Creație, creativitate, inițiere

325
niculae valeanu

logo carte rubrica leviathan.ro”…Albert Einstein spunea că religia fără știință este schiloadă și neconvingătoare, iar știința fără religie este oarbă. Iisus Hristos ne-a vorbit în simplitatea limbajului nostru, pentru ca și cei mai umili dintre noi să-i putem înțelege mesajul. El ne-a vorbit însă și prin simboluri. Până și cuvintele au o perioadă de viață scurtă, îmbătrânesc și pier. Limbajul omenesc, asemenea corpului suferă de procesul alterării odată cu trecerea timpului. Simbolurile însă rămân și prin ele, Dumnezeu ne-a transmis unele din cele mai prețioase adevăruri din lumea valorilor absolute. La acestea m-am gândit, am cercetat și vi le ofer acum. Vă invit să le descoperiți în această carte care îmbină idei despre limitele creației umane, cunoașterea înțelepciunii divine prin intermediul teosofiei, simboluri care m-au ajutat să înțeleg mai bine Cuvântul lui Dumnezeu pe pământ.
Dacă în urma citirii acestei cărți (1) vom deveni mai solidari și toleranți unii cu alții, dacă măcar voi reuși să liniștesc cât de cât frământările voastre interioare am să mă declar mulțumit pe deplin, că o mică parte din studiile mele v-au făcut să vă gândiți la adevăratele valori spirituale”.

Niculae Văleanu

Niculae Văleanu a publicat trei remarcabile volume în care analizează, cu instrumente fenomenologice, dar într-un limbaj și o formă accesibile, teme de filosofie, psihologie și sociologie religioasă, istoria religiilor, raportul dintre cosmologie și creația umană, căutarea modelului divin, semnificațiile ezoterice ale inițierii pornind de la textele sacre. Cele trei volume sunt: Aievea. Creația și Creativitatea. Mic tratat de filosofie, teosofie și simbolism, București, 2016; Maestrul Mesager. Însemnări despre Inițiere, București, 2018, Donum Dei. Darurile spirituale ale Trinității lui Dumnezeu, București, 2019.

Pr. Vasile Muntean: Postfață la volumul …Aievea. Creaţia şi Creativitatea

Domnul Niculae Văleanu, prin lucrarea sa, intitulată Aievea. Creaţia şi Creativitatea ne face o provocare deschisă spre un studiu al unei probleme legate de cosmologie, dar care este raportată la creaţia umană, la acea emulaţie a spiritului uman, care este în căutarea modelului divin. Abordează într-un mod franc acest studiu, încercând să dezvăluie, legăturile existente între cele două concepte.

Autorul ne împărtăşeşte experienţa sa culturală, acele momente de căutare a unor răspunsuri la întrebări universale. Finalitatea acestui demers este un progres spiritual, pe care l-a realizat şi care s-a concretizat în această lucrare. Ea este o sinteză a acestui parcurs, care nu răpeşte cititorilor, din acest veac, acea clipă, care a devenit atât de fragmentată. Chiar dimpotrivă, având forma unui tratat, oferă tot ceea ce e nevoie pentru a uşura înţelegerea temei propuse. Lucrarea devine utilă pentru înţelegerea conceptelor care sunt familiare Istoriei Religiilor, Psihologiei religioase, Filozofiei şi Sociologiei religioase. Ea are darul de a conduce pe cititor pe un drum iniţiatic, într-un labirint spiritual. Acest fapt este drumul parcurs de Niculae Văleanu, în procesul său de cunoaştere şi înţelegere a anumitor realităţi.

Lucrarea de faţă tratează un subiect ce se înscrie în studiul Istoriei Religiilor. Autorul o face actuală şi de interes pentru că se foloseşte în demersul său de un instrument specific, şi anume fenomenologia. Fără să epateze cu acest lucru, reuşeşte să scoată din context temele ”creaţiei” şi a ”creativităţii”, le explică din mai multe puncte de vedere, pentru ca apoi să tragă nişte concluzii, care îl ajută la rezolvarea interogaţiilor emise. Faptul că tratează subiectul din perspectiva teologică, filozofică şi teosofică dezvăluie aspecte diverse, care ajută la înţelegerea lucrurilor. Omul care doreşte un progres spiritual, va găsi în acestă carte răspunsuri, temeinic argumentate, în legătură cu Dumnezeu, tainele naturii, adevăruri universale, precum şi lucruri constatate despre raportul dintre religie şi ştiinţă.

Cei care dau curs lecturii vor constata că este o carte care te apropie de studiul ei, pentru că nu are un model didacticist, pentru că autorul are grijă să-l facă într-o formă uşor de asimilat, fără să stopeze interesul cititorului sau să-l îndepărteze. Elementele de Istoria Religiilor, de Teologie, de Psihologie etc. impuneau precizarea terminologiei şi a limbajului. Nicolae Văleanu reuşeşte să facă această parte plăcută, ca un fel de completare, pentru cei care doresc să se instruiască sau chiar o verificare a cunoştinţelor, pentru cei mai erudiţi.

