„Nino Nino” sau „Noni Noni”, pe păsăreşte

47

logo zambetul uneste articoleÎntâlnirea de vineri, 14 iulie 2023, a grupului de copii „Nino Nino” era programată să dureze puţin, cam o oră, deoarece nu au fost prezenţi toţi copiii şi nu se puteau face repetiţii la momentele artistice.

Şefulicuţă a discutat cu ei despre viitoarele activităţi în vederea pregătirii unei noi ediţii de reportaje „Nino Nino şi Brăila” în care este prevăzută o vizită la Căminul pentru Persoane Vârstnice „Lacu Sărat”, unde micii reporteri vor discuta cu seniorii din acel cămin şi vor susţine un mic spectacol. Rămâne ca Şefulicuţă să meargă la acest cămin ca să pună la punct cu administratorii ziua şi ora potrivită pentru vizită.logo bibl jud braila

Totodată, s-a discutat despre realizarea unui reportaj la Spitalul de Urgenţă „Sf. Spiridon”, corp B, la cabinetul unui doctor diabetolog.

Discuţia a durat câteva minute.

Pentru că mai era o oră şi jumătate până la închiderea bibliotecii, Şefulicuţă a născocit un joc bazat pe comunicare în „păsăreşte”. Ideea a prins şi copiii s-au antrenat în joc vorbind păsăreşte împreună cu Şefulicuţă.

nino nino

Nu întâmplător a născocit Lică Barbu acest joc. Ca să le mai distragă atenţia de la jocurile de pe telefoane şi să le sugereze jocuri distractive din copilăria lui, jocuri care pun imaginaţia la lucru. Şefulicuţă le-a explicat strategia acestui joc care a captat atenţia copiilor. Acest mod de a captiva atenția copiilor prin jocuri de mult uitate va continua.

Participarea la joc a fost filmată şi montată într-un videoclip pe care vă invităm să-l vizionaţi odată cu acest articol.

La finalul programului, ca de obicei, copii „au zburat” spre parcul de joacă din curtea bibliotecii unde, tot ca de obicei, Şefulicuţă ori e „canibal”, ori e „vampir”, ori e „dragon” care papă copii. Copiii adoră acest joc, iar Şefulicuţă nu poate scăpa până nu îi „papă” pe toţi. Ce mai, distracţie şi joacă cât cuprinde.

În articolul anterior v-am prezentat doi copii care s-au înscris în grup: George Negoiţă, care se află acum într-o excursie şi Adrian Mustaţă care a fost prezent la întâlnire şi care ne-a făcut o surpriză. Ne-a prezentat desenele lui.

Lică Barbu a rămas uimit. Desenele lui Adrian, aparent schiţate timid, veneau din altă lume.

Adrian „vorbea” cu lumea prin linii şi culori, el fiind un băiat timid, nu vorbeşte decât dacă este întrebat şi tot timpul are privirea plecată. Nu are curajul să privească lumea.

Emoţionat, Lică Barbu a notat pe Facebook la grupul „Grupul de copii – NINO NINO” următoarele:

„Adrian Mustaţă, 14 ani, nou venit în grupul «Nino Nino» este un copil mai special. Azi, am primit desenele lui. Foarte greu să le evidenţiez prin editare pentru că timiditatea lui mă împiedică să modific ceva în aceste desene. Adrian abia de atinge coala. Până şi soarele, prezent în desen în colţul din dreapta, sus, pe care Adrian îl doreşte prieten, nu e complet.

Adrian este într-o lume a lui cu simetrii ciudate pe care mulţi adulţi nu le înţeleg. Ei văd doar «mâzgăleli». Am spus de multe ori. Copiii din toată lumea desenează pentru că bagajul cuvintelor lor e în formare şi ne transmit prin linii şi culori ceea ce simt. Totul e să ştim să «citim» mesajul lor şi vom afla ce probleme are copilul, fie că-i bolnav, fie că-i fericit, fie că e neînțeles de cei de lângă el sau de societate. Prin desen, copilul ne transmite mesaje.

Adrian este un copil cu o profundă viziune a vieţii. Cu toate timiditatea lui, Adrian are un ceva care mocneşte în el şi pe care îl evidenţiază în culori calde, în linii timide, cu speranţa unei lumi care să-l înţeleagă.

Adrian iubeşte lumea, dar se teme de ea.

Adrian, te iubim, aşa cum eşti tu!”

Desenele lui, dar şi ale celorlalţi copii recent înscrişi în grup, vor avea un loc special în cartea Lumea în culorile copilăriei, cu subtitlul Creionel şi invitaţii, care  va fi publicată la Editura Leviathan, carte pe care copiii din grup o aşteaptă cu nerăbdare.

Ăv ţilmunum!, scuzaţi, vă mulţumim!

Vezi arhiva Proiect Zâmbetul unește

Pagina Zâmbetul unește

Pagina de facebook a proiectului

În cadrul acestui proiect a apărut volumul „Nino Nino” și poveștile copilăriei, Editura Leviathan, 2021, click aici.

Aventurile lui Licuţă dincolo de Capătul Lumii de Lică Barbu, Editura Leviathan, click aici.

zambetul uneste

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.