Editorial: Penali, super-penali și posibili penali care cerșesc voturi pentru a intra în Parlament în 11 decembrie 2016

3424
Lista candidati penali 2016 alegeri - PMP, PRU, PSD, PNL, UDMR, ALDE
Sursă imagine: http://ph-online.ro

Cu toate că au mâzgălit toate zidurile (fizice și virtuale) ale României cu mesaje anti-corupție și pro-justiție, cu toate că au elaborat și fâlfâit în fața camerelor de vederi coduri de etică politică, cu toate că au mimat reforma și schimbarea, mai toate partidele importante din România au strecurat pe listele de candidați la alegerile legislative din decembrie 2016, persoane condamnate definitiv ori în primă instanță, sau trimise în judecată, sau anchetate de procurori pentru presupuse infracțiuni de corupție, abuz în serviciu, șantaj, vătămare corporală sau chiar viol, etc.

Cu alte cuvinte, persoane care, în orice altă țară civilizată din Europa, nu ar fi ajuns niciodată într-o astfel de poziție.

Dar cum trăim într-o țară capturată de grupurile de interese politice numite, formal, partide, notorietatea și banii îi fac indispensabili și de neînlocuit pe “mânjiți” cu ștate vechi, pe imberbi și lingăi, și implicit, inutili pe tinerii ultraperformanți, care n-au avut niciodată contact cu fondurile publice sau care n-au făcut parte din structurile fostului regim comunist.

Ca atare, în timp ce pe corupții, urmăriții, imbecilii și pupincuriștii sunt promovați prin orice mijloace, valorile naționale tinere sunt menținute într-o stare de sclavagism societal (prin diferite forme de parazitism economic, de prostituare laborală, de îndatorare excesivă sau de condiționare a ascensiunii în carieră de tot soiul de concesii și renunțări imorale, ilegale sau abuzive).

Din acest motiv, neavând decât vreo 5 milioane de opțiuni din care să aleagă nume noi pentru o politică nouă, partidele au decis să treacă pe liste oameni cu probleme, oameni vechi, oameni care ar trebui să iasă din lumina reflectoarelor politice, cel puțin până își clarifică statutul penal.

Candidații cu probleme penale, pe care partidele îi consideră de neînlocuit:

Partidul Social Democrat (PSD)
Liviu Dragnea
(Teleorman, poz.1, Camera Deputaților)
condamnat definitiv de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) în 2016 la doi ani de închisoare cu suspendare pentru fraude în dosarul Referendumului din 2012

trimis în judecată de DNA pentru instigare la abuz în serviciu în scopul obținerii de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite şi instigare la fals intelectual, alături de fosta sa soţie, Bombonica Prodana

Sorin Lazăr
(Iași, poz. 2, Senat)
condamnat definitiv în 2016 la 1 an de închisoare cu suspendare pentru abuz în serviciu, pentru infracțiuni asimilate celor de corupție

condamnat definitiv în 2014 la 6 luni de închisoare cu suspendare pentru conflict de interese, după ce și-a angajat nelegal fiul la biroul său parlamentar din Iași

Cătălin Rădulescu
(Argeș, poz. 5, Camera Deputaților)
condamnat în primă instanță de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) în 2016 la un an şi şase luni de închisoare cu suspendare pentru dare de mită şi efectuare de operaţiuni financiare ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia
Victor Ponta
(Gorj, poz.1, Camera Deputaților)
trimis în judecată de DNA în septembrie 2015 pentru pentru 17 infracţiuni de fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la evaziune fiscală şi spălare de bani în dosarul Turceni – Rovinari.

urmărit penal de DNA pentru acuzația de folosire a influenţei ori autorităţii în scopul obţinerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite şi de complicitate la spălare de bani în dosarul Tony Blair.

i-a fost retras în mod oficial titlul de doctor, în urma unei investigații urmată de decizia de plagiat (furt intelectual) din partea Consiliului Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU). Curtea de Apel a respins în octombrie 2016 cererea lui Victor Ponta de suspendare a ordinului de retragere a doctoratului. Pe rolul instanței se află o altă cerere a fostului premier, de anulare a ordinului de ministru prin care i-a fost restras titlul

