Prima călătorie a navigatorului genovez Cristofor Columb (3 august 1492)

1454
Sebastiano del Piombo, Portrait de bărbat, bănuit a fi Christofor Columb, 1519
Sebastiano del Piombo, Portrait de bărbat, bănuit a fi Christofor Columb, 1519

fila de calendar rubrica leviathan.roCu 530 de ani în urmă, la data de 3 august 1492, începea prima călătorie a navigatorului genovez Cristofor Columb (august 1492–martie 1493), care-şi propusese să ajungă în Indii. Din 1492 în serviciul Spaniei, Columb a întreprins, între anii 1492 şi 1504, patru călătorii, descoperind majoritatea insulelor din America Centrală şi atingând coastele Americii Centrale şi Americii de Sud. Ziua de 12 octombrie 1492, când a descoperit insula Watling (San Salvador) din arhipelagul Bahamas, este considerată data descoperirii Americii.   

Prima expediție pleacă din portul Palos de la Frontera cu navele Santa Maria, de aproximativ 30 metri lungime, care era sub comanda lui Columb, Pinta și Nina, două caravele mici de aproximativ 15 m lungime. Cele două nave mai mici erau comandate de către Martín Alonso Pinzón și fratele său Vicente Yañez Pinzón, având 90 de oameni la bord. Este ales pentru traversarea oceanului drumul alizeelor.

La 12 octombrie 1492, la ora 2 noaptea, Rodrigo de Triana, un marinar de pe Pinta, zărește pământul, descoperind astfel Lumea Nouă (America). Sunt descoperite insulele: San Salvador, Santa Maria Conception, Fernandina, Isabella, Juna, Bohio-Española. Pe 15 martie 1493 Columb revine triumfător în Spania. Columb a explorat și coasta de nord-est a Cubei (a acostat pe 28 octombrie), și coasta nordică a Hispaniolei, din 5 decembrie. Aici a eșuat Santa Maria, în dimineața de Crăciun 1492, echipajul fiind nevoit s-o abandoneze. El a fost primit de localnicul cacique Guacanagari, care i-a permis lui Columb să își lase câțiva din oamenii săi în acel sat când va pleca. Columb a lăsat 39 de oameni și a întemeiat așezarea La Navidad, care astăzi este o localitate din Haiti. Înainte de a se întoarce în Spania, Columb a răpit între zece și douăzeci și cinci de indieni, pe care i-a luat cu el. Doar șapte sau opt din ei au ajuns vii în Spania, ei făcând o impresie deosebită la Sevilia.

Sursa: Wikipedia.

Arhiva rubricii Filă de calendar

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.