Trei orchestre celebre și al doilea lor concert din ediția 2017 a Festivalului ”George Enescu” (10 septembrie)

1010
Orchestra de Cameră din Lausanne. Sursa www.ocl.ch
Orchestra de Cameră din Lausanne. Sursa: www.ocl.ch

logo rubrica festival enescu 2017 leviathan.roTrei orchestre celebre susțin cel de-al doilea lor concert în cadrul ediției 2017 a Festivalului Internațional ”George Enescu” duminică, 10 septembrie 2017. Încep cu programul de la ora 16.30, de la Ateneul Român, când ne vom reîntâlni cu Orchestra de Cameră din Lausanne și tânărul dirijor Joshua Weilerstein, care au încântat publicul sâmbătă mai ales cu Simfonia a III-a, ”Eroica” de Beethoven. Mâine, solist va fi violonistul Boris Brovtsyn, în interpretarea căruia vom asculta Concertul nr. 2 pentru vioară şi orchestră în sol minor, op. 63 de Prokofiev. Programul cuprinde o lucrare enesciană de maximă dificultate, Simfonia de cameră pentru 12 instrumente soliste, op. 33 (1954) și se va încheia cu Simfonia nr. 40 în sol minor, KV 550 (1788) de Mozart.

La Sala Mare a Palatului, de la ora 19.30, Valery Gergiev și Orchestra Filarmonicii din München își vor începe al doilea concert cu prima Simfonie enesciană, în Mi bemol major (1905), ale cărei măsuri introductive au fost păstrate ca generic tradițional al Festivalului la Radio și Televiziune. Violoncelistul Andrei Ioniță, laureat al Concursului Internațional ”Ceaikovski” în 2015) va interpreta Concertul nr. 1 pentru violoncel şi orchestră în la minor, op. 33 (1873) de Saint-Saëns. Programul se va încheia cu Suita simfonică ”Şeherazada”, op. 35 (1885) de Rimski-Korsakov.

Ora 22.30, Ateneul Român, Concertele de la miezul nopții: al doilea program al orchestrei Camerata Salzburg. Dirijor şi solist: Pinchas Zukerman  – vioară. Program: Enescu – Balada pentru vioară și orchestră (1894); Schubert – Simfonia a V-a în Si bemol major, D 485; Mozart – Concertul nr. 5 în La major pentru vioară şi orchestră, KV 219.

Concertele de la orele 16.30, 19.30 și 22.30 se transmit în direct la Radio România Cultural și Radio România Muzical. Comentează: Ioana Marghita (ora 16.30), Corina Rădoi (ora 19.30), Irina Cristina Vasilescu (ora 22.30). La TVR 3 și pe site-ul pe site-ul Televiziunii Române, Live online, la adresa: http://enescu.tvr.ro/2017/live/: concertul Camerata Salzburg.

În programul zilei:

• Ora 11.00, Sala Mică a Palatului: Cvartetul ”Diotima” (Yun-Peng Zhao – vioara I; Constance Ronzatti – vioara a II-a; Fransk Chevalier – violă; Pierre Morlet – violoncel). În program, lucrări comandate de Elizabeth Sprague Coolidge: Schönberg – Cvartetul pentru coarde nr. 3 (1927), Enescu – Cvartetul pentru coarde nr. 2 în Sol major, op. 22 (1927), Bartók – Cvartetul nr. 5, Sz. 102 (1927)

Ora 16, Universitatea Națională de Muzică din București: Ziua a doua Forumului Internațional al Compozitorilor – amănunte aici.

Pinchas Zukerman. Sursa foto site-ul Festivalului ”Enescu”
Pinchas Zukerman. Sursa foto: site-ul Festivalului ”Enescu”

Pinchas Zukerman rămâne, de mai bine de patru decenii, un fenomen în lumea muzicii. Geniul său muzical, tehnica uimitoare au uimit atât publicul, cât şi pe critici. Devotat față de noua generaţie de muzicieni, Zukerman i-a inspirat pe tinerii artişti cu magnetismul şi pasiunea sa. Profesor entuziast, a iniţiat programe inovatoare în Londra, New York, China, Israel şi Ottawa. Numele lui Pinchas Zukerman este respectat în egală măsură ca violonist, violist, dirijor, pedagog şi muzician de cameră.

Zuckerman s-a deciat și dirijatului, fiind de cincisprezece stagiuni director muzical al Orchestrei Centrului Naţional al Artelor din Ottawa. Este prim-dirijor invitat al Royal Philarmonic Orchestra din Londra pentru a patra stagiune. Între timp a lucrat şi cu orchestrele simfonice din Boston, San Francisco, Cincinnati, Colorado şi Kansas sau alături de Orchestra Filarmonică din Israel, Orchestra Simfonică a Teatrului Maarinsky, Filarmonica din Monte Carlo, Filarmonica cehă, Orchestra de Radio Bavareză, Virtuosi din Moscova, Orchestra Festivalului Miyazaki şi Orchestra Teatrului San Carlo din Napoli. Recitalurile alături de pianista Angela Cheng l-au purtat pe scenele din Salzburg, Praga, Philadelphia, Palm Beach, Milano, Taiwan, Madrid, Helsinki sau Verbier.

Ansamblul de cameră pe care îl conduce, The Zukerman Chamber Players, a cântat la numeroase festivaluri de muzică.

Născut în Tel Aviv în 1948, Pinchas Zukerman a ajuns în America în 1962, pentru a studia alături de Ivan Galamian la Școala Juilliard. A primit Medalia Artelor, premiul Isaac Stern pentru excelență în domeniul artistic și a fost numit Mentor Rolex și primul instrumentist mentor în cadrul initiativei Protégé Arts pentru muzică. Discografia sa conține peste 100 de titluri și i-a adus 21 de nominalizări la premiile Grammy și două premii.

”Tinerețea se agață de unii oameni… Zukerman pare a fi acel virtuoz mereu tânăr: cu o ingeniozitate expresivă, o muzicalitate molipsitoare, o tehnică impecabilă, lipsită de orice efort. Este mereu o plăcere să fii în compania lui muzicală.” – ”The Los Angeles Times”. (Sursa: site-ul Festivalului ”Enescu”).

În revista Leviathan.ro publicăm zilnic informații despre programul Festivalului Internațional ”George Enescu”, ediția 2017, despre artiștii care vor concerta la această ediție, cronici muzicale, articole de sinteză, fotografii. Redacția Leviathan este acreditată la Festivalul ”George Enescu”.

Arhiva rubricii Festivalul Internațional George Enescu 2017

Arhiva rubricii Musica

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.