Radu Oprea
(Prahova, poz.2 Senat)
trimis în judecată pentru evaziune fiscală şi complicitate la infracţiunea de spălare de bani, prejudiciul produs fiind evaluat de către procurorii Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (PICCJ) la 220.000 de lei.
Lia Olguța Vasilescu
(Dolj, poz.1 Camera Deputaților)
trimisă în judecată pentru luare de mită (patru infracțiuni), folosirea autorității sau influenței în scopul obținerii de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite (două infracțiuni) și spălare de bani (două infracțiuni).
Radu Preda
(Dolj, poz.2 Senat)
trimis în judecată pentru complicitate la luare de mită (două infracțiuni) și instigare la spălare de bani, în același dosar ca și Lia Olguța Vasilescu
Andreea Cosma (Prahova, poz.7 Camera Deputaților)

trimisă în judecată de DNA pentru complicitate la abuz în serviciu într-un dosar în care este acuzată ca a acceptat autentificarea unorc contracte de vânzare-cumpărare prin care s-au înstrăinat ilegal mai multe imobile. Este fiica fostului șef al CJ Prahova Mircea Cosma și sora deputatului PSD Vlad Cosma, ambii cercetați în mai multe dosare de corupție.

Mircea Drăghici (Argeș, poz. 2, Camera Deputaților) trimis în judecată pentru pentru complicitate la abuz în serviciu pentru obținerea pentru sine ori pentru altul a unui folos necuvenit, în formă continuată (34 de acte materiale) și complicitate morală mijlocită (în forma complicităţii la instigare) la abuz în serviciu pentru obţinerea pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit (10 infracţiuni, din care 3 în formă continuată).
Dan Bordeianu (Vaslui, poz.7, Camera Deputaților) condamnat pentru viol şi lipsire de libertate prin sentinţa penală nr. 506 din 12 iunie 1985 din dosarul cu nr. 1889/1985

trimis în judecată pentru deturnare de fonduri, după ce firma ECOLOC (administrată în drept de soție și în fapt de el) s-a angajat să execute o serie de lucrări pentru alimentarea cu apă în localitatea vasluiană Deleni, dar care nu au mai fost finalizate. Procurorii estimează prejudiciul la 4 milioane de lei.

Iulian Iancu
(Constanța, poz.1, Camera Deputaților)
urmărit penal de DNA pentru folosirea influenţei conferită de îndeplinirea unei funcţii de conducere în partid în scopul obţinerii pentru sine ori pentru altul de alte foloase, în dosarul judecătorului Curţii Constituţionale (CC) Toni Greblă.
Ecaterina Andronescu (București, poz.1, Senat) urmărită penal de DNA în dosarul licențelor Microsoft pentru abuz în serviciu, luare de mită, trafic de influenţă şi spălare de bani, faptele vizate fiind din perioada în care aceasta a fost ministru al Educaţiei.
Gabriel Vlase
(Bacău, poz.1, Camera Deputaților)
urmărit penal de DNA pentru trafic de influenţă într-un dosar disjuns din cel în care Viorel Hrebenciuc a fost trimis în judecată, alături de Prinţul Paul şi Prinţesa Lia (suspectaţi de infracţiunea de cumpărare de influenţă), şi Dan Şova.
Niculae Bădălau
(Girgiu, poz.1 Senat)
urmărit penal de DNA pentru trafic de influenţă, fiind acuzat că ar fi apărat interesele unei firme suspectate de evaziune fiscală, prin intervenţii la conducerea ANAF şi pe lângă persoane din Prefectura Giurgiu şi din conducerea APIA.
Lucian Șova
(Bacău, poz.4, Camera Deputaților)
– urmărit penal de DNA pentru folosirea influenţei conferită de îndeplinirea unei funcţii de conducere în partid în scopul obţinerii pentru sine ori pentru altul de alte foloase, în dosarul judecătorului Curţii Constituţionale (CC) Toni Greblă.
Ovidiu Donțu
(Suceava, poz.3 Senat)
urmărit penal de DNA pentru atribuirea preferențială a unor contracte, alături de şeful CJ Suceava, Cătălin Nechifor, într-un dosar privind fapte de corupţie care ar fi fost comise în perioada 2003-2015
Cătălin Nechifor (Suceava, poz.1 Camera Deputaților) – urmărit penal de DNA pentru atribuirea preferențială a unor contracte, abuz în serviciu și luare de mită, alături de senatorul Ovidiu Donțu, într-un dosar privind fapte de corupţie care ar fi fost comise în perioada 2003-2015
Adrian Țuțuianu (Dâmbovița, poz.1 Senat) urmărit penal pentru săvârșirea infracțiunilor de furt și abuz în serviciu,  în cazul demiterii fostului director medical al Spitalului de Urgență Târgoviște, Carmen Marcu
Paul Stănescu
(Olt, poz.1 Senat)
– urmărit penal pentru săvârșirea infracțiunilor de  abuz în serviciu și conflict de interese,  în dosarul privind finanțarea nerambursabilă acordată entității sportive de drept privat Asociația Clubului Sportiv ALPROM Slatina.
Titus Corlățean
(Dâmbovița, poz.2 Senat)
 a scăpat de urmărirea penală sub aspectul infracţiunii de abuz în serviciu în Dosarul votului în Diaspora, fiind salvat de colegii din Senat care au blocat solicitarea DNA în acest sens.
 Partidul Național Liberal (PNL)
Dumitru Verginel Gireadă
(Botoșani, poz.3 Camera Deputaților)
condamnat, în aprilie 2012, de Curtea de Apel Cluj, la trei ani de închisoare cu suspendare pentru infractiuni de abuz in serviciu contra intereselor persoanelor, abuz in serviciu contra intereselor publice si uz de fals
Virgil Guran
(Prahova, poz.2 Senat)
condamnat în 2005 la 2 ani de închisoare pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată, 4 ani după gratii, pentru fals intelectual și 3 ani, pentru evaziune fiscală. Procesul penal a încetat, intervenind prescripţia răspunderii penale, dar condamnarea civilă nu s-a prescris.
Victor Paul Dobre
(Galați, poz.1 CD)
scăpat de punerea sub urmărire penală de colegii din camera deputaților care au respins cererea DNA. Dobre este vizat în cercetarea penală de instigare la fals în declarații publice, (pentru adresa înaintată Curţii Constituţionale prin care se preciza că MAI nu-şi poate asuma numărul de alegători) la Referendumul din anul 2012.
Marius Nicoară
(Cluj, poz.1 Senat)
trimis în judecată de către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (PÎCCJ) pentru conducere sub influența băuturilor alcoolice
Partidul Mișcarea Populară (PMP)
Traian Băsescu (București, poz.1 Senat)

