Știri: Robotică și Programare în abordare STEaM

60
FB_Robotica_modul_1_30sept-21oct_1920x1080-768x768

rubrica museum leviathan.roMuzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa”  și www. ȘcoalaIT.ro vă invită să îi aduceți pe cei mici la atelierele STEaM de Robotică și Programare. În cadrul acestui atelier copiii vor experimenta lucrul cu piese robotice, accesorii și subansambluri robotice. La fiecare lecție au ocazia de a afla lucruri noi din istorie, fizică, chimie, biologie, totul într-o formă interactivă, alături de roboții modulari Fable de la Shape Robotics.

Participând la atelierele de weekend, micuții își vor putea forma un model de organizare mentală care îi va ajuta să abordeze mai simplu și mai clar situațiile, indiferent că este vorba despre rezolvarea unui exercițiu matematic sau realizarea unei compuneri. De asemenea, copiii vor învăța încă de pe acum să ia decizii responsabile și să înțeleagă efectul lor pe parcursul derulării acțiunilor planificate.

Atelierele de STEaM sunt realizate într-o manieră veselă, relaxantă, cu mulți roboți și accesorii robotice. Lucrăm cu roboți educaționali de diverse forme și cu funcții multiple, învățam să îi programăm dar și construim subansambluri robotice.

Grupa de vârstă:

Programul este destinat copiilor cu vârste cuprinse între 7 și 13 ani.

 Perioada de desfășurare:

Atelierele se desfășoară sâmbătă, în Sala Atelier a Muzeului „Antipa”, între orele 10.15 și 11.30.

Succesiunea temelor este următoarea:

Modul I: MBot

30 septembrie–21 octombrie 2023

Tema 1 (30 septembrie 2023): Lumea MBot 

Acesta este un atelier de „descoperire” a roboților. Vei înțelege acum ce este un robot MBot, cum este realizat, ce componente are și cum funcționează!

Tema 2 (7 octombrie 2023): Roboții se orientează

În cadrul atelierului de programare în blocuri de comenzi, vei lucra cu roboți MBot, cu senzori de proximitate și de culoare. Vei exersa comenzile de direcție și vei introduce comenzi noi. Vei testa comenzile într-un mic concurs cu lănci și baloane colorate, iar totul va fi comandat de la calculator și executat direct pe roboți!

Tema 3 (14 octombrie 2023): Roboții evoluează

Treci la o etapă nouă și programezi roboții să se descurce singuri, să detecteze și să evite obstacolele apărute în cale. Vei programa senzorii de sunet iar robotul se va descurca singur prin încăperea plină de obstacole!

Tema 4 (21 octombrie 2023): Labirintul

La acest atelier vom construi împreună un labirint uriaș, apoi vom programa roboții MBot astfel încât să se descurce și să găsească singuri ieșirea și chiar să anunțe acest lucru! Cine găsește ieșirea mai repede, cine are codul cel mai scurt? Vei învăța noi comenzi și ponturi prin care să te descurci mai repede la programarea roboților.

Modul II: Makey Makey

28 octombrie–18 noiembrie 2023

Tema 1 (28 octombrie 2023): Cum putem controla curentul doar cu mișcarea propriilor mâini?

Nu trebuie să fii inginer ca să poți controla curentul electric. Veți avea nevoie doar de propriile mâini pentru a realiza mișcări prin care veți aprinde sau stinge lumina, fără ajutorul butoanelor sau întrerupătoarelor! Cum va fi posibil?

Vom învață câteva baze despre curentul electric și îl vom folosi pentru a face ce vrem noi. Vom aprinde lumina doar prin atingerea mâinilor și vom mișca un personaj pe calculator doar folosind curentul, fără sa atingem tastatura sau mouse-ul.

Tema 2 (4 noiembrie 2023): Artă fără pânză – expoziție virtuală de desene. Tehnica – schiță în aer!

De la circuitul electric, vom face un salt către circuitul… artistic! Cum se va întâmpla acest lucru? Micii programatori își vor folosi imaginația și creativitatea pentru a realiza un circuit care îi va ajuta să deseneze. Fără creioane sau tempera, căci vor avea nevoie doar de mișcările palmelor pentru a trasa cele mai colorate tușe!

Odată circuitul pornit, nu ne rămâne decât să dăm frâu liber simțului artistic, pentru a crea cele mai inedite opere pentru pereții expoziției noastre virtuale.

Roboții vor putea înțelege locul în care se află folosindu-se de capacitățile lor de construcție, dar și de programul pe care îl vom crea împreună. Te așteptăm!

