Poeme de Florin Solomon la Editura Leviathan

53
poeme de florin solomon editura leviathan 2024

logo editura leviathanLa Editura Leviathan au apărut două volume de poeme de Florin Solomon: Cartea mea și O lacrimă dacă aș fi. Primul, cu o prefață de Pușa Roth. Coperta: Rudy Roth. ISBN 978-630-6601-08-0. Preț: 25 lei.

Al doilea: prefață de Costin Tuchilă. Coperta: Rudy Roth. ISBN 978-630-6601-09-7. Preț: 20 lei.

„Din «poezia vieţii dictată printre rânduri», «prins în nostalgia vremurilor ninse», Florin Solomon și-a scris poezia lumii sale, a iubirilor, dezamăgirilor, a succeselor dar și a eșecurilor, mai ales cele sentimentale, adunând «lacrimi din flori», căutând «în raiul iadului de pe pământ» ceea ce fiecare trecător speră să găsească: scânteia vieţii. Trubadur modern, autorul a adunat «povești de viaţă frământată», de la visul inocent al copilăriei până la vârsta nostalgiei și a creat din poezie un jurnal al unei existențe, o carte, cartea lui, a vieții lui, dar obiectivând, este cartea unei generații care visa și credea în puterea romantismului.

Cartea mea este, de fapt, volumul de debut al poetului care a cochetat cu poezia încă de pe băncile liceului, dar viața i-a oferit alt drum, un drum rescris în versuri, la vârsta deplinei maturități. Volumul are prospețimea visătorului, are înțelepciunea vârstei la care s-a hotărât să-l ofere cititorilor care, sigur, se vor regăsi în ipostazele iubirii sau ale înțelepciunii. Florin Solomon scrie poezie cu rimă îmbrățișată sau împerecheată ori încrucișată în dulcele stil clasic, folosindu-se de epitete ornante și, evident, de metafore. Florin Solomon a așezat în acest volum și o serie de rondeluri (Rondelul amneziei, Rondelul fluviului, Rondelul iernii, Rondelul lăcrămioarei, Rondelul lui octombrie, Rondelul pianistului, Rondelul streliției), poezie cu formă fixă, iar «originalitatea și subtilitatea acestui gen liric țin în mare parte de variațiile de sens operate de poet asupra grupului de cuvinte care revine de mai multe ori în poezie». Mesajul către cititori, către cunoscuți și necunoscuți este expresia trăirilor poetului, esența experiențelor sale: «Faceţi viaţa frumoasă cât se poate/Şi bucuraţi-vă de tot ce vă oferă!/Nu lăcomiţi, gustaţi puţin din toate,/Fiţi generoşi, aşa cum lumea speră!»” – Pușa Roth, Timp și anotimp, prefață la volumul de poeme Cartea mea, fragment.

„Un tablou al trăirilor și sentimentelor surprinse în momente diferite ale vieții transpare din versurile cuprinse în volumul O lacrimă dacă aș fi, a doua carte a lui Florin Solomon. În formă fixă, de la care nu se abate, uneori exersându-se în sonete, autorul pune în pagină teme și motive consacrate, trecute însă prin filtrul propriei sensibilități. Lacrima devine aici simbolul tutelar: ea este cea care, în scurta ei trecere, depune mărturie, invită la reflecție, «conduce». Poetul meditează asupra trecerii timpului – iar timpul se poate înfățișa în strofele lui în imagini diferite. Curgerea lui poate fi desprinsă din unduirea apei, din arcuirea unei flăcări, din zbaterea vântului, din declinul fiecărui anotimp, din raza fugară de lumină sau din aminti-rea unei secvențe de viață – tabloul vârstelor care revin în memorie: inocența copilăriei, adolescența cu elanurile și iluziile ei, înflăcărarea specifică tinereții, maturitatea. Toate sunt acum izvor de retrăiri imaginare, cu o figurație poetică bogată, uneori surprinzătoare și paradoxală. De altfel, observ că Florin Solomon are predilecție pentru împerecherea rară de cuvinte, evitând metafora comună sau epitetul predictibil, și chiar pentru rima rară («recif/zaif», «relief/fief» ș.a.) și pentru asonanță («un rol/actor»).

Iluziile de altădată par acum risipite, aripile – frânte în ciuda «întoarcerii la izvoare», pe care o invocă într-o poezie. Dominante rămân acum melancolia, visul imposibil de regăsit, puritatea pierdută, imaginea toamnei cu «norii ei de lacrimi» în cadența de cele mai multe ori egală a versurilor, în liniștea aparentă, pentru că ea, de fapt, ascunde tumultul sufletesc.” – Costin Tuchilă, Mărturia lacrimei, prefață la volumul de poeme O lacrimă dacă aș fi, fragment.

Cărțile vor putea fi procurate în curând de la Librăria „Mihai Eminescu” din București  (Bd. Regina Elisabeta nr. 16, colț cu str. Academiei), inclusiv comenzi online.

sau de la editură, la adresele: leviathan.romania@yahoo.comcostintuchila@gmail.com. 

Imagini din tipografie

Tiparul și filmarea: Nicoleta Savu 

Portalul Editurii Leviathan, click aici.

Cărți ale Editurii Leviathan și revista „Leviathan” (ultimele exemplare) la Librăria „Mihai Eminescu” din București, click aici. 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.