Stress & the Cities – Vise, valuri, vorbe: „Contest” de Florika Waltère

40
florika waltere rubrica stress leviathan

logo rubrica stress & the cities– Axinte 5, Alexandrescu 7, Boerescu 6. – Dom’ profesor, dar ne stricați notele acum în anul 4? – Boromir 8, Constantinescu 5… Doamnelor și domnilor, remarcați vă rog ăa nu am picat pe niciunul, Droc 7… – Mai prind eu Constanța la Paștele Cailor. – Dom’ profesor, vă rugăm, nu ne stricați mediile cu două luni înainte de repartiție. – Tot anul primește note de la mine, așa că rămâneți în raporturile cunoscute deja. – Dar nu cu cei de la Sibiu, care vin cu medii astronomice. – Ei vor cere la repartiție la Sibiu. – Eu vreau să mă duc după soț la Sibiu. – Vă doresc să aibă el șanse mai bune de la Politehnică! Meyer 9. – Wow! – Netzer 8, Popescu 10 [pauză]. Iată că se poate și 10. Iar pentru asta nu e nevoie să fi venit neapărat la cursul meu, după cei 4 ani de literatură, de critică, teorie și estetică. La primul subiect, „Poeziile sunt fiicele formei lor, care se naște înaintea lor”, colega voastră nici nu s-a referit la Valéry, ci are o interpretare personală de la A la Z. La al doilea subiect, „Opera creează autorul”, tot așa mi se pare. Sunt chiar curios, spuneți-mi, pentru că nu v-am văzut la curs, ați citit prelegerile? [Studenta se ridică într-o rână, cât îi permite banca veche, așa cum e prinsă la mijlocului rândului între 5-6 colege.] – Da, le-am parcurs. Dar am folosit unele idei din eseistica engleză din trimestrul I. – Aveți carnetul la dvs. ca să vă trec nota? [Unii părinți, mai ales cei din provincie, se plânseseră că nu știu ce fac fetele la facultate.  Decanatul hotărâse ca toți profesorii să treacă notele în carnet, ca la școală, dar cine își pierdea timpul cu asta?] – Nu îl am la mine. – Atunci veniți mâine la limbi romanice ca să vă trec nota în carnet. Preda 6, Rusu 7, …X-ulescu… [I s-a scurs tot sângele în picioare: „Formidabil, singurul 10 din tot anul. A meritat să tocesc tot ce se putea toci, nu numai pentru prof, că e tânăr, deși emaciat de atâta… metafizică, dar și pentru discursul lui liber, înșiruit perfect, fără un cuvânt în plus sau în minus, probabil cu schema pe bilețelul faimos pe care îl scoate din buzunarul sacoului. Grav este că planează peste tot anul 4 sabia lui Damocles, momentul adevărului de la repartiție. Ce se va alege de viața noastră din București? Unde-i avem pe prietenii veseli, avem metrou, troleibuze și străzi cu magazine, expoziții, Ateneul și, mai ales, teatre, multe și bune. Putem găsi ușor meditații particulare și masă bună la tata acasă, când se termină banii la sfârșitul lunii, sau brânza, după ce am stat două ore la coadă. E clar: colegele nu se bucură de zecele meu final, dar tata se va bucura, va fi chiar mândru.”]

Peste două luni:
– Meyer, media 9,94, sunteți șefa de promoție, felicitări! Alegerea dvs. nu poate fi contestată. Ce post alegeți? – Școala X din București. – Nr. 2, media 9,91. – Școala Y din București. – Contestă colega cu media 9,42 + 0,50 pentru activitate politică, i se acordă acesteia. – Următoarea alegere a dvs.? [Două – trei candidate din Constanța, Iași, Sibiu se intercalează printre mediile din București.] – Nr. 3 din București, Popescu, cu media 9,89, alegerea dvs.? – Postul PR de la aeroportul Otopeni. – Contestă Boerescu din București cu media 9,40 + 0,50 pentru activitate politică. [„Tot răul spre bine, îi străfulgeră prin minte, cine știe ce trebuie să facă acolo. Boeroaica-securista e la locul potrivit.”] – Iau liceul industrial din Bolintinu, lângă București. – Contestă media 9,55 din Constanța, căsătorită în București.

– Tată, nu am avut ce să fac, a plouat cu contestații, înainte și după mine. Și la Ploiești mi-a contestat primul post de la liceu o ploieșteancă cu facultatea făcută la Iași, mi-era teamă că voi rata și școala din centru. [pauză] – Urât! Toți sfertodocții se cocoață prin politică. Iar munca și pasiunea ta din toți anii prea puțin valorează. [pauză] Nu e drept. – Tată, e chiar mai bine ca la Bolintinu, fiindcă merg cu trenul o oră din Gara de Nord. – Îți pierzi timpul prin gări și vei umbla prin frig cu noaptea-n cap. – Poate vor fi de înțeles colegii și-mi vor aranjeza un orar omenesc. [pauză] – Nu se poate, trebuie să am vreun fost student devenit mare mahăr în Bucureștiul ăsta, care să te aprecieze și să-ți ofere un post pe măsura rezultatelor.

Germania

Arhiva rubricii Stress & the Cities – Vise, valuri, vorbe de Florika Waltère

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.