„Robinson Crusoe” de Daniel Defoe

586
Daniel Defoe
Daniel Defoe

fila de calendar rubrica leviathan.roAcum 304 ani, la 25 aprilie 1719, apărea cartea Robinson Crusoe a lui Daniel Defoe, considerată adesea primul roman scris în limba engleză, deși în epoca elisabetană, Thomas Deloney publicase romane de succes (unul dintre acestea, Nobilul meșteșug, l-a inspirat pe Thomas Dekker pentru comedia Praznicul ciubotarului, 1599).

Daniel Defoe (născut Daniel Foe, 1660?–24 aprilie? 1731), jurnalist, pamfletar, scriitor englez, este celebru prin romanul Robinson Crusoe, o poveste despre un om naufragiat care a rămas singur pe o insulă. Primul mare romancier realist englez, Defoe este un observator minuțios, preocupat de morala individuală și socială.

În anii 1690 Defoe și-a început cariera de scriitor, ca autor de pamflete, celebru rămânând  Englezul get-beget. Acest lung poem ridiculizează sentimentele antiolandeze în rândul englezilor. În 1719, la vârsta de cincizeci și nouă de ani, în timp ce continua să scrie articole de ziar, precum și pamflete pe probleme curente, Defoe a abordat un alt gen literar. A început cu Robinson Crusoe, apoi a elaborat o serie de biografii fictive, memorii și autobiografii. În 1722 publică Jurnal din anul ciumei (A Journal of the Plague Year), relatare, de asemenea cu elemente romanești, despre epidemia de ciumă care a lovit Londra în 1655.

„Robinson Crusoe”, ediția princeps, 1719
„Robinson Crusoe”, ediția princeps, 1719

Privit în ansamblu, Robinson Crusoe este un jurnal de călătorie, abundând în detalii de meteorologie, de geografie etc. „Romanul a fost foarte probabil influențat de viața reală a lui Alexander Selkirk, un marinar scoțian care a trăit absolut singur pe o insulă chileană din Oceanul Pacific, denumită Más a Tierra, al cărei nume a fost schimbat în 1966 în Insula lui Robinson Crusoe (în engleză, Robinson Crusoe Island, în spaniolă, Isla Robinson Crusoe). Totuși, detaliile insulei lui Crusoe au fost probabil inspirate de insula caraibiană Tobago, deoarece aceasta se află la o scurtă distanță de nordul coastei venezuelene lângă gura de vărsare a fluviului Orinoco. Este de asemenea posibil ca Defoe să fi fost inspirat de traducerile în limba engleză și în latină din Ibn Tufail, Hayy ibn Yaqdhan, un roman a cărui acțiune se desfășura tot pe o insulă pustie. O altă sursă pentru romanul lui Defoe mai poate fi declarația lui Robert Kno despre răpirea sa de către regele Ceylonului în 1659.”  (Wikipedia).

Arhiva rubricii Filă de calendar

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.