Redacția Revistei Culturale Leviathan

Î

n spatele conceptului formal de echipă redacțională se regăsesc, în fapt, câteva relații de prietenie întinse pe parcursul a mai bine de 20 de ani și, evident, decizia comună a mai multor jurnaliști de a translata vasta lor experiență publicistică într-un produs media altfel. Printre numele care semnează articolele publicate în Revista Culturală Leviathan se numără Costin Tuchilă, Pușa Roth, Mirela Nicolae, Daniela Șontică, Gheorghe Miletineanu, Lidia Našincová, Rudy Roth, Urfet Șachir, Florentina Loredana Dalian, Ani Bradea, Lică Barbu, Theodor Druflaurd și Roxana Cebotari.

Născut la 8 octombrie 1954, la Ploieşti, Costin Tuchilă este absolvent al Facultăţii de Limba şi Literatura Română – Universitatea din Bucureşti, specializarea limba română – limba portugheză. Din 1996 este realizator în cadrul Redacţiei Teatru a Societăţii Române de Radiodifuziune. Este autorul mai multor volume de studii, critică literară, critică muzicală, eseuri și proză scurtă. Detalii aici.

Este redactor șef al Revistei Culturale Leviathan și senior editor al secțiunilor Ars Magna și al rubricilor Pur și simplu Caragiale și Sine qua non.

   


Pușa Roth este absolventă a Facultăţii de Limba şi Literatura Română a Universităţii din Bucureşti, specializarea limba română – limba franceză, membră a Uniunii Scriitorilor din România, secţia dramaturgie, realizator Radio România, membră a Uniunii Ziariştilor Profesionişti din România. Autoare a 17 volume însumând teatru, critică şi istorie literară, publicistică, poveşti pentru copii etc. Debut la teatrul radiofonic dar şi pe scenă în anul 1999. 22 piese montate la TNR, dintre care 8 scenarii originale, nouă dramatizări şi cinci adaptări. Peste 3000 de articole în presa cotidiană şi literară (detalii aici). În cadrul Revistei Culturale Leviathan este redactor șef adjunct și senior editor. Semnează rubricile Delicias regibus, Istorii și istorioare, Năravul din fire și coordonează secțiunile Nuntiatum (Știri), Societas și Modus vivendi.

Lică-BarbuLică Barbu s-a născut la Brăila, în 24 iulie 1955. A debutat în 1983 în revista ”Urzica” cu un text umoristic şi o caricatură. A publicat texte umoristice şi caricaturi în ziare şi reviste locale şi naţionale, a participat la expoziţii de caricatură, a condus grupul de pantomimă ”Logic” cu care a obţinut numeroase premii la festivalurile de umor ”Mărul de aur”, ”Constantin Tănase” ş.a. Scenarist la emisiunea de divertisment ”Trei ceasuri rele” (Naţional TV, (2006–2007). Este membru al cenaclului ”Panait Istrati” de la Biblioteca Judeţeană ”Panait Istrati” Brăila şi al cenaclului ”Casa Speranţei” de la Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor Brăila.

Debut editoral cu volumul de povestiri pentru copii ”Lumea lui Licuţă” (2016), carte donată Asociaţiei Art Terapie CES. AU din Brăila, care se ocupă cu recuperarea copiilor autişti. În Revista Culturală Leviathan susține rubrica săptămânală Lumea lui Licuță (vinerea). Este coordonatorul proiectului Zâmbetul unește.