 Tema 3 (11 noiembrie 2023): Recital de pian… fără pian!

Păstrăm nota artistică la cursurile noastre de programare cu o provocare pentru toți copiii! Un recital de pian fără… pian. Cum este posibil? Vom construi împreună sistemul de clape și îl vom conecta la un circuit, care ne va permite să cântăm la clape sărind pe ele sau doar atingându-le.

Toți copiii vor înțelege astfel cum ia naștere sunetul pianului, obținând primele acorduri sau chiar compoziții. Ingineri sau muzicieni, această lecție este una care le arată copiilor că, uneori, nu trebuie să alegi, căci le poți face pe amândouă!

Tema 4 (18 noiembrie 2023): Cum funcționeaza corzile unei chitare? Ai nevoie de o chitară ca să cânți la ea?

După sesiunea de pian continuăm în același ritm, explorând lumea fascinantă a sunetelor, prin intermediul chitarei.  Doar că instrumentul nostru nu va fi din lemn și nici nu va avea forma cunoscută, căci copiii vor recrea sistemul de corzi, pe care le vor conecta la un circuit.

Ce le va permite acesta să facă? Să descopere cum produce chitara muzică, prin ciupire sau lovire, dar și să recunoască sunetele specifice unei chitare clasice, electrice sau acustice!

Modul III: Ozobot

25 noiembrie–16 decembrie 2023

Tema 1 (25 noiembrie 2023): Cum funcționează un robot? Poate el să simtă, să gândească și să ia decizii?

Acest curs le va face cunoștință copiilor cu lumea roboților. Vor afla ce dispozitiv poate fi numit, de fapt, robot și cum poate funcționa acesta: simte, se mișcă, aude, gândește, vede? După ce vor descoperi cum sunt alcătuiți roboții, copiii vor merge mai departe, explorând modalități de programare a acestora și realizând sisteme de comunicare cu ei.

Cei mici vor deveni îndrumătorii lor în lumea înconjurătoare și îi vor învăța să ia decizii sau să răspundă!

Tema 2 (2 decembrie 2023): Se poate da un robot pe modul „TURBO”? 

Oare roboții pot merge mai repede? Pot vorbi și mai repede? Au un buton pentru modul „TURBO”? La aceste întrebări vor reuși să răspundă copiii după ce vor parcurge lecția despre funcția turbo, o lecție pe care o vor parcurge în vitezăăăăă!

Și dacă răspunsul este da, până unde poate crește viteza lor de mișcare, vorbire sau procesare? Este una dintre cele mai mari provocări, pentru că vom afla împreună dacă un robot poate avea sau nu limite!

Tema 3 (9 decembrie 2023): Înainte, la stânga sau la dreapta? Reușim să scăpăm din labirint?

Vor reuși copiii să ghideze roboții, astfel încât aceștia să evite obstacolele și culoarele închise dintr-un labirint și să găsească în timp record calea spre ieșire? Îi vom provoca la o astfel de cursă, să vedem cum trebuie să ghidăm roboții, pentru ca aceștia să înțeleagă cum să acționeze în fața obstacolelor și să ia singuri decizii pentru a ieși din labirint.

Ce ziceți, vor reuși împreună?

Tema 4 (16 decembrie 2023): Copii preiau controlul asupra roboților

Acum este rândul copiiilor să preia controlul asupra roboților! Le vor ordona ce să facă, ce să spună și încotro să meargă! Va fi un curs pe care pasionații de tehnologie îl vor adora, pentru că vor avea șansa de a-și construi propria lor lume.

Astfel, din constructori, vor deveni programatori și îndrumători, dezvoltându-și cunoștințele acumulate, metodele de soluționare a problemelor întâlnite și posibilitatea de a simula diverse situații în care vor plasa roboții în rolul principal!

Taxa de participare:

1 modul – 240 lei/participant;

1 modul – 440 lei/ doi frați;

1 ședință – 70 lei/participant.

Înscrierea copiilor se face prin formularul https://antipa.ro/rezervari/  în limita a 15 locuri/grupă.

După completarea formularului de rezervare, veți primi un email de confirmare a rezervării locului, iar apoi veți putea achita taxa de participare prin https://antipa.goticket.ro/  .

Rezervarea fermă a locului se transmite doar după achitarea taxei de participare.

Pentru formarea unei grupe, este necesar un număr de minimum 6 participanți.

Sponsor principal: MOL România

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.