”Festivalul și superlativele” de Costin Tuchilă

79
festivalul-international-george-enescu-2019

logo festival enescu 2019 site leviathan.roGreu de spus – dacă eventual ar trebui – care dintre concertele celei de-a șaptea zile a Festivalului Internațional ”George Enescu”, vineri, 6 septembrie 2019, ar fi capul de afiș. Într-un festival de genul acestuia de la București, care de altfel e o manifestare singulară astăzi în lume – așa cum îmi face plăcere să repet – nu se pune problema unei astfel de clasificări. La fel cum exprimări de genul ”cea mai bună orchestră”, ”cel mai bun dirijor” etc. nu pot intra în vocabularul iubitorului de muzică, al celui cultivat, vreau să spun. Topurile care se fac, chiar de către instituții sau publicații serioase, de renume, sunt și ele relative, mai degrabă comerciale, pentru că în artă nu se pot susține asemenea clasamente – iar în arta interpretativă, cu atât mai puțin. Și, cum tot cred că mulți sunt încă sub impresia operei în concert de miercuri seara, ”Femeia fără umbră” de Richard Strauss, pe minunatul poem dramatic al lui Hugo von Hofmannsthal, el însuși o creație cu totul remarcabilă, în care se topește un univers imaginar care pornește de la Vechiul Testament, legende medievale germane și ajunge la basmul romantic german al secolului al XIX-lea, la poezia simbolistă și chiar la expresionism – ce răspuns am da dacă am fi întrebați de vreun amator de astfel de ierarhii ”critice”: Care e cea mai bună operă compusă de Richard Strauss? Compozitorul zicea într-o anumită împrejurare că e ”Femeia fără umbră”Personal, eu nu am un răspuns, ci o listă întreagă de creații pentru teatrul liric, semnate Richard Strauss, un ”german elin”, cum s-a autodefinit.

Dar să revenim la programul de vineri, 6 septembrie. La ora 15.00, la Sala Radio, ”Muzica secolului XXI”: Ansamblul New European cu două prime audiții, luicrări de Carlo Boccadoro și Peter Adriaansz. Apoi, Cvartetul ”Silk and Metal” (2011) de Adrian Pop și Lux ex Tenebris (2003) de José María Sánchez-Verdú.

La ora 16.30, la Ateneul Român, formația Cammeristi della Scala, dirijor: Wilson Hermanto, solist: Daniel Müller-Schott, violoncel. Programul cuprinde: Enescu, Octetul de coarde în Do major, op. 7 (versiune pentru orchestră de coarde de Lawrence Foster); Haydn, Concertul în Do major pentru violoncel și orchestră; Ceaikovski, Serenada pentru orchestră de coarde op. 48.

Concertul va fi transmisă în direct pe site-ul festivalului, la Radio România Muzical și Radio România Cultural.

Primul dintre cele două concerte ale Orchestrei Naționale a Franței (ora 19.30, Sala Palatului) va fi dirijat de Emmanuel Krivine. Solist: pianistul Evgeny Kissin. Vom asculta Poemul simfonic ”Mazeppa” și Concertul nr. 2 în La major pentru pian și orchestră iar, după pauză,Tablouri dintr-o expoziție” de Musorgski/Ravel.

Concertul va fi transmisă în direct pe site-ul festivalului, la Radio România Muzical și Radio România Cultural.

”Concertele de la miezul nopții”, ora 22.30, Ateneul Român: opera în concert  Ifigenia în Taurida de Gluck, cu Laurence Cummings la pupitrul orchestrei The of Enlightenment. Distribuția: Anna Caterina Antonacci, Ifigenia (mezzosoprană), Christopher Maltman, Oreste (bariton), Toby Spence, Pylade (tenor); Andrew Foster-Williams, Thoas (bas-bariton), Mary Bevan, Diane (soprană), Sofia Larsson, O Femeie greacă (soprană), Miriam Allan, Prima preoteasă (soprană), Jessica Cale, A doua preoteasă (soprană), Dingle Yandell, Un  Scit (bas-bariton), Brian Mcalea, Preotul (bariton).

Concertul va fi transmis în direct pe site-ul festivalului.

leviathan partener media festivalul-international-george-enescu-2019

Asociația Culturală Leviathan, editor al site-ului Leviathan.ro și al revistei culturale trimestriale ”Leviathan”, este partener media al Festivalului Internațional ”George Enescu”. Pe acest site publicăm detalii despre programul fiecărei zile a festivalului, despre muzicienii invitați, comentarii, fotografii, cronici, articole de sinteză.

logo_leviathan_rosu-2Arhiva rubricii Festivalul Internațional George Enescu 2019

Vezi și: revista trimestrială ”Leviathan”, anul I, nr. 1, octombrie –decembrie 2018 și anul II, nr. 3, iulie – septembrie 2019, click aici.

Arhiva rubricii Concursul Internațional George Enescu 2018

Arhiva rubricii Festivalul Internațional George Enescu 2017

Arhiva rubricii Musica

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.