Acasă Agora 11 ianuarie, Ziua Internaţională a cuvântului ”Mulţumesc”

11 ianuarie, Ziua Internaţională a cuvântului ”Mulţumesc”

416
Sursa imaginii: Radio România Reșița
Sursa imaginii: Radio România Reșița

fila de calendar rubrica leviathan.ro11 ianuarie este Ziua Internaţională a cuvântului ”Mulţumesc”, sărbătorită din 1984.

”Mulţumesc” reflectă recunoştinţă, preţuire, respect, comuniune. Conform unor opinii referitoare la originea și evoluția cuvântului, mulțumesc provine dintr-un mai vechi multunesc, cuvânt creat pe teren românesc din ”mult(a)” si ”unire” cu Dumnezeu (latină, adj. ”multus,a,um“ + verb ”unesco“ sau subst. ”unio, onis”).

În limba rusă, ”spasibo” înseamnă ”spasi Bog”, adică „Domnul să te păzească”; în engleză, ”thank you” derivă de la ”think”, cu sensul ”mă gândesc la tine, nu voi uita ce ai făcut”; la fel ”danke” din germană; în franceză, ”merci” provine de la „mercy”, care înseamnă compasiune sau graţie divină, la fel ca italienescul ”grazie” sau ”gracias” din spaniolă, şi semnifică acceptarea compasiunii şi a graţiei divine, primite prin intermediul altei fiinţe; ”obrigado”, din portugheză, duce cu gândul la reciprocitate, ca onoare, la a te simţi ”obligat” de gestul celuilalt.

”Mulţumesc” e ca o înclinare a omului în faţa altuia şi în faţa lui Dumnezeu.

Sursa: RADOR

Arhiva rubricii Filă de calendar

NICIUN COMENTARIU

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: