Știri: Corul „Madrigal,” Institutul Național al Patrimoniului și Art Safari anunță evenimentele dedicate Zilei Culturii Naționale

33
Corul „Madrigal” la Sarmizegetusa Regia
Corul „Madrigal” la Sarmizegetusa Regia

logo rubrica musica leviathan.roCorul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”, Institutul Național al Patrimoniului și Art Safari deschid anul 2024 cu o serie de evenimente dedicate Zilei Culturii Naționale. Începând cu 13 ianuarie 2024, șapte noi evenimente sunt incluse pe agenda culturală din România.

Pe 15 ianuarie va avea loc Concertul extraordinar „Despre cultură”, dăruit publicului de Corul „Madrigal”. Evenimentul este programat să înceapă la ora 19.00, la Palatul Patriarhiei.

Calendarul evenimentelor :

Sâmbătă, 13 ianuarie 2024, ora 11.00

Galeriile „Madrigal – Marin Constantin”, Senatul României, Palatul Parlamentului

Expoziția „Muzică și Patrimoniu”

Publicul va avea ocazia să cunoască în avanpremieră noul proiect „Muzică contemporană românească în spații antice universale”, prin care situri antice aflate în patrimoniul UNESCO sunt puse în valoare prin creații muzicale contemporane românești, în interpretarea Corului Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”. Expoziția este deschisă publicului în intervalul orar 11.00–16.00. Accesul este gratuit și se realizează începând cu ora 11.00, pe la intrarea A1 a Palatului Parlamentului.

Sâmbătă, 13 ianuarie 2024, ora 12.00

Senatul României, Palatul Parlamentului

Conferința „Importanța educației prin muzică și patrimoniu”, organizată de Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” alături de Institutul Național al Patrimoniului, pune pe agenda publică două subiecte esențiale pentru școala românească: educația muzicală și pentru patrimoniu. Conferința va analiza politicile publice existente în domeniu, beneficiile implicării copiilor și tinerilor în mișcarea corală, după modelul de succes al Programului Național Cantus Mundi, precum și impactul programelor educaționale desfășurate de Institutul Național pentru Patrimoniu. Evenimentul este dedicat autorităților și profesioniștilor din domeniu. Accesul se face pe bază de invitație.

Duminică, 14 ianuarie 2024,  orele 11.00–14.00

Art Safari, București, Palatul Dacia-România, Atrium

„Șezătoarea de la Ozun – atelier de cusut ii” este un eveniment care aduce tradițiile românești într-o veritabilă șezătoare culturală, organizată alături de membrele Șezătorii la Ozun. Publicul are ocazia să învețe arta cusutului iei românești, recunoscute în patrimoniul UNESCO, de la artiste care continuă acest meșteșug străvechi și în prezent. Accesul publicului la șezătoare este gratuit.

Luni, 15 ianuarie 2024,  ora 9.30

Palatul Cesianu-Racoviță (Casa de licitații Artmark)

Institutul Național al Patrimoniului lansează programul RO HAEREDITAS, o serie de conferințe care pun bazele unei conversații la nivel național pentru protejarea, conservarea și punerea în valoare a moștenirii culturale. Programul urmărește să identifice probleme și să aducă soluții prin conversații, schimburi de idei și bune practici în mai multe orașe din țară pentru a identifica provocările pe care autoritățile naționale și locale din domeniu le întâmpină, dar și pentru a trece în revistă ultimele noutăți în materie de restaurare, conservare și punere în valoare a patrimoniului cultural românesc.

Luni, 15 ianuarie 2024, ora 10.00

Spațiul public

Lansarea Programului „Muzică contemporană românească în spații antice universale”

Corul Madrigal și Institutul Național al Patrimoniului lansează primul episod, „Sarmizegetusa – Flăcări și roți”, o producție video care invită publicul la un exercițiu de arhitectură sonoră. Emblematica piesă Flăcări și roți scrisă pentru „Madrigal” de compozitorului român Corneliu Cezar, reconstruiește prin sunet spațiul unic al sitului dacic Sarmizegetusa Regia, parte a Patrimoniului universal UNESCO, și îi conferă noi semnificații.

