Știri: Rezidențe pentru tineri critici de artă din Europa de Est, etapa poloneză (17 aprilie–13 iunie 2017)

733
Rezidențe pentru tineri critici de artă din Europa de Est

Georgiana Cojocaru și Rareș Grozea din România sunt cei doi reprezentanți ai României în cadrul proiectului pilot de rezidențe dedicate tinerilor critici de artă din Europa de Est, desfășurat de Revista ARTA, publicație a Uniunii Artiștilor Plastici din România și derulat în colaborare cu alte trei reviste online de artă contemporană din Europa de Est: Artalk.cz (Praga, Cehia), artPortal.hu (Budapesta, Ungaria) și Szum (Varșovia, Polonia). Prin intermediul acestui prioiect-pilot, participanții urmăresc realizarea unei rețele de publicații de artă contemporană în Europa de Est. În cazul în care proiectul de rezidențe din 2017, axat pe România, se va dovedi unul de succes, în anul 2018, cele patru publicații intenționează să aplice împreună la fonduri naționale și europene, pentru ca programul de rezidențe să poate include schimburi între toți partenerii, precum și evenimente de colaborare atât în țările gazdă, cât și în alte țări din regiune și din restul Europei.

Etapa actuală a proiectului presupune schimburi bilaterale România-Cehia, România-Ungaria și România-Polonia: câte doi critici de artă, colaboratori ai Revistei ARTA online, pleacă în rezidențe de două săptămâni, în cele trei capitale: Budapesta, Praga, Varșovia, și câte doi critici de artă – redactorul-șef și un colaborator al celorlalte trei reviste – vin în rezidență la București (cu posibilitatea de a călători la Cluj, Iași, Timișoara etc.) pentru două săptămâni. Fiecare critic scrie texte despre experiența sa în capitala în care călătorește, urmând ca textele să fie publicate de revista din țara gazdă și de revista al cărei colaborator este. În plus, fiecare redactor-șef al celor patru publicații online va organiza în țara de călătorie o prezentare (de tip masă rotundă), în care va vorbi despre scena de artă contemporană din țara sa.

Georgiana Cojocaru (n.1991) a urmat cursurile de licență și masterat ale Facultății de Litere ”Alexandru Ioan Cuza” din Iași și trei semestre de schimb academic la ”Friedrich Schiller” Universität Jena. În teza sa de licență a investigat practicile artistice și literare emergente ale secolului al XXI-lea și a finalizat studiile cu o disertație despre reverii botanice și postumaniste în operele târzii ale lui Henry Dadid Thoreau. În prezent, lucrează la proiecte care corespund preocupărilor sale investigative pentru literatură ergodică, arheologie media, artă (post) digitală, teorie critică, estetica afectului, postfenomenologie și filosofia științei.

Rareș Grozea (n. 1995) urmează studiile de licență la Facultatea de Istorie a Universității din București, la secția Istoria Artei. Domeniile sale de interes sunt: arta contemporană în relație cu filosofia și politica și literatura experimentală.

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.