urmărit penal de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (PÎCCJ) pentru spălare de bani în formă continuată în dosarul terenului din Aleea Privighetorilor din Capitală, în baza unor declarații de martori, înscrisuri bancare și rapoarte ale Oficiului de Combatere a Spălării Banilor.

Valerian Vreme (Bacău, poz.1, Camera Deputaților) – urmărit penal pentru abuz în serviciu în dosarul Microsoft II. Ironia sorții, numele său a fost vehiculat printre cele ale denunțătorilor Elenei Udrea în dosarul Microsoft.
Haralambie Vochițoiu (Hunedoara, poz.1 Camera Deputaților) urmărit penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de folosire ori prezentare de documente ori declaraţii false având ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene şi fals în înscrisuri sub semnătură privatăExclus din PSD, Vochițoiu a intrat în 2012 în Parlament din partea PPDD, după care a trecut la UNPR și, prin fuziune, la PMP.
Aurel Olărean (Suceava, poz.1 Senat) trimis în judecată în stare de arest preventiv pentru complicitate la șantaj și abuz în serviciu, a petrecut o perioadă de câteva luni în Penitenciarul Gherla și sub control judiciar

cercetat pentru conflict de interese de ANI după ce Spitalul Municipal Rădăuţi a semnat un contract în valoare totală de 106.000 de lei pentru achiziția de carne şi produse de carmangerie cu SC Andras Prod SRL Rădăuţi, firmă la care administrator şi asociat unic este Lăcrămioara Olărean, soţia lui Aurel Olărean și pe care edilul din Olărean „a uitat” s-o treacă în declaraţia de interese.

Dan Andronic
(Giurgiu, poz.1 Camera Deputaților)
trimis în judecată în dosarul retrocedării ilegale a fermei Băneasa şi a 47 de hectare din Pădurea Snagov, alături de omul de afaceri Remus Truică, Prinţul Paul şi alte 19 de persoane, între care trei cetăţeni israelieni.
Mircea Manolache (Iași, poz.1 Senat) urmărit într-un dosar penal pentru vătămare corporală și fugă de la locul accidentului. Acesta a lovit un polițist local care încerca să oprească mașina condusă de Manolache pentru că circula pe contrasens. Polițistul s-a ales cu răni ușoare.
Titu Bojin
(Timiș, poz.1 Senat)
trimis în judecată pentru conflict de interese şi abuz în serviciu, unul dintre capetele de acuzare fiind legat de concesionarea unui iaz din Timiș firmei deținute de familia lui sa în perioada în care era director al Direcţiei Apelor Române Banat.
Eugen Tomac (București, poz.2 Camera Deputaților)

urmărit penal pentru abuz în serviciu și uz de fals, pentru modul în care a dispus cheltuirea a 2,5 milioane de lei pe vremea când era preşedinte al Departamentului Românilor de Pretutindeni.