Daniela ȘonticăZiaristă și poetă, absolventă a Facultăţii de Filosofie şi Jurnalism a Universităţii ”Spiru Haret” din București, Daniela Șontică lucrează în presa scrisă din 1993 (presa locală Buzău, apoi revista ”Privirea”, ”Jurnalul Naţional”, ”Ziarul Lumina” – editor coordonator al suplimentului ”Lumina literară şi artistică”). Colaborează cu rubrici permanente la Radio Trinitas. A publicat volumele de poezie Arlechini într-o pădure sălbatică” (1995), Uitaţi-vă prin mine” (2007), Iubita cu nume de profet” (2014), Privilèges de femme de lune” (traducere în franceză de Claudiu Soare, 2015) și publicistică: ”Însemnări din pridvor” (2013), ”Oamenii Unirii” (2018). Premiul pentru poezie al revistei ”Luceafărul” (2006), Premiul special pentru poezie la Concursul Naţional ”Vasile Voiculescu” (2014), Premiul pentru poezie al Colocviilor ”George Coşbuc” (2014), Diploma omagială ”Sfântul Ioan Gură de Aur” din partea Patriarhului României pentru promovarea culturii creștine (2015). Detalii aici. În Revista Culturală Leviathan realizează rubrica bisăptămânală (lunea și joia) Memor.

blogspot


Ani BradeaAni Bradea este redactor al Revistei de Cultură Tribuna. Este dublu licențiată, absolvind o facultate de științe umaniste, politice și administrative, precum și una de psihologie, științe ale educației și asistență socială. A publicat un volum de versuri, Poeme din zid” (Timișoara, Editura Brumar, 2016), care a fost apoi tradus și promovat în Italia (Poemi dal muro”). Colaborează frecvent cu reviste literare din țară (poezie, cronică de carte, reportaj, interviu). În Revista Teatrală Radio a susținut rubrica Cronica de teatru tvEste autoarea rubricii săptămânale Ierburi dulci, pajiști amare. Leacuri și blesteme din Submarginea în Revista Culturală Leviathan.

blogspot

Gh. MiletineanuGheorghe Miletineanu (n. 1942, București), regizor de teatru, profesor, critic de teatru, stabilit la Tel Aviv. Studii la Institutul de Teatru din Leningrad (Sankt Petersburg) și Facultatea de Limba și Literatura Română, Universitatea din București. Din 2012 doctorand la Universitatea din Tel Aviv. În perioada 1966 – 1985, regizor la teatrele din Botoșani, Bacău, Arad, Sibiu, Timișoara, Brăila, unde a montat, între multe altele, Faust” de Goethe, prima parte a tragediei (în limba germană), ”Doamna nevăzută” și ”Judecătorul din Zalameea” de Calderón de la Barca, ”Rosmersholm” de Ibsen, Don Carlos” de Schiller, Vicleniile lui Scapin” și George Dandin”de Molière, O noapte furtunoasă” de I. L. Caragiale, ”Iată femeia pe care o iubesc” de Camil Petrescu. În perioadele 1986 – 1995, 1998 – 2010, profesor la Școala de teatru Beit Zvi din Tel Aviv. A publicat numeroase articole despre probleme de teatru în publicațiile profesionale românești și traduceri din ebraică în română și din diferite limbi în română. Critică de teatru în limba română la postul de radio Kol Israel. În Revista Culturală Leviathan susține rubrica Cronică de teatru.

Urfet ȘachirNăscută în Cobadin, județul Constanţa, în 1958. Trăiește la malul Mării Negre. Urfet Şachir este absolventă a Facultăţii de Drept, Universitatea Ecologică din Bucureşti, cu licenţă în procedura civilă. A publicat două cărţi de poezii, dintre care una bilingvă – în limbile turcă şi română, sub egida Uniunii Democrate Turce din România (UDTR), al cărei membru este în cadrul comisiei de cultură.

A tradus poezii şi proză ale autorilor români în limba turcă și din literatura turcă în limba română. A avut numeroase apariţii în diverse publicaţii culturale, printre care revista ”Hakses” a UDTR. În Revista Culturală Leviathan susține rubrica Traditiones.


Florentina Loredana DalianFlorentina Loredana Dalian s-a născut în București, la 29 martie 1968. Este inginer chimist, scrie proză și poezie. A publicat volumele de proză: Miss Univers, A unsprezecea poruncă, Înainte de magnolii,  Scrisori netrimise, Aceeaşi lună peste sat, Şi copiii se îndrăgostesc și volumul de poezie Domnișoara Nimeni.

