Comisia merge la Paris ”să comandeze medalia”

1025
i l caragiale serviciul nodoros bobarnacul publicistica

De la Serviciul Nodoros la Serviciul Credincios este un ”drum monstruos”, ne lasă săcaragiale cu semnatura înţelegem Domnul Caragiale. A scăpat oare ocazia de a critica o cheltuială enormă, numai aşa, de amorul artei (ne jucăm cu vorbele, ca să intrăm şi noi în universul ”criticei” Maestrului!), doar pentru o banală despăgubire morală? Nu. În cinci fraze meşteşugit întocmite a demonstrat ”monstruoasa coaliţie” a aranjamentelor pe banii Statului. Îl cunoaştem noi pe Caragiale? Cred că este momentul  să-l citim, să-l recitim, să-l învăţăm sau să-l redescoperim. Poate aşa ne mai lămurim şi noi.

Pușa Roth

”Serviciul Nodoros” de I. L. Caragiale

Aflăm că pentru baterea medaliei ”Serviciului Nodoros” despre care am avut plăcerea să vorbim în numărul trecut, s-a însărcinat o comisie compusă dintre statul major al gardei civice.

Comisia va merge la Paris, după alegeri, să comandeze medalia.

Fiecare comisar va avea plata călătoriei de la Stat şi diurnă pe fiecare zi câte cinzeci de franci.

În sferele înalte se luase hotărârea a li se acorda pe fiece zi câte 100 de franci; însă patrioţii, fiind insuflaţi de spiritul economiei de finanţe, au redus suma la 50 franci, rămâind a se despăgubi comisarii de la întreprinzătorul ce va lua asupra-i baterea medaliei, care şi dânsul va rămâne să despăgubească de unde va crede de cuviinţă.

Suma destinată pentru baterea medaliei o va hotărî comisia, după tocmeala ce va avea cu întreprinzătorul.

Regulamentul acestei medalii a ”Serviciului credincios”(sic!), în esenţa sa, îl vom publica în curând mai nainte chiar de promulgarea lui.

A apărut, prima dată, în ”Bobârnacul”, II, nr. 20, 21 martie 1879, p. 1, cu acest titlu şi fără semnătură. Neretipărit. Neinclus în ediţiile anterioare celei din 2011. Textul de bază, în „Bobârnacul” (1879). Inclus pentru prima dată în ediția I. L. Caragiale, ”Opere”, IV (București, Academia Română, Fundația Națională pentru Știință și Artă, 2011). Textul de bază, în „Bobârnacul” (1879). Recuperat şi republicat de Florin Manolescu, în Caragiale și Caragiale”, 1984, p. 380, la Addenda. (Nota editorilor, ed. cit.).

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.