 Partidul Alianța Liberalilor și Democraților (ALDE)
Călin Popescu Tăriceanu
(București, poz.1 Senat)
trimis în judecată pentru mărturie mincinoasă și favorizarea făptuitorului în dosarul retrocedării ilegale a fermei Băneasa şi a 47 de hectare din Pădurea Snagov, dosar în care, anterior, fusese audiat ca martor
 Tudor Pendiuc
(Argeș, poz.1 Senat)
trimis în judecată pentru luare de mită și abuz în serviciu
Gigi Chiru
(Constanța, poz.1 Senat)
condamnat în 2015, în primă instanță, de judecătorii de la Înalta Curte de Casație și Justiție la 6 luni închisoare cu suspendare, pentru mită electorală în timpul campaniei pentru alegerile locale din 2012.
Mircea Banias
(Constanța, poz.1 Camera Deputaților)
achitat, în primă instanță, de judecătorii de la Înalta Curte de Casație și Justiție într-un dosar penal privind fapte de corupție din Vama Port Constanța (infracțiuni de inițiere sau constituire a unui grup infracțional organizat, de aderare sau sprijinire sub orice formă a unui astfel de grup, precum și infracțiuni de trafic de influență și instigare la infracțiunea de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor). Decizia a fost atacată cu apel de DNA.
Steluța Cătăniciu
(Cluj, poz.1 Camera Deputaților)
decizie definitivă de incompatibilitate pentru conflict de interese pentru acțiun întreprinse în anul 2009, când deținea funcția de consilier local. Abaterea administrativă s-a prescris între timp.
Ion Ariton
(Sibiu, poz.1 Camera Deputaților)
– trimis în judecată de DNA pentru săvârșirea infracțiunii de folosire a influenței în vederea obținerii unui folos necuvenit, în dosarul Gala Bute, alături de Elena Udrea și alți inculpați.
Andrei Voloșevici
(Prahova, poz.2 Camera Deputaților)
trimis în judecată pentru abuz în serviciu şi trafic de influenţă, într-un dosar vizând un beneficiu de 80.000 de lei, în contrapartidă cu facilitarea câștigării unui contract pentru executarea unei parcări supraterane în municipiul Ploieşti, finanţat de primărie.
Varujan Vosganian
(Iași, poz.1 Camera Deputaților)
– urmărit penal de DNA pentru abuz în serviciu într-un dosar disjuns din dosarul Poșta Română

– a scăpat de urmărirea penală sub aspectul infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, abuz în serviciu şi complicitate la delapidare, fiind salvat de colegii din Senat care au blocat solicitarea DIICOT în acest sens.

Daniel Chițoiu
(Neamț, poz.1 Camera Deputaților)
salvat de colegi de urmărirea penală pentru abuz în serviciu și constituire de grup infracțional organizat în dosarul Autorității de Supraveghere Financiară -Carpatica.
Ovidiu Silaghi
(Satu Mare, poz.1 Camera Deputaților)
urmărit penal pentru trafic de influență, faptele de care este acuzat fiind din perioada mai – decembrie 2012, cand a fost ministru al Transporturilor.
Eugen Durbacă
(Galați, poz.1, Camera Deputaților)
– urmărit penal pentru instigare la abuz în serviciu într-un dosar disjuns din cel al deputatului Mihail Boldea, care a fost trimis în judecată după ce ar fi obținut ilegal un teren de 40 de hectare în Galați, aparținând SC. Aviația Utilitară Tuzla SA.
Ilie Niță
(Suceava, poz.1 Senat)

– urmarit penal pentru înșelăciune și emitere de cecuri fără acoperire
– cercetat de poliție pentru braconaj
– cercetat de poliție pentru furtul unui coș de fum de la o grădiniță din comuna Udești.

Dian Popescu
(Gorj, poz.1 Camera Deputaților)
– condamnat în 2014 la cinci luni de închisoare cu suspendare pentru complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice, pentru încasări ilegale în cuantum de 150.000 lei pentru firma sa, din partea Primăriei Peștișani, Gorj, pentru lucrări ce nu au fost executate.
Partidul România Unită (PRU)
Sebastian Ghiță (Prahova, poz.2 Camera Deputaților)

este trimis în judecată de DNA pentru 8 infracțiuni: două infracțiuni de dare de mită, cumpărare de influență, spălare de bani, șantaj, două infracțiuni de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații și conducerea unui vehicul fără permis de conducere.

