Duminică, 28 aprilie 2024: Intrarea Domnului în Ierusalim (Duminica Floriilor, Calendarul Creştin-Ortodox 2020).
„Floriile sau Duminica Floriilor marchează ultima duminică dinaintea Învierii Domnului. Această sărbătoare reprezintă intrarea triumfală a Mântuitorului nostru Iisus Hristos în Ierusalim, unde Domnul nostru a fost întâmpinat de o sumedenie de credincioşi care ţineau în mâini ramuri măslin şi de finic. Această sărbătoare este una dintre cele mai importante din an, reprezentând singura dată când Mântuitorul a acceptat să fie aclamat ca împărat.
Conform profeţiilor prezente în Vechiul Testament, Iisus îşi pregăteşte singur intrarea pentru a fi recunoscut ca fiind Mesia, după cum însuşi Legea spunea. Mântuitorul este aclamat de o sumedenie de credincioşi care aveau în mâini ramuri de maslin si de finic. Aceştia, văzându-L, au început să strige: «Osana! Bine este cuvântat Cel ce vine întru numele Domnului.» Credincioşii rosteau aceste cuvinte deoarece simţeau că Dumnezeu s-a pogorât din Ceruri şi a venit pe pământ pentru a-i mântui.
Toate aceste aspecte au fost menţionate pentru prima oară în secolul al IV-lea de către Sfântul Epifanie, căruia i-au fost atribuite două predici la această sărbătoare, şi de pelerina apuseană Egeria, care descrie această sărbătoare în însemnările ei de călătorie. Aceasta descrie modul în care era celebrată această sărbătoare. În acea perioadă, Duminica Floriilor era cunoscută sub numele de Duminica aspiranţilor sau candidaţilor la botez. I-a fost atribuit acest nume datorită faptului că cei care urmau să meargă cu mare solemnitate la episcop să îi ceară binecuvântarea de a lua parte la botez, trebuiau să înveţe Simbolul credinţei (Crezul). De asemenea, Duminica Floriilor a mai fost cunoscută şi sub numele de Duminica graţierilor, deoarece împăraţii ofereau graţieri ca un mod de a cinsti această sărbătoare importantă.
În zilele noastre, oamenii obişnuiesc să meargă la biserică cu prilejul acestei sărbători pentru a sfinţi crengi de salcie care urmează să fie puse la uşi, geamuri sau chiar la porţi. Motivul pentru care credincioşii fac acest lucru are de-a face cu credinţa lor că astfel sunt apăraţi de boli şi apără casele credincioşilor de evenimente rele. Din seara de duminică, bisericile încep să săvârşească slujbe numite denii. În aceste slujbe putem regăsi toate momentele remarcabile din viaţa Mântuitorului nostru de la intrarea Acestuia în Ierusalim şi până la Învierea Sa din morţi.
Nu în ultimul rând, ziua de Florii reprezintă şi ultima săptămână a Postului Paştilor sau Săptămâna Patimilor, timp în care creştinii fac pregătiri pentru întâmpinarea marii sărbători a Învierii Domnului nostru Iisus Hristos.” (Calendarul Ortodox.ro).
Fiindcă e şi ziua celor care poartă nume de flori, m-am gândit să scriu despre două flori de primăvară, despre zambilă şi despre lalea. Zambila, iacintul, sau Hyacinthus orientalis, este o plantă perenă, originară din Orientul Mijlociu, însă s-a răspândit în toată lumea. Ea face parte din ordinul Asparagales. Zambilele au fost aduse, ca şi lalelele, de altfel, din Grecia şi Asia Mică.
Laleaua provine de acum zece decenii din Persia şi Turcia, unde a jucat un rol semnificativ în arta şi cultura timpului. Lalelele sunt acum cultivate în întreaga lume, dar oamenii încă identifică soiurile cultivate, cum că ar fi ”lalele olandeze”. Atât zambilele cât şi lalelele pot fi oferite în dar de ziua florilor, dar şi ca simbol al primăverii.
Aşa cum am spus de nenumărate ori, poezia populară este expresia perfectă a geniului artistic al unui popor, iar spre exemplu am ales poezia Câte flori sunt pe pământ din satul Pinu, comuna Brăeşti, judeţul Buzău.
Poezia aceasta este darul nostru de suflet, al celor care scriu zi de zi în Revista Culturală Leviathan (locul de întâlnire al artelor), pentru cititorii noştri, de ziua de Florii.
„Câte flori sunt pe pământ
Câte flori sunt pe pământ
Toate merg la jurământ –,
Numai floarea soarelui
Şi-a mărgăritarului
Stau în poarta raiului.
Şi judecă florile
Ce-au făcut miroasele.
Dete-o ploaie, dete-un vânt
Şi le trânti la pământ.
Dete-o ploaie şi un soare
Şi le sculă în picioare
Raiu-ntreg s-a-nmiresmat
Cu miroase-amestecat.”
Vezi arhiva rubricii Istorii și istorioare de Pușa Roth