„Lacrima de argint” la al treilea spectacol sau Cum ne apropiem de încheierea proiectului cu şi despre marionete, „Rădăcini Urbane”

75
lacrima de argint (1)

Vineri, 13 octombrie 2023, aproape de ora 12.00, peste 200 de copii însoţiţi de învăţătoarele şi profesoarele lor din Şcolile Gimnaziale din comuna Ciocăneşti, judeţul Dâmboviţa, au urmărit veseli, uimiţi şi entuziaşti spectacolul de marionete după legenda frumoasei Dâmboviţa şi a ciobanului Bucur.

Fără îndoială, dacă micul râu Dâmboviţa a reuşit să dea numele său unui  judeţ, cu atît mai mult legenda lui se va  bucura de un succes deosebit pentru micii locuitori ai acestuia.

De la început, în curtea şcolii unde s-a jucat, s-a instalat magia spectacolului de marionete, cu amestecul ei de basm şi arhetipuri morale, cu păpuşi extraordinare ca înfăţişare şi remarcabil mânuite de actorii proiectului „Rădăcini Urbane” iar succesul a venit pe măsura capacităţii extraordinare a copiilor de a accepta convenţia teatrală şi de a o transforma în emoţie şi conştiinţă.

Reprezentaţia sub titlul Lacrima de argint” a primului produs artistic al proiectului menţionat – cofinanţat de Administrația Fondului Cultural Național – a ajuns la copiii din Ciocăneşti şi Vizureşti datorită contactelor tradiţionale cu sistemul educaţional din zonă pe care Centrul Naţional de Cultură a Romilor Romano-Kher, partenerul proiectului, le menţine permanent active pentru aport de cultură. Acestuia i s-a alăturat sprijinul din partea doamnei Anca Suditu, profesoară de limba română şi directoare a şcolii din Vizureşti. Le mulţumesc şi Asociaţia Teatrul Coquette şi copiii.

Spectacolul a fost jucat cu mare succes la începutul lui octombrie pentru elevii din Sibiu, invitaţi de Centrul de Cultură German din oraş, de asemenea partener al proiectului. La sfârşit, aceştia au luat în braţe păpuşile şi şi-au luat „la revedere”, iar acestea le-au promis să revină.

Personajele-păpuşi şi-au făcut prieteni mari şi din copiii veniţi la spectacolul Lacrima de argint la Bucureşti, cu părinţii lor şi prin grija celor de la Direcţiei de Asistenţă şi Protecţia Copilului din Popeşti-Leordeni, partener şi aceştia în proiectul teatrului.

Artextract, cel de al patrulea partener, a asigurat o parte foarte importantă a producţiei – scenografia, crearea  costumelor şi a decorului şi nu numai. Realizatorii proiectului şi toţi colegii lor îi mulţumesc.

Am vorbit despre spectacolul de scenă ca de primul produs al proiectului, aşa că suntem bucuroşi acum să vă spunem că şi cel de al doilea produs, filmul de animaţie cu acelaşi nume, e aproape gata, încât, în câteva zile, îl veţi putea urmări pe ecranele laptopurilor, accesând linkul potrivit din codul QR de pe prima pagină a broşurilor pe care le-am distribuit în cele trei spectacole.

Veniţi la Teatrul Coquette, unde, începând cu luna noiembrie veţi putea vedea spectacolul în repertoriul curent şi  veţi primi şi broşura despre marionete şi legende Lacrima de argint, pe care v-am pregătit-o. Dacă vom găsi o posibilitate de a distribui codul pentru film şi altfel, vă vom informa pe pagina facebook „Rădăcini Urbane”.

Vă aşteptăm în sediul nostru din Calea Călăraşi 94!

Şi, după un raţionament simplu: dacă o imagine face cât o mie de cuvinte, imaginaţi-vă cât fac o imagine şi o mie de cuvinte!!

Călin Şabac

Coordonator de proiect

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.