„Teatrul din orașul meu…” de Ionuț Cristache

270
ionut cristache tableta teatrul tony bulandra

in marginea filosofiei rubrica leviathan.roÎn studenție, în anii ’70, am văzut toate marile spectacole ale teatrelor bucureștene. N-aș fi crezut, mulți ani mai târziu, că voi regăsi aici, la mine acasă, aerul plin de miracol al unei lumi pe care o iubesc, iar prietenia mea cu oamenii de teatru din Târgoviște e o mare bucurie…

Și da, sunt sigur  că este așa: Teatrul „Tony Bulandra” este unul viu, își găsește rațiunea de a fi în nevoia de Frumos și în dorința de a-l dărui spectatorilor. Acel Frumos estetic, artistic aflat mai presus de clasificări umane, pe care l-am moștenit încă de la primii europeni. Este un laborator al preschimbării profanului în sacru, al ridicării firii mai presus de fire prin viziuni moderne ale unor regizori de prestigiu din țară și străinătate asupra unor texte din patrimoniul teatral universal. Lucrează cu tineri și pentru tineri, pentru că ei refac mereu mirarea de a fi. Caută texte contemporane și dramaturgie tânără care să împlinească, prin temele abordate, funcția unui teatru comunitar, conștient de prezentul social.

Și am mai citit că Teatrul „Tony Bulandra” are trecut, prezent și viitor. Așază semne pe axa Timpului pentru a putea (re)găsi de fiecare dată drumul spre Suflet. A fost inaugurat la 30 ianuarie 2002 și prezintă atât spectacole destinate, prin tematica abordată, adulților, cât și spectacole special gândite pentru gusturile celor mai mici spectatori, precum și ale tinerilor în căutare de sens. Teatrul a devenit destul de repede cunoscut, atât datorită echipei sale de artiști, cât și printr-un repertoriu bogat alcătuit din texte clasice, dar și din titluri noi.

Și cu siguranță este chiar așa: sub conducerea regizorului și scenografului Mc Ranin, instituția a reușit rapid să devină principalul reper cultural în comunitatea târgovișteană, prezentând publicului său creații ale unor artiști consacrați. De la înființare și până în prezent, teatrul a participat cu producțiile sale în numeroase festivaluri naționale și internaționale. Organizează anual BABEL F.A.S.T – Festivalul Internațional al Artelor Spectacolului BABEL, care a inclus, printre invitații săi, companii de renume din toate continentele.

Teatrul poartă numele actorului Tony Bulandra. Are două săli: Sala Mare și Sala Studio. În săptămânile care urmează, așa, ca la sfârșit de an, vă aduc aici, în marginea filosofiei, câte ceva despre lumea plină de evenimente speciale a Teatrului jucat la mine acasă

Arhiva rubricii În marginea filosofiei de Ionuț Cristache 

A doua față, roman de Ionuț Cristache la Editura Leviathan, 2022, ediție tipărită, click aici; ediție online, free download, click aici. 

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.