Ziua Mondială a Oului

219
ziua mondiala a oului

fila de calendar rubrica leviathan.roAceasta se celebrează în cea de-a doua zi de vineri din luna octombrie a fiecărui an. Sărbătoarea a fost instituită în 1996, la o conferinţă a Comisiei Internaţionale a Ouălor, desfăşurată la Viena. Această zi este marcată diferit în diverse ţări din lume.

Din 1985, în oraşul Abbeville din statul Louisiana (SUA), această sărbătoare este marcată în primul weekeend al lunii noiembrie când se pregăteşte în mod tradiţional o omletă uriaşă dedicată prieteniei.

Modest Musorgski/Maurice Ravel, Tablouri dintr-o expoziție, nr. 5, Dansul puilor care ies din găoace, Scherzino, Vivo leggiero, Fa major, min. 17.05–18.18, tema la oboaie și clarinete. Orchestra Națională a Franței, dirijor: Kristjan Järvi, 28 iunie 2013, Festival de Saint-Denis.

Inspirat de baletul lui Iuri Gerber, Trilbi, cu decoruri și costume ale pictorului Victor Hartmann (premiera la Petersburg în 1871), episodul în care apărea un grup de băieți și fetițe îmbrăcați în coji de ouă sparte, parcă ar fi fost îmbrăcați în zale.

Victor Hartmann, schiță de costume pentru baletul „Trilbi”
Victor Hartmann, schiță de costume pentru baletul „Trilbi”

Arhiva rubricii Filă de calendar

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.