Premiera primului vodevil românesc, „Triumful amorului” (11 decembrie 1835)

100
Ioan Andrei Wachmann
Ioan Andrei Wachmann

fila de calendar rubrica leviathan.roSe împlinesc 185 de ani (11 decembrie 1835), de când, în sala Teatrului Momulo din Bucureşti, avea loc premiera primului vodevil românesc, Triumful amorului, în adaptarea muzicală a lui Ioan Andrei Wachmann.

Ioan Andrei Wachmann a scris opere (Braconierul, Zamfira, Mihai Bravul în ajunul bătăliei de la Călugăreni (compusă în 1848)), vodeviluri (Triumful Amorului) și operete. Este autorul lucrării vocal-simfonice Cetatea Neamțului și a unui număr de piese corale. Wachmann a cules folclor și a elaborat lucrări didactice.

Ion Andrei Wachmann a editat la Viena o antologie, în 4 volume, de cântece și dansuri populare românești. În prefața volumului 3, a explicat că nu a vrut să schimbe nici o notă din cântecele populare culese, dar că a adăugat un acompaniament armonic care încearcă să redea caracteristicile armonice ale tarafurilor.

În 1835, Ioan Andrei Wachmann a inițiat învățământul muzical în București. Din inițiativa lui Ioan Andrei Wachmann și a lui Ludovic Wiest, în 17 decembrie 1864 a fost înființat Conservatorul de Muzică din București, al cărui director a fost numit.

În perioada 1852–1858 a fost director al Teatrului Național din București.

Surse: Centrul de documentare „Dimitrie Gusti”, Wikipedia.

Arhiva rubricii Filă de calendar

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.