Autorul citează o serie de teologi ortodocşi precum Dumitru Stăniloaie, Nicolae Berdiaev, Ioan Bria, Coanstantin Galeriu, Vladimir Lossky, Vasile Răducă, fapt care ajută la înţelegerea anumitor lucruri esenţiale ele Creştinismului. După cum tratează anumite subiecte din Vechiul şi Noul Testament, denotă faptul, că a înţeles problemele complexe legate de Biblie, de scrierea ei, de punerea în cadrul istoric al lumii din Orientul Mijlociu, Asia Mică şi bazinul mediteranean.

Alături de bibliografia ortodoxă se foloseşte de lucrări venite din spaţiul catolic. Lecturarea textului îţi descoperă un echilibru între învăţătura Bisericii Ortodoxe şi cea Catolică. Ele nu vin în contradicţie, ci se completează foarte frumos, urmărind explicarea temei dezbătute. Apar câteva citate din Conciliul Ecumenic, Vatican II, care a venit cu anumite clarificări în legătură cu realităţiile şi provocările lumii actuale. Nu sunt foarte cunoscute, între ortodocşi, aceste hotărâri conciliare. Doar un număr mic, constituit din teologi şi intelectuali (care le traduc, le comentează şi apoi le publică), sunt interesaţi de modul în care Biserica Catolică se mobilizează să facă ceva în legătură cu provocările veacului actual. Din această cauză, este o referire binevenită, care susţine scopul acestui demers.

O surpriză plăcută a fost modul în care a înţeles simbolul (în capitolul Simbolurile – o cale posibilă pentru descoperirea adevărului biblic), cum l-a transfigurat prin propria persoană şi l-a redat pentru cititori. Acesta este un subiect amplu, însă a reuşit o sinteză uşor de înţeles, într-un text redus. Acest aspect ne relevă un scriitor care a înţeles subiectul şi care vine cu o exprimare proprie, diferită lucrărilor bibliografice folosite.

Nicolae Văleanu se foloseşte de comentariile Sfântului Grigore de Nyssa când abordează teme dedicate creaţiei lumii, a omului, problema sufletului şi a trupului. Pentru cei care nu au citit nimic din Sfântul Grigorie va fi o surpriză, pentru că vor întâlni un filozof de mare clasă, care şi-a desfăşurat activitatea în cadrul Religiei Creştine.

Ion Savancea: Prefață la volumul Maestrul Mesager

În această carte, Niculae Văleanu a creat un manual, un ghid pentru studierea și înțelegerea semnificațiilor ezoterice ale inițierii. Obișnuiți cu stilul său de cercetare și analiză a Bibliei și textelor sacre din primul său volum, Aievea. Creația și Creativitatea. Mic tratat de Filozofie, Teosofie și Simbolism, noul Maestrul Mesager este destinat atât începătorilor în ”tot ceea ce nu poate fi ușor văzut”, cât și celor avansați. Cartea abundă în explicații adecvate și plauzibile ale multor simboluri și alegorii conținute de misterele antice, sacralitate și misticism, o veritabilă anchetă despre ezoterism și o pledoarie pentru explorarea istoriei umane, iar toate acestea servesc căii noastre spre lumina interioară realizată prin singurul mare Adevăr, existența lui Dumnezeu.

Subiectele se preocupă de știința ezoterică, filozofia ocultă, conștiința, inițierea, simbolismul, tradițiile religioase, scrieri prin care ucenicul va ajunge treptat la inițiere, iar prin șlefuirea continuă la starea de maestru. În acest fel este înfățișat ”caduceul” hermetic al lui Niculae Văleanu care conferă o adevarată cheie a treptelor inițiatice.

Maestrul Mesager se concentrează asupra studiului istoric și analitic al evoluției sacralității și a religiei, prezentă în cultura umanității. Pe fondul orientărilor gnostice și hermetice ale antichității târzii și a istoriei așa-numitelor ”științe oculte”, scriitorul explorează și filozofia hermetică din timpul Renașterii timpurii, așa-numita ”filosofie ocultă”. Ne sunt prezentate de asemenea, Cabala evreiască și creștină și mișcările care decurg din ea, curenții teosofici și diferitele forme de ocultism.

Scopul profund al acestei cărți este acela de a trăi în mod direct cu Divinul, experimentând sinele spiritual. Învățăturile nu sunt doar ezoterice, ci vom avea parte de o profundă experiență asupra religiei și spiritualității.

Pentru scriitor, în omul cu adevărat iluminat, avem acea combinație rară între mistic și inițiat, respectiv produsul metodelor mistice ale Orientului și ale Occidentului concretizate prin unirea dintre gând și inimă, a iubirii cu intelectul.

Această carte este instructivă, provocatoare, și ar trebui să fie în mâinile oricărui doritor în arta inițierii. Studiul și cunoștințele conținute de aceasta vor aduce o mai mare înțelegere în rândul celor care au privilegiul de a fi membri ai unui ordin inițiatic, precum și doritorilor care vor avea timpul necesar să-și descopere sinele prin apelul la Dumnezeu.

________

(1) Aievea. Creaţia şi Creativitatea

Vol. Donum Dei. Darurile spirituale ale Trinității lui Dumnezeu poate fi procurat, click aici.

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.