Știri: Atelier de traducere la Praga: piese din dramaturgia română contemporană (5 noiembrie 2018)

293
vila stvanice praga

rubrica corespondenta leviathan,ro logoLuni, 5 noiembrie 2018 de la ora 20.00 Agenţia DILIA va prezenta la Teatrul Vila Štvanice din Praga cele mai interesente piese din dramaturgia română contemporană în prezenţa autorilor Elise Wilk şi Bogdan Georgescu.

DILIA ne invită la cel de-al paisprezecelea atelier de traducere. Acest workshop le este dedicat traducătorilor începători din rândul studenţilor de la secţiile de filologie şi a celor de la institutele de teatru. Anul acesta, atelierul de traducere DILIA s-a axat pe dramaturgia scrisă în limba română. Îndrumătorii de specialitate sunt renumiţi traducători din română şi anume Jitka Lukešová, Jarmila Horáková şi Jiří Našinec. În cadrul atelierului românesc au fost realizate trei traduceri noi, fragmente din acestea fiind prezentate sub formă de lectură scenică în cadrul seratei festive intitulate ”Tot ce-i mai bun din România! Concepţia dramatică a seratei îi aparţine Teatrului LETÍ, regia, tinerei Kasha Jandáčková.

Programul este următorul:

Elise Wilk, ”Krokodýlek” (”Micul crocodil”)
Traducere de Tereza Kortusová
Îndrumător: Jarmila Horáková
Datorită imaginaţiei sale bogate, David trăieşte cu convingerea că tatăl său a fost  trimis în cosmos, ca să repare o planetă stricată. Este chiar la vârsta când băieţii înep să se uite după fete nu numai ca să facă poante pe seama lor. Dar se pare că pe David nu prea îl interesează fetele.

Elise Wilk, Papírová letadla”(”Avioane de hârtie”)
Traducerea de
Klára Našincová
Îndrumător: Jiří Našinec
O excursie neliniştitoare în viaţa adolescenţilor de liceu, ai căror părinţi au plecat la lucru în străinătate, aşa că sunt siliţi să fie crescuţi de rude. Le rămân doar avioanele de hârtie şi rănile pe care nu le mai vindecă nimeni…

Bogdan Georgescu, Antisociální sít” (”Reţeaua antisocială”)
Traducerea de Micaela Rotaru
Îndrumător: Jitka Lukešová 
Piesa prezintă şicanarea cibernetică a profesorilor prin intermediul unui grup particular de pe reţeaua socială Facebook. Unul dintre profesori pătrunde în grup, conţinutul descoperit  declanşând imediat un val de revolte din partea întregului corp didactic.

Biletele se pot rezerva online la  www.divadlo-leti.cz.  sau cumpăra la casa de bilete a Teatrului Vila Štvanice (Ostrov Štvanice 858, Praha – Holešovice)

Proiectul a luat naştere cu sprijinul Comitetului  DILIA şi a  Fabulamundi – Playwrighting Europe.

Cu dramaturgii români Elise Wilk și Bogdan Georgescu vă puteţi întâlni în aceeaşi zi, înaintea lecturii scenice. Sunteţi invitaţi la prelegerea pe tema Cum e să fii dramaturg în România şi conceptele şi metodele de artă ”vie”, care va avea loc  luni 5 noiembrie 2018 între orele 12.30 – 14.00 în sala de românistică, Hybernská 3, etajul III, Praha 1. Prelegerea va avea loc în limba română. Intrarea este liberă.

Lidia Našincová

Corespondență din Praga

Arhiva rubricii Corespondență

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.