Trilogia ”Comedia Valahă” de Nicolae Grigore Mărășanu

536
Comedia valahă de Nicolae Grigore Mărășanu

logo carte rubrica leviathan.roTrilogia Comedia Valahă (Iubiri şi Martiraje, vol. I, Baladele din Ţara Crucii, vol. II şi Eudaimonia, memoria pierdută, vol. III) de Nicolae Grigore Mărășanu a apărut la Editura Istros a Muzeului Brăilei ”Carol I” în anul 2018, la 650 de ani de la atestarea documentară a Brăilei şi la 100 de ani de la Marea Întregire a neamului, Alba Iulia, 1918. Carte masivă, de mare valoare, a primit Premiul pentru Cartea Anului, oferit de Uniunea Scriitorilor din România, Filiala Sud-Est, la Festivalul Internaţional Antares, desfăşurat la Galaţi, între 16 şi 21 octombrie 2019.

Iată ce scrie criticul Viorel Coman în prefaţa-eseu ce însoţeşte cele trei volume:

Nicolae Grigore Mărășanu
Nicolae Grigore Mărășanu

”Toţi scriitorii reprezentativi ai sud-estului românesc au dezvoltat o cuprindere  totală a lumii în construcţii literare masive. Panait Istrati îşi structurează operele în cicluri epice de trei-patru volume, cu titluri semnificative: Povestirile lui Adrian Zografi sau Tinereţea lui Adrian Zografi. Fănuş Neagu îşi publică primele trei romane sub titlul Ţara hoţilor de cai. Ştefan Bănulescu proiectează tetralogia Cartea milionarului din care publică doar primul volum, Cartea de la Metopolis.

Ca şi predecesorii săi, şi Mărăşanu este atins de această dorinţă de cuprindere totală a lumii sub semnul unei parabole a existenţei româneşti, în ultima jumătate de mileniu.

Comedia Valahă are toate datele unei cronici a unui colţ uitat de lume, dar care repetă ontogenezic destinul neamului, aşa cum picătura de ploaie repetă «chimia» norului.

Nicolae Grigore Mărăşanu scrie o «comedie» în sens dantesc, a sufletului valah sub vremi potrivnice. E o viziune a lumii, dar nu a Lumii de Apoi, ca-n Dante, ci în sens invers a lumii trăite, o călătorie în urmă, spre rădăcini, o activare a memoriei ce părea la un moment dat pierdută.

Comedia Valahă e o formă de evocare a destinului omului din sud-est pe o jumătate de mileniu”.

Poezii de Nicolae Grigore Mărășanu în revista culturală ”Leviathan”, nr. 1, ianuarie – martie 2019, p. 42, click aici.

1 COMENTARIU

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.