Este deținătoarea mai multor premii literare, publică în reviste de cultură și este prezentă în volume colective și antologii. În Revista Culturală Leviathan este autoarea rubricii bisăptămânale (marțea și vinerea) Gânduri dulci-amărui.

blogspot


Marina-Roman-Fotored
Foto: Dan George Cojocaru

Critic de artă, teatrolog și filmolog, conf. univ. dr. Marina Roman a absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică ”I. L. Caragiale” (azi UNATC) și se consideră, în primul rând, jurnalist cultural. A debutat în anii ’80, în paginile revistei ”Cinema”, a scris la revista ”Teatrul” și a fost, tot în acea perioadă, colaborator permanent al emisiunii radiofonice ”Rampa și ecranul”. După 1990 și-a continuat activitatea publicistică (radio, televiziune și presă scrisă). În 2013 a publicat teza sa de doctorat, ”Ambiguitate teatrală și finalitate liturgică în opera lui Andrei Tarkovski” și volumul de versuri Fascinația Meduzei”, cu desene de Ion Truică. Este co-autor, împreună cu Ion Bucheru, al unui video-book premiat de Uniunea Cineaștilor din România – ”Limbajul imaginii filmate”. Este, pentru revista Leviathan, autoarea rubricii Trăiește-ți arta! și colaborează cu știri. Marina Roman este membră a Uniunii Cineaștilor din România.

 


Lidia-NasincovaNăscută la Bucureşti, într-o familie de profesori, Lidia Našincová a absolvit Facultatea de Limbi Străine, secţia engleză – spaniolă la Universitatea din Bucureşti (1986). Din octombrie 1989 trăieşte la Praga. Cunoaşte la nivel profesional limbile cehă, engleză şi spaniolă. Încă din anii studenţiei îmbină activitatea de profesor cu cele de traducător-interpret şi ghid. A debutat cu proză în ”Suplimentul literar-artistic al Scânteii Tineretului” (Întâmplare în tren”, 1989), ulterior publicând fragmente de jurnal în ”Convorbiri literare” şi ”Contrafort”. A tradus proză, poezie, teatru, ghiduri turistice, scenarii de film. Printre altele – din spaniolă: Câinii Paradisului” (Editura Cartea Românească 1996); din cehă: ”Istoria NATO” de Jiří Fidler şi Petr Mareš (Editura Institutul European, 2005), ”Teatru ceh de azi” (Editura UNITER, 2006), Coama leului pe pernă” (antologie de proză cehă contemporană, Editura Arc, Chişinău, 2013), romaneleFaust  moare de două ori” de Roman Ráž (Editura Cartier, 2015), Gargară cu gudron” de Jáchym Topol (Editura Art 2017).

 


Roxana Cebotari este născută în Chișinău, în 1954. În anul 1992 a emigrat în Statele Unite ale Americii, unde a absolvit studiile Facultății de Arte din cadrul Universității din Winsconsin-Madison.

Lucrează ca graphic illustrator și story-board illustrator pentru mai multe companii din SUA, dar și ca private art instructor. Roxana este unul dintre cei doi graficieni din cadrul echipei Leviathan.


Rudy Roth - Eduard Rudolf RothRudy Roth este Doctor în Științe Politice al Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative din București, cercetător în relații internaționale și studii politice (vezi profilul academic aici), membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România. A lucrat ca reporter, redactor și realizator Radio România în perioada 1996 – 2009. Din 2016 este redactor-șef adjunct la publicația Occidentul Românesc. I-au fost conferite titlurile de Master of Arts in International Relations, de către University of Kent (Marea Britanie) în anul 2008 și respectiv de Master în Administrație Publică Electronică, de către Universitatea din București în anul 2006. În anul 2002 a absolvit Facultatea de Relații Economice Internaționale, în cadrul ASE București. A debutat ca artist grafic în anul 2008, expunând ulterior atât în România, cât și în străinătate. Este managerul proiectului Leviathan și coordonatorul secțiunilor Politikon, Ex-Cathedra și Nuntiatum. Realizează rubrica Epistole din diaspora în Revista Culturală Leviathan. Totodată este și unul dintre cei doi graficieni din cadrul echipei editoriale.