”Trandafirul – floarea dragostei” de Pușa Roth

3513
trandafirul pusa roth istorii si istorioare leviathan

istorii și istorioare rubrica de pusa roth logo leviathan.roDoamnelor şi domnilor, vara asta, ca de altfel toate verile prin care am trecut sau vom mai trece, veri cu soare toropitor, ne răsfaţă cu fructele dar şi cu florile ce ne ”ameţesc privirile”, florile verii, florile iubirii şi ale speranţei. Eu nu mi-am imaginat niciodată cum ar fi lumea fără flori, fără gingăşie şi culoare, pentru că florile ne însoţesc viaţa precum stelele, soarele sau luna. Dacă tot amintim de flori, am ales o superbă floare a dragostei care, oferită singură sau în buchet, are acelaşi efect asupra destinatarei, pentru că femeile sunt cele care beneficiază de atenţie din partea persoanei iubite. Este vorba despre una dintre florile acestui pământ, una dintre cele mai cunoscute: trandafirul.TRANDAFIR-ALB-ROSU

Rosa L. (trandafir) este o plantă perenă ornamentală din familia Rosaceae, originară din regiunile continentale și subtropicale ale emisferei nordice, cuprinzând peste 200 de specii. În prezent, în lume se cultivă peste 20.000 de soiuri de trandafir. În medicină sunt folosite petalele, din care se prepară infuzie şi sirop. De asemenea, din petale se fac dulceţuri şi gemuri, extractele de petale se folosesc şi în industria produselor cosmetice, iar uleiurile sunt folosite în aromaterapie.

trandafir alb

Floare oficială a Statelor Unite ale Americii, trandafirul este o floare cunoscută în toată lumea. Se spune, pe bună dreptate, că fiecare culoare transmite un mesaj deosebit. Din mitologia greacă aflăm că Venus, zeiţa iubirii, a păşit pe un trandafir alb în timp ce fugea pentru a-şi salva iubitul. Un spin i-a înţepat pielea, iar picătura de sânge a zeiţei a curs pe petalele de trandafir alb, acesta devenind roşu, ceea ce simbolizează dragostea adevărată.

trandafir galben

Din Evul Mediu până în perioada victoriană, trandafirii galbeni semnificau gelozia, însă astăzi ei reprezintă simbolul prieteniei, fericirea şi libertatea. Trandafirii albi sunt flori magice, ideale pentru a fi oferite în cea mai specială zi din viaţa unor tineri: căsătoria. Trandafirul roz înseamnă fericire, graţie şi dulce bucurie, fiind floarea emoţiilor blânde. Simbolizează totodată feminitatea, rafinamentul şi eleganţa.trandafir-albastru

Dar trandafirii roz nu sunt doar pentru doamne, sunt foarte potriviţi şi pentru domni! În anul 1840, Societăţile de Horticultură din Marea Britanie şi Belgia ofereau un premiu de 500.000 de franci celui care va produce pentru prima dată trandafiri cu adevărat albaştri, căutare denumită metaforic şi ”Sfântul Graal al horticulturii”. Primul pas a avut loc în anul 1991 când cercetători de la cele două companii, lucrând împreună, au reuşit să identifice şi să izoleze gena responsabilă pentru producerea culorii albastre. O genă este un segment de ADN care este citit de maşinăria celulară pentru a produce, printr-o succesiune de reacţii chimice, o substanţă complexă, în cazul nostru delfinidina, pigmentul ce produce în plante culoarea albastră. Gena aceasta a fost copiată de la petunie, cu scopul de a fi inclusă în alte plante ce nu pot avea culoarea albastră în mod natural, precum trandafirii. Provocarea a fost rezolvată în anul 2004 de către compania japoneză Suntory şi compania australiană Florigene, după 14 ani de eforturi.

trandafir movTrandafirul i-a inspirat pe scriitori, pe artişti, dar şi pe oamenii de afaceri, să dea numele acestei flori unui produs artistic sau, în celălalt caz, unei cofetării sau pensiuni, mizând, evident, pe sensibilitatea oamenilor.

În anul 1982, regizorul Doru Năstase face filmul Trandafirul galben”, cel de-al doilea din seria Mărgelatu, continuând acțiunea din ”Drumul oaselor”. Rolurile principale sunt interpretate de actorii: Florin Piersic, Marga Barbu, Szabolcs Cseh, Ion Dichiseanu, Ion Besoiu, George Motoi.trandafir negru

Trandafirul negru” (titlul original, Karagül”) este o telenovelă turcească a cărei acţiune se desfăşoară într-o atmosferă de poveste în oraşul Halfeti, învăluită de aerul trecutului. Se spune că trandafirii crescuţi în Halfeti sunt unici, iar dacă sunt tăiaţi şi duşi în altă parte îşi schimbă culoarea, devenind la fel ca toţi ceilalţi trandafiri. Mai sunt exemple, dar eu am  ales doar pe acestea spre a demonstra, dacă mai era nevoie, că omul are suflet de floare.

În final am să vă reamintesc o superbă poezie scrisă de Lucian Blaga, intitulată Pentru trandafirul din scaunul împărătesc”:

”Roz trandafir, frumuseţea taTrandafir-Roz
nu m-a cruţat. Din drum m-abat
şi mă răsfir, când zmeu – când stea –
prin ziua şi prin soarta ta.
Roz trandafir, care te-nalţi
suprafiresc la albe curţi
din scaunul împărătesc,
pe lespede în faţa ta
şi gândul ar îngenunchea. 

Sau poate că tu nici nu eşti?
Vezi – sufletul mi-e-n cumpănă.
O, dac-aş şti, aş căuta,trandafirul meu
o, dac-aş şti că fiinţă n-ai,
aş căuta să-mi înfloreşti
aievea-ntruchipându-te,
să nu-mi adii ca din poveşti
sau din închipuiri de rai.
Zmeu tulbure şi amăgit –
eu mi-aş stârni grădinile,
trimite-mi-aş albinele –
din ceara răsăritului
cu foi, pleoape, ghimpi pe fir,
să te clădească trandafir
de la nămiezi la asfinţit.”

Arhiva rubricii Istorii și istorioare

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.