Știri: „Dimitrie Cantemir – Romanian sound of the Orient” (21 octombrie 2023, Galați)

76
afis Dimitrie Cantemir (1)

Cu ocazia împlinirii a 350 de ani de la nașterea marelui om de cultură și principe al Moldovei, Dimitrie Cantemir (1673–1723), va avea loc vernisajul unei expoziții inedite, sâmbătă, 21 octombrie 2023, de la ora 18.30, la Muzeul Istoriei, Culturii și Spiritualității Creștine de la Dunărea  de Jos.

Expoziția face parte dintr-un proiect amplu care pune accentul atât pe latura academică, cât și pe cea culturală a personalității enciclopedice a principelui Moldovei, Dimitrie Cantemir. Expoziția foto-documentară cuprinde imagini după documente și artefacte din perioada vieții lui Dimitrie Cantemir. Tot cu această ocazie va avea locun concert de compoziţii ale fostului principe al Moldovei (martie–aprilie 1693 și 1710–1711). Concertul este susţinut de Ansamblul cameral de muzică veche „Anton Pann” care va prezenta alte trei concerte similare, care se vor desfăşura la Constanţa (23 octombrie), Alba-Iulia (6 noiembrie) şi la Opera Naţională din Bucureşti (14 noiembrie). În cadrul acestor concerte vor fi interpretate şapte compoziţii muzicale despre care se cunoaşte cu certitudine că au fost create de Dimitrie Cantemir. Compoziţiile sunt preluate din lucrarea Cartea Ştiinţei Muzicii după forma literelor de Dimitrie Cantemir şi sunt contextualizate sonor cu ajutorul muzicienilor-cercetători din cadrul Ansamblului „Anton Pann” şi a unor muzicieni invitaţi.

Ansamblul „Anton Pann” interpretează muzică veche românească, autenticitatea bazându-se atât pe folosirea instrumentelor tradiţionale, cât şi pe o amplă activitate de cercetare, în urma căreia au fost descoperite documente vechi şi manuscrise aflate în custodia bibliotecilor şi mănăstirilor din România.

Proiectul cultural „Dimitrie Cantemir – Romanian sound of the Orient” este finanțat de Ministerul Culturii, cu sprijinul Computerland Romania, având ca parteneri Academia Română, Academia de Științe a Moldovei, Arhivele Naționale ale României, Muzeul Național al Literaturii Române, Ansamblul cameral de muzică veche „Anton Pann”, Societatea Română de Televiziune, Trinitas TV și Radio România.

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.