Luni, 15 ianuarie 2024, orele 12.00–21.00

Art Safari, București, Palatul Dacia-România

Art Safari marchează Ziua Culturii Naționale și își prelungește programul expozițional cu o zi. Publicul este invitat să viziteze toate cele șase expoziții din cadrul Art Safari Stars Edition, iar tururi ghidate sunt oferite la orele 14.00, 16.00, 19.00, 20..00. Accesul se face pe bază de bilet. Biletele sunt disponibile pe platforma Art Safari.

Luni, 15 ianuarie 2024, ora 19.00

Palatul Patriarhiei, București

Concertul Extraordinar „Despre Cultură”, susținut de Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”, dirijat de Anna Ungureanu, avându-i ca invitați pe actorii Victoria Cociaș, Claudiu Istodor și Adrian Titieni. Evenimentul este un omagiu adus compozitorilor români din toate timpurile. Structurat ca un periplu prin creația românească din secolele XVII–XX, repertoriul include o colecție amplă de muzică veche, modernă și contemporană autohtonă, în care sunetul unic al Corului Madrigal se împletește cu emoția și expresivitatea unor lucrări emblematice. Concertul este organizat în co-producție cu Institutul Național al Patrimoniului. Evenimentul este cadoul Corului Madrigal pentru public, de Ziua Culturii Naționale. Accesul la concert este gratuit și se realizează pe bază de rezervare pe platforma Bilete.ro. (https://www.bilete.ro/corul-madrigal-concert-extraordinar-despre-cultura/).

Evenimentele organizate de Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”, Institutul Național al Patrimoniului și Art Safari, se înscriu în seria manifestărilor Ministerului Culturii, care marchează data de 15 ianuarie – Ziua Culturii Naționale.

Parteneri instituționali: Senatul României, Televiziunea română, Compania Națională Aeroporturi București, Opera Comică pentru Copii, Circul Metropolitan București, UNIMIR, ARCUB, USAMV Cluj-Napoca, Clubul Sportiv Rapid România, Centrul de Cultură Arcuș, Federația Română de Fotbal, Policolor

Parteneri media: AGERPRES, Agenția de cArte, Bookhub, Ediția de dimineață, Gala Societății Civile, Leviathan.ro, Național TV, Munteanu, PlayU.ro, Radio BUCUREȘTI, Radio France International România, Radio România Cultural, Radio România Muzical, Radio Trinitas, Național FM, RADOR, Revista Psychologies, Revista Timpul, spotmedia.ro, TVR Cultural, Trinitas TV, Ziarul Metropolis, Zile și Nopți

***

Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” este o emblemă a vieții muzicale românești și universale. Din momentul înființării sale, în 1963, de către dirijorul Marin Constantin (1925–2011), Corul „Madrigal” a susținut mii de concerte aplaudate în întreaga lume, impunându-se astfel ca un adevărat brand de țară. Este unul dintre etaloanele mondiale ale muzicii corale camerale, cu un repertoriu îndreptat către Renașterea europeană, muzica bizantină și creația contemporană românească și universală.

În noiembrie 2016, Corul Naţional de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” a fost recunoscut oficial ca Ambasador al Libertăţii, Speranţei şi Păcii, primind premiul „Jean Nussbaum and Eleanor Roosevelt” la Palatul Naţiunilor Unite din Geneva, în cadrul Summit-ului Global de Religie, Pace şi Securitate.

Pe 1 martie 2023, la Palatul Parlamentului, Senatul României a inaugurat oficial „Galeriile Madrigal – Marin Constantin”, un spațiu dedicat, care găzduiește evenimente culturale și expoziții temporare și permanente ale Corului Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”.

După 60 de ani de activitate neîntreruptă, Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”, instituţie publică de concerte de importanță națională, aflată în subordinea Ministerului Culturii din România, își continuă parcursul său de diplomație culturală, fiind unul dintre cele mai longevive și apreciate ansambluri corale europene.

Programul Național Cantus MundiHYPERLINK „https://cantusmundi.com/” este cel mai mare program de integrare socială prin muzică din România, inițiat de reputatul dirijor Ion Marin și derulat de Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”. După 10 ani de activitate, Programul Național Cantus Mundi a adunat sub umbrela sa peste 1.800 de coruri. Peste 63.000 de copii din țară și din Diaspora, alături de dirijorii lor, participă la promovarea cântului coral pe întreg cuprinsul țării, depășind barierele legate de etnie, condiție socială și capacități fizice sau psihice, construind astfel nuclee culturale complexe, atât de necesare pentru revitalizarea societății noastre.

Biroul de presă

Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”

comunicare@madrigal.ro

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.