Acasă Ars Magna Theatrum Știri: ”Mari actori români ai scenei israeliene” – eveniment de marcare a...

Știri: ”Mari actori români ai scenei israeliene” – eveniment de marcare a Zilei Culturii Naționale (17 ianuarie 2020, Tel Aviv)

281

Institutul Cultural Român de la Tel Aviv va organiza și găzdui un eveniment de celebrare a Zilei Culturii Române, vineri, 17 ianuarie 2020, începând cu ora 12.00, cu o conferință intitulată Mari actori români ai scenei israeliene. La eveniment vor participa unii dintre cei mai importanți actori de origine română care, prin activitatea lor îndelungată și neobosită, au lăsat o moștenire importantă și de durată, precum Tricy Abramovici și Nicu Nitai. Lia Koenig, unanim considerată ”marea doamnă a teatrului israelian” și deținătoare a prestigioaselor premii Israel Prize și Emet Prize, și care este, la rândul său, vorbitoare de limba română, va fi invitată de onoare a evenimentului.

Evenimentul va conține două părți distincte: prima va include un recital de poezie din clasicii literaturii române în lectura actorilor participanți la eveniment, urmată de conferința Mari actori români ai scenei israeliene, în cadrul căreia aceștia vor vorbi despre cum au reușit să îmbine originile românești – cu moștenirea culturală și civilizațională presupuse de acestea – cu noua identitate israeliană.

Lia Koenig și-a început studiile la Institutul de Artă Dramatică din București unde, după absolvire, s-a remarcat în nenumărate roluri, precum Hava din spectacolul Tevie lăptarul de Șalom Aleihem (1957), Katerina din Furtuna de Alexandr Ostrovski (1957) și Anna Frank din spectacolul după Jurnalul Annei Frank (1957, în regia lui George Teodorescu), pentru acesta din urmă fiind premiată de Ministerul Culturii. În Israel, a apărut de-a lungul anilor în peste o sută de piese de teatru la Habima și alte teatre, pentru care a fost recompensată cu numeroase premii. Alături de soțul ei, Zvi Stolper, a interpretat în spectacole idiș, pe care acesta le-a scris și regizat, printre care Stele fără cer, dedicat scriitorilor de limba idiș. În 2008, Universitatea din Tel Aviv i-a acordat un doctorat onorific ”pentru contribuția inegalabilă la societatea și cultura din Israel și pentru virtuozitatea artei sale scenice”.

Tricy Abramovici este absolventă a Institutului de Teatru și Film de la București, unde a câștigat deopotrivă admirația publicului larg, dar și al criticilor datorită diversității rolurilor abordate, de la dramă până la improvizație comică și musical, printre care se numără rolurile: Beilko din Lozul cel mare și Hudl din Tevie Lăptarul de Șalom Aleihem; Hildel Wangel din Constructorul Solness de Henrik Ibsen, Sidonia din Culorile nemuririi de Ştefan Tita, Mira din piesa Vrăjitoarea de A. Goldfaden, Devorah în piesa Golem de H. Leivik, Rachel în Evreica din Toledo, după romanul lui L. Feuchtwanger. Totodată, a avut și roluri la televiziune, în Adam şi Eva de Aurel Baranga, 12 ore înainte de amurg de C. Munteanu, Fata fără zestre de Ostrovski, dar şi câteva apariții în filme, ca de exemplu Oaspeți de seară (1976), Actorul şi sălbaticii (1975), Despre o anume fericire (1973) și Stejar, extremă urgență (1974). În 1989 a emigrat în Israel, unde a avut jucat pe scena marilor teatre, iar începând cu 1993, joacă la Teatrul Yiddishpiel.

Nicu Nitai este actor, regizor de teatru și dramaturg israelian, originar din România și absolvent al Institutului de Artă și Cinematografică ”Ion Luca Caragiale” din București. A devenit cunoscut publicului larg pentru piesa-monolog Căderea după Albert Camus, pe care o joacă permanent începând din anul 1975. Pe parcursul îndelungatei sale cariere a întemeiat Teatrul HaSimta din Yafo și ulterior Teatrul Karov din Tel Aviv și, printr-o neobosită muncă de traducere și adaptare, a redat limbii și culturii ebraice și publicului israelian opere din dramaturgia universală, dar mai ales ale unora dintre cei mai apreciați autori români, precum Ion Luca Caragiale, Mihail Sebastian și Matei Vișniec. A fost recompensat cu Premiul Rosenblum (1996) și Premiul Landau pentru Teatru (2012), în semn de recunoștință pentru întreaga sa activitate și contribuție la arta teatrală din Israel.

Comunicat al Institutului Cultural Român de la Tel Aviv

Arhiva Institutul Cultural Român

NICIUN COMENTARIU