Știri: Ziua Internațională a Iei (23 iunie 2018, Madrid)

1023

Reper identitar, ia este sărbătorită, începând cu anul 2013, în noaptea ”cerurilor deschise”, de Sânziene. Ziua Internațională a Iei celebrează piesa principală a costumului popular românesc, dar și ideea de feminitate, întrucât termenul ”ie” este atribuit exclusiv cămășii populare femeiești.

Cele mai fervente promotoare ale cămăşii româneşti cusute au fost reginele României. În perioada interbelică, Regina Maria a făcut celebru costumul popular atunci când s-a lăsat fotografiată şi filmată în acest port. Datorită ei, ia a devenit etalon vestimentar pentru aristocraţie. Principesa Ileana a purtat ia românească. La fel, mai înainte, Regina Elisabeta a impus costumul naţional la curte.

Redescoperită permanent, reinvestită cu semnificații, ia a stârnit întotdeauna fascinație. Nu întâmplător, Henri Matisse a reprodus ia în cunoscuta pictură ”La Blouse roumaine”, iar Nicolae Tonitza, Camil Ressu, Ion Theodorescu-Sion au surprins frumusețea și varietatea cămășii populare feminine în tablourile lor. Ziua Universală a Iei a debutat la iniţiativa comunităţii online ”La blouse Roumaine”, fiind preluată cu succes de comunităţile româneşti din peste 100 de oraşe, din 48 de ţări.

Ia românească a fost şi este, în continuare, sursă de inspiraţie pentru creaţia vestimentară a unor celebri designeri precum Yves Saint Laurent, care a creat, în 1981, o întreagă colecţie intitulată ”La blouse roumaine”, urmat de Jean Paul Gaultier, Kenzo sau Tom Ford, care au reinterpretat ia din zona Sibiu, cu broderii negre specifice zonei şi care a apărut în numărul american al revistei ”Vogue”, în martie 2012, purtată de cântăreaţa Adele.

Ia tradiţională românească va fi celebrată sâmbătă, 23 iunie 2018, la sediul Ambasadei României în Regatul Spaniei, la ora 15.00. Evenimentul este organizat de misiunea diplomatică şi grupul folcloric „Flori de Iris”.

Vă adresăm rugămintea confimării participării dumneavoastră la adresa de e-mail madrid@mae.ro până vineri, 22 iunie 2018, ora 16.00.

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.