„Istoria lentilei” de Pușa Roth

84
lentila istorie pusa roth (1)

istorii și istorioare rubrica de pusa roth logo leviathan.roCine şi-ar fi imaginat, doamnelor şi domnilor, că descoperirea ochelarilor, mai bine zis, puterea de mărire a sticlei a însemnat un pas uriaş în istoria omenirii, ca multe alte descoperiri la care oamenii mileniului trei nici măcar nu se mai gândesc astăzi, fiindcă li se pare firesc să le folosească. Cine se mai gândeşte la faptul că sticla cu suprafaţă rotunjită a fost remarcată încă din Evul Mediu? Să ne reamintim, doamnelor şi domnilor, de fizicianul şi matematicianul arab Ibn al-Haztham ak-Hazin (965–1039), care în Cartea opticii, scrisă în anul 1028, emite primele idei asupra propagării luminii şi tratează pentru prima data problema folosirii lentilelor de cristal sau de sticlă pentru mărit şi citit. Tot el a remarcat fenomenul persistenţei imaginilor pe retină şi a descris principiul care, mai târziu, a stat la baza cinematografiei. Ce scurt pare drumul, dar câte secole au trecut peste această descoperire, până la apariţia cinematografului!

Dar, pentru că veni vorba de cinema, să ne amintim că cinematografia îşi are originile în Franţa. Nu este însă clar cine a fost primul care a făcut o peliculă de cinema, dar discuţiile se  învârt în jurul a doi francezi, Louis Aimé Augustin şi Étienne Jules Marey. Primul ecran public de cinema pe care s-a derulat un film a fost făcut în martie 1895 de către fraţii Lumière în Paris.

Să revenim însă la istoria ochelarilor reamintind faptul că unii cercetători atribuie invenţia călugarului franciscan englez Roger Bacon (1215–1249) din Oxford. În jurul anului 1300, sticlarii au observat că persoanele în vârstă vedeau mai clar obiectele dacă priveau prin sticle cu suprafaţa convexă, iar persoanele cu miopie vedeau mai clar dacă priveau prin sticle cu suprafaţa concavă.

În 1280, Alessandro da Spina, un calugăr dominican, a avut ideea de a fixa lentilele pe o ramă de lemn ce stătea pe nas, adică ochelarii fără braţe, iar istoria îl consemnează pe el ca fiind inventatorul ochelarilor.

Câte s-au mai întâmplat de atunci şi până azi e o altă poveste.

Vezi arhiva rubricii Istorii și istorioare de Pușa Roth

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.