– este urmărit penal de DNA pentru trafic de influenţă, evaziune fiscală, spălare de bani, complicitate la schimbarea destinaţiei fondurilor UE şi coruperea alegătorilor la alegerile parlamentare din 2012 şi la cele prezidenţiale din 2014

– este urmărit penal de DNA pentru sprijinirea unui grup infracţional organizat într-un dosar privind infracţiuni de fraudare a fondurilor Uniunii Europene, alături de Mircea Cosma și Vlad Cosma, tatăl și fiul Andreei Cosma

– este urmărit penal de DNA pentru spălare de bani și pentru folosirea cu rea credință a creditului societății în dosarul Ponta-Ghiță-Blair

Gheorghe Nichita
(Iași, poz. 1 Camera Deputaților)

– trimis în judecată, pentru luare de mită în dosarul UTI – Tiberiu Urdăreanu. Mita a constat în bani – aproape 4 milioane de lei, bunuri electronice, dar și plata unor excursii în China și Hong Kong,reprezentând un comision de 10 la sută din valoarea unui proiect privind managementul traficului în Iași.

trimis în judecată pentru instigare la folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii (2 infracţiuni, din care una în formă continuată – patru acte materiale), instigare la acces ilegal la un sistem informatic, instigare la operaţiuni ilegale cu dispozitive sau programe informatice, instigare la abuz în serviciu şi complicitate la abuz în serviciu în dosarul în care e acuzat că și-a spionat fosta amantă, cu ajutorul poliției locale din Iași.

Veronica Diaconu
(Prahova, poz.4 Camera Deputaților)
condamnată, în primă instanță, la 6 ani de închisoare pentru abuz în serviciu contra intereselor publice, în formă calificată într-un dosar privind retrocedarea ilegală a 250 de hectare de teren aflate în proprietatea Universității de Știinţe Agronomice şi Medicină Veterinară Bucureşti, în baza unor testamente false
 Simion Baciu
(Bistrița-Năsăud, poz.2 Senat)
urmărit penal pentru luare de mită în formă continuată și abuz în serviciu în formă continuată într-un dosar vizând activitatea sa în calitate de ofițer de poliție în cadrul Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor Bistrița Năsăud.
Uniunea Democrată a Maghiarilor din România
Tanczos Barna
(Harghita, poz.2 Senat)
urmărit penal pentru abuz în serviciu şi fals intelectual într-un dosar vizând retrocedarea unor terenuri ale Staţiunii de Cercetare-Dezvoltare pentru Pomicultură (SCDP) Băneasa, prejudiciul produs acesteia fiind de aproape 16 milioane lei
Alte partide / candidați independenți
Ion Călinoiu
(Gorj, independent, Senat)
condamnat, în primă instanță, de Judecătoria Târgu Jiu, la patru luni de închisoare cu suspendare pentru fals în declaraţii în formă continuată.

– declarat incompatibil de Agenţia Naţională de Integritate, pentru că a fost simultan preşedinte de Consiliul Judeţean şi expert în cadrul unui proiect derulat de Inspectoratul Şcolar Judeţean Gorj.

Elena Udrea
(București, independent, Camera Deputaților)
trimisă în judecată de DNA pentru de luare de mită și abuz în serviciu, în dosarul “Gala Bute”

urmărită penal de DNA pentru infracțiunea de complicitate la abuz în serviciu cu folos necuvenit pentru sine sau pentru altul, într-un dosar privind obținerea unui credit de 3.3 milioane de euro de la BRD

urmărită penal de DNA pentru două infracțiuni de instigare la luare de mită și spălare de bani, într-un dosar privind campania electorală pentru alegerile prezidențiale din 2009

– urmărită penal de DNA pentru spălare de bani şi fals în declaraţii de avere, în Dosarul Microsoft


Lista este în permanentă actualizare. Invităm cititorii să ne trimită informații și adăugiri prin intermediul secțiunii de comentarii.

Candidații aflați în urmărire penală beneficiază de prezumția de nevinovăție. 
Rata proceselor instrumentate de DNA și soluționate cu condamnare este de peste 90%.
Rata proceselor judecate la Înalta Curte de Casație și justiție și soluționate cu condamnare este de peste 90%.

Recomand pentru analiza candidaților, dpdv traseism și risc de integritate să explorați site-ul http://alegeriparlamentare2016.ro

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.