„Violeta cea ambițioasă” („Al-Banafsağatu ṭ-ṭamūḥ”) de Jubran Khalil Jubran, în traducerea lui George Grigore, la Editura Ars Longa

163
Violeta cea ambitioasa

logo carte rubrica leviathan.roÎn colecția „Alif” a Editurii Ars Longa din Iași a apărut de puțină vreme volumul Violeta cea ambițioasă (Al-Banafsağatu ṭ-ṭamūḥ) de Jubran Khalil Jubran, ediție bilingvă română-arabă. Prezentarea, editarea textului în limba arabă și traducere în limba română: George Grigore.

Libanezul Jubran Khalil Jubran (Ğubrān alīl Ğubrān, scris și Gibran Khalil/Kahlil Gibran) este unul dintre marile nume ale literaturii arabe. S-a născut pe data de 6 ianuarie 1883 în localitatea Bcharré, din zona Muntele Liban, într-o familie creștină maronită și a murit la New York, pe data de 10 aprilie 1931. Emigrează de mic, împreună cu mama sa, la Boston, unde își va petrece cea mai mare parte a vieții. A lăsat în urma sa o operă monumentală, cu scrieri atât în arabă, cât și în engleză. De asemenea, a excelat și ca pictor, în special în portretizarea unor mari personalități ale culturii arabe medievale.

Cele mai cunoscute cărți ale sale sunt (în arabă): Nuba fī fanni l-mūsīqā (Mic tratat despre arta muzicii, 1905); ‘Arā’isu l-murūğ (Nimfele pajiștilor, 1906); al-’Arwāu l-mutamarrida (Spirite răzvrătite, 1908); al-’Ağniatu l-mutakassira (Aripi frânte, 1912); Dam‘a wa-btisama (Lacrimă și surâs, 1914); al-Mawākib (Procesiunile, 1919); al-‘Awāif  (Furtunile, 1920); al-Badā‘i’u wa arā’if  (Minuni și curiozități, 1923); (în engleză): The Madman (Nebunul, 1918); The Forerunner (Deschizătorul de drumuri, 1920); The Prophet (Profetul, 1923); Jesus, the Son of Man (Iisus, Fiul Omului, 1928); The Garden of the Prophet (Grădina Profetului, publicată postum în 1933).

Violeta cea ambițioasă este o parabolă care face parte din volumul Furtunile (al-‘Awāṣif)  de Jubran Khalil Jubran. Această parabolă adresează cu ajutorul alegoriei un îndemn de depășire a condiției, a limitelor și îngrădirilor de orice fel pentru a atinge: «scopul acestei existențe» întruchipat de căutarea permanentă a «ceea ce se află dincolo de existență»”. (Florentina-Laurența Pîrlog). În nr. 3 (12), iulie–septembrie 2021, al revistei trimestriale „Leviathan”, care va apărea în curând, veți putea citi integral cronica semnată de Florentina-Laurența Pîrlog.

Texte de Jubran Khalil Jubran, prezentare și traducere din limba arabă de George Grigore, în revista „Leviathan”, nr. 2 (11), aprilie–iunie 2021, pp. 26–27, click aici.

Toate numerele revistei tipărite „Leviathan”, în format pdf, click aici.

Arhiva rubricii Carte 

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.