29 iulie: Ziua Imnului național

80
imnul romaniei (1)

fila-de-calendar-rubrica-leviathan.ro_29 iulie 1848: În parcul Zăvoi din Râmnicu Vâlcea, în fața unei numeroase asistențe, după ce s-a citit noua Constituție, un grup de tineri, avându-l în frunte pe Anton Pann, a intonat pentru prima oară imnul Revoluției pașoptiste, Deșteaptă-te, române, devenit după Revoluția anticomunistă din 1989, în 24 martie 1990, imnul național al României.

Ziua Imnului național este sărbătorită, anual, începând din 1998, ca urmare a unei hotărâri a Senatului României din 18 mai 1998.

Poetul de factură romantică Andrei Mureșanu a scris versurile, pe care le-a publicat în revista „Foaie pentru minte, inimă și literatură” în timpul Revoluției din 1848. Anton Pann este creditat ca autor al muzicii imnului, dar melodia pe care a pus versurile lui Andrei Mureșanu avea o largă circulație în epocă și nu i se cunoaște cu certitudine autorul. O versiune spune că însuși Andrei Mureșanu este autorul melodiei, iar alta susține că de fapt era o melodie cântată pe un text religios, Din sânul maicii mele.

Acest imn a fost cântat cu ocazia fiecărui conflict în România, datorită mesajului de patriotism și de libertate pe care îl transmite. Așa a fost și în timpul Revoluției române din 1989, când a fost cântat ca un adevărat imn național, înlocuind imnul comunist Trei culori. Data de 29 iulie a fost proclamată, în conformitate cu Legea nr. 99/1998, Ziua Imnului Național al României.

Arhiva rubricii Filă de calendar

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.