Rădos). Solistă va fi soprana Polina Pasztircsák.

„Am fost foarte onorat și emoționat că organizatorii Festivalului «Enescu» au acceptat să vin cu lucrări de muzică contemporană. Când Mihai Constantinescu mi-a spus că va fi a 25-a ediție, o ediție aniversară, i-am propus să compun o piesă pentru a marca acest moment. Am compus-o în 2020, când toate planurile ne-au fost anulate de pandemie. Am vrut să celebrez performanța Festivalului «Enescu» de a avea loc în aceste condiții”, a spus José Cura.

Te Deum-ul va fi însoțit de proiecții multimedia, în regia lui Carmen Vidu, care vor prelua imagini și documente din expoziția Enescu. Geniul și Festivalul. Chipuri de iubire, pe care spectatorii o pot admira în foaierele de la Sala Palatului și de la Ateneu. Fotografiile și documentele provin de la fotografii oficiali ai Festivalului „Enescu”, Arhivele Diplomatice ale Ministerului Afacerilor Externe și Muzeul „George Enescu”.

În același concert vor mai fi prezentate două compoziții de José Cura: Modus (Kyrie din Requiemul argentinian, dedicat victimelor războiului dintre Marea Britanie și Argentina din 1982) și Ecce Homo, pe care compozitorul a scris-o după ce soția sa a pierdut două sarcini.  Soliști vor fi soprana Elisa Balbo, tenorul Ramon Vargas, tenor, altista Roxana Constantinescu, tenorul Marius Vlad Budoiu, basul Nicolas Testé, bas.

Despre José Cura, click aici.

Felix Klieser: Foto © Maike Helbig Kopie. Sursa: Festivalul „Enescu”
Felix Klieser: Foto © Maike Helbig Kopie. Sursa: Festivalul „Enescu”

La Ateneul Român, ora 16.30, concertul susținut de London Mozart Players, sub bagheta dirijorului Nicolae Moldoveanu, este o ocazie pentru publicul din România să-l asculte pe faimosul cornist Felix Klieser ca solist în Concertul nr. 4 în Mi bemol major pentru corn și orchestră, KV 495 de Mozart. Klieser are o poveste incredibilă. Deși s-a născut fără brațe, la 4 ani a cerut să învețe să cânte la corn, iar acum este unul dintre cei mai apreciați și premiați interpreți la acest instrument din lume. În program va mai fi și Marea Missă în do minor, KV 427 de Mozart, cu Elena Moșuc, soprană, Emilie Rose Bry, soprană, Ioan Hotea, tenor și Adrian Sâmpetrean, bas. Cu participarea Corului Filarmonicii „George Enescu” din București, dirijor: Iosif Ion Prunner.

Cu o personalitate muzicală complexă, fiind dirijor, dar și violonist, corepetitor și organist, Nicolae Moldoveanu a absolvit Academia Regală de Muzică din Londra și susține cu regularitate concerte alături de orchestre prestigioase din Europa, fiind deopotrivă interesat de operă, un alt gen în care excelează, colaborând cu opere din Suedia, Canada sau Marea Britanie.

Felix Klieser este un artist excepțional din mai multe puncte de vedere. La vârsta de 4 ani și-a exprimat dorința de a cânta la corn. La vârsta de 17 ani, s-a înscris la clasa profesorului Markus Maskuniitty de la Hochschule für Musik und Theater din Hanovra. În 2013, Felix Klieser și-a prezentat albumul de debut „Reveries”, care a fost lansat de Berlin Classics. Înregistrarea demonstrează muzicalitatea incredibilă a lui Felix Klieser, precum și tehnica sa strălucitoare și stăpânirea instrumentului său. Dorința specială a lui Felix Klieser este de a evoca o varietate de culori și tonuri frumoase prin sunetul acestui instrument. Destul de recent, într-o cronică din „Süddeutsche Zeitung”, interpretarea sa a fost descrisă ca fiind „pur și simplu perfectă”, cu precizie, o gamă de expresie și frumusețe a sunetului.

Elena Moșuc, soprană de naționalitate româno-elvețiană, născută în România, la Iași, a studiat la Universitatea de Muzică „George Enescu” din orașul natal. A câștigat mai multe concursuri internaționale (cel mai important fiind ARD Wettbewerb, concursul televiziunilor germane, în 1990 care i-a deschis drumul unei carieri internaționale) și i s-au decernat multe distincții și premii prestigioase. În 2019 a fost nominalizată de două ori la prestigiosul premiu Opus Klassik, prima ca cea mai bună soprană a anului și a doua pentru albumul său CD Verdi Heroines (Solo Musica) și a fost proclamată câștigătoarea renumitului International Opera Awards „Opera Star” OSCAR DELLA LIRICA ca cea mai bună soprană.

La concertul de la Ateneu accesul este permis cu prezentarea certificatului verde Covid. La Sala Palatului și Sala Radio, nu este necesar certificatul verde.

Concertele de la Ateneu și Sala Palatului vor fi transmise gratuit pe site-ul Festivalului

și vor rămâne online timp de 12 ore, pentru a fi văzute și de pe alte meridiane orare. Fiecare concert are pagina sa de eveniment, la care se ajunge pentru a-l asculta din pagina Program

Concertele de la Ateneu și Sala Palatului vor fi transmise în direct la Radio România Muzical și Radio România Cultural. 

*

logo asociatia culturala leviathanAsociația Culturală Leviathan, editor al publicațiilor Leviathan.ro și revista culturală trimestrială „Leviathan”, este partener media al Festivalului Internațional „George Enescu” 2021.

Pe acest portal veți găsi toate informațiile necesare, programul zilnic al Festivalului, prezentarea muzicienilor invitați, date despre lucrările din programe, relatări, cronici, fotografii. În revista „Leviathan” nr. 3, iulie–septembrie 2021, pp. 47–49 puteți citi un amplu articol de prezentare a ediției 2021 a Festivalului iar în nr. 4, octombrie–decembrie 2021 vom publica o sinteză a Festivalului și cronici ale concertelor.

leviathan partener media festivalul george enescu

Arhiva rubricii Festivalul Internațional George Enescu 2021

Arhiva rubricii Festivalul Internațional George Enescu 2019

Arhiva rubricii Festivalul Internațional George Enescu 2017

Arhiva rubricii Concursul Internațional George Enescu 2020/2021

Arhiva rubricii Concursul Internațional George Enescu 2018

Arhiva rubricii Cronica muzicală

Arhiva rubricii Musica 

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.