„În pustietatea cuvintelor” (65) de Nicolae Lotreanu

54
artefact

logo al treilea ochi Artefactul este gestul reflex al subiectului (omul). Prin dezvoltare și perfecționare continuă de către subiect, acesta a devenit din ce în ce mai potent și a atins praguri înalte de expansiune: instrumentele au evoluat de la toiag la cipuri; armele – de la bâtă la bomba nucleară.

În acest fel, toate acestea sunt gata să distrugă subiectul care se află în primele praguri ale umanității (nevoie, interes, valoare) gata oricând să decadă în primele stadii umanoide.

Acum omul trebuie să-și întoarcă întreaga energie și forță creativă spre sine însuși. Scopul, atingerea pragului conștiinței generalizate atât în comportament, cât și în existența sa socială.

Ideea de drepturi ale omului este discutabilă. Cine poate acorda drepturi unei ființe suverane? Orice societate este menită, prin rațiunea sa de a fi, să stimuleze, să încurajeze și să sprijine omul, prin toate mijloacele de care dispune, să-și dobândească libertatea deplină și să-i fie respectată întrutotul.

 Orice repaos prelungit tinde spre moarte…

Când cunoașterea se va reîngemăna cu conștientizarea, atunci știința va deveni conștiință.

 Acțiunile noastre pornesc din curiozitate sau interes, dar sunt călăuzite de ignoranță și nu de conștiință.

 Știința nu poate fi, singură, o călăuză întrucât este temerară și experimentală.

 Faptul că, în succesiunea generațiilor, o majoritate semnificativă a indivizilor nu atinge praguri elementare ale umanității a adus omenirea în fața unei catastrofe.

 Cineva spunea odată că, dacă toți oamenii și-ar freca simultan picioarele pe pământ în aceeași direcție, ar putea încetini viteza de rotație a planetei. Imaginați-vă ce forță ar avea conștiența generalizată!

 Cel mai mare risc care îl pândește pe un poet talentat este să devină… o fabrică de poezie.

Arhiva rubricii Al treilea ochi de Nicolae Lotreanu

Arhiva rubricii Receptare și comunicare de Nicolae Lotreanu

Vezi și arhiva rubricii Patologie politică: realități românești de Nicolae Lotreanu

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.