„Forma în procesul de creație” de Ionuț Cristache

201
Calatorie-in-lumea-formelor

in marginea filosofiei rubrica leviathan.roUnu…

Gândurile mele, în marginea filosofiei, din următoarele câteva săptămâni au fost „stimulate” de o recentă carte, excepțională, a lui Andrei Pleșu, apărută la Humanitas; este vorba despre Călătorie în lumea formelor. Ceea ce mi s-a părut uimitor este faptul că textele din acest volum au fost scrise de Andrei Pleșu înainte de a împlini 25 de ani… „Misterele cele mari – a spus un înţelept – nu stau în tărâmul nevăzutului; lăcaşul lor este, dimpotrivă, universul văzut. Să ne cufundăm deci în universul acesta pentru a regăsi, în ţesătura lui, substratul diafan care-l justifică. Ochiul va deveni astfel organul unei grandioase sinteze şi, nu peste multă vreme, vom fi îndreptăţiţi să proclamăm cu ceremonie: Toate ale lumii sunt una prin „volubilitatea“ privirii!”

De altfel, criticul de artă Ion Frunzetti scria că ceea ce l-a „izbit din primele clipe ale comerţului meu intelectual, ca dascăl şi apoi ca prieten mai în vârstă, cu studentul Andrei Pleşu a fost, în afara marii sale capacităţi de a formula precis, clar şi nuanţat în acelaşi timp ceea ce avea de spus şi mai ales ceea ce socotea cu cale să împărtăşească din gândurile lui asupra faptelor culturale de care se ocupa”

Călătorie în lumea formelor este al treilea volum prin care Editura Humanitas ne restituie paginile de critică de artă, pe care Andrei Pleșu le-a scris în anii ’70–’80. Andrei Pleșu făcea atunci dovada unei precocități uimitoare și autorul mărturisea, de curând, că le-ar semna și astăzi.

Textul care deschide volumul se intitulează Cuvinte despre lene (împotriva hărniciilor trândave). Alexandru Călinescu afirma că, prin mobilitatea asociațiilor, prin gustul pentru paradox, prin refuzul ideilor primite, și acest text îl anunță pe strălucitul eseist de mai târziu.

Despre formă, așadar, și aici, în următoarele tablete de vineri…

Arhiva rubricii În marginea filosofiei de Ionuț Cristache 

A doua față, roman de Ionuț Cristache la Editura Leviathan, 2022, ediție tipărită, click aici; ediție online, free download, click aici.   

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.