Proiect al Asociației Culturale Leviathan în colaborare cu Biblioteca Județeană ”Panait Istrati” din Brăila și prozatorul Lică Barbu
În societatea actuală ultra-tehnologizată, invențiile de ultimă generație (tablete, laptopuri, smartphone-uri, mp4-players, console etc.) ajung, într-o măsură mai mică sau mai mare, să reprezinte o parte importantă din viața copiilor și, de multe ori, principala atracție în materie de petrecere a timpului liber. Unul dintre efectele secundare extrem de nocive ale acestei stări de fapt este acapararea prichindeilor într-un univers caracterizat prin sedentarism. Pentru combaterea consecințelor dezastruoase ale unui mod de viață pasiv, este importantă deschiderea apetitului celor mici pentru mișcare, interacțiune fizică și artă. În plus, faptul că prichindeii sunt dornici de a se afirma, căutând mereu noi forme de a se juca, de a pune în mişcare gândurile lor inocente, creează cadrul optim pentru a rezolva cu ajutorul artei, prin implicarea copiilor, obiective fundamentale de educare a tinerei generaţii.
Proiectul ”Zâmbetul unește”, coordonat de Lică Barbu, are ca obiectiv primordial crearea unei interfețe cultural-artistice prin care cei mici să fie atrași către un univers activ. Pe de altă parte, prin spectacolele prezentate, proiectul are ca obiective secundare oferirea posibilității tinerilor din Brăila de a asimila informații noi, de a-și dezvolta vocabularul și preocupările și de a găsi în artă o cale de dezvoltare personală. În această perioadă când societatea este tot mai dependentă de tehnica modernă, am găsit oaza de linişte unde copiii se pot desfăşura în largul lor, fără telefoane, tablete sau jocuri pe calculator, acolo unde le putem oferi copiilor cu talente native posibilitatea de a se afirma artistic.
În plus, dar nu lipsit de importanță, proiectul ”Zâmbetul uneşte” vizează implementarea zâmbetului ca stare firească pentru toată lumea, ca terapie de vindecare a tarelor societăţii, ca mod de îndreptare a moravurilor societăţii, dar mai ales ca mod de a le oferi copiilor şi altceva în afară de calculator, aceste activităţi fiind privite ca forme de manifestare ale aceluiaşi univers al copilăriei.
În cadrul acestui proiect va fi inițiat și format un grup artistic constituit din 5-6 copii talentați, cu vârste cuprinse între 7–14 ani, grupul ”Nino Nino”, în vederea interpretării în spectacole a unor scurte piese de teatru, momente de pantomimă sau melodii (gen à capella) în diferite locații din municipiul Brăila. Va fi realizat un program artistic variat și activ, care să translateze la nivel educațional impactul și atractivitatea umorului ca formă de reprezentare a artei prin copii.
Coordonatorul proiectului, Lică Barbu, este membru fondator al Asociaţiei Culturale Leviathan şi membru în redacţia revistei ”Leviathan”. Rezultatele de excepţie în proza de umor şi în literatura pentru copii, în caricatură, cât şi vasta experienţă de scenă au stat la baza alegerii noastre pentru a pune în practică acest proiect.
Desfășurarea proiectului:
Proiectul se va desfășura începând din 30 mai 2019 la Brăila.
Joi, 30 mai 2019, la ora 16.00, la Biblioteca Județeană ”Panait Istrati” din Brăila, sala ”Secția de împrumut pentru copii. Ludotecă” va avea loc preselecția pentru inițierea grupului artistic ”Nino Nino” (pantomimă, à capella, umor, teatru, divertisment etc.) – copii între 7–14 ani. Cerințe: talent, aptitudini muzicale, spirit artistic, spontaneitate, rezultate școlare bune.
Participarea copiilor la proiect este gratuită.
Pe acest site vom publica detalii pe parcursul derulării proiectului.
În curând, pagina de facebook a proiectului.
23 mai 2019
Vezi și: arhiva rubricii Lumea lui Licuță de Lică Barbu
*

Rezultatele preselecției pentru inițierea grupului artistic ”Nino-Nino”
Click aici.
Primii pași în arta interpretării scenice, click aici.
”Nino Nino” uneşte zâmbete, click aici.
Știri: ”Nino Nino” trece la treabă (15 iunie 2019, Brăila), click aici.
”Nino Nino”, grup artistic din ce în ce mai mare, click aici.
Bine aţi venit la ”Nino Nino”!, click aici.
”Nino Nino”, din nou la treabă, click aici.
Știri: Povestiri la Grupul artistic ”Nino Nino” (5 iulie 2019, Brăila), click aici.
Știri: ”Nino Nino”, povestea continuă (18, 19 iulie 2019, Brăila), click aici.
Știri: Surprize-surprize la ”Nino Nino” (25, 26 iulie 2019, Brăila), click aici.
De ce ”Nino Nino”? De ce nu?, click aici.
Nino Nino are invitați, click aici.
Bine ați venit la ”Nino Nino!, click aici.
Știri: ”Nino Nino” are party (8 august 2019, Brăila), click aici.
La mulţi ani, Cristina-Eutalia Mincu!, click aici.
La ”Nino Nino” zâmbetul răcoreşte (15 și 16 iulie 2019, Brăila), click aici.
Nino Nino, ”Te iubesc!”, click aici.
Bună ziua, ”Nino Nino”!, click aici.
”Nino Nino” în ultima clipă de vacanţă, click aici.
Vezi întreaga arhivă a Proiectului „Zâmbetul unește”, click aici.