Expoziții pariziene

31
Masaccio (1401–1428), „Crucifix”, 1426
Masaccio (1401–1428), „Crucifix”, 1426

rubrica museum leviathan.roDacă v-ați programat o călătorie în Orașul Luminilor, vă sugerăm câteva expoziții care merită să fie vizitate.

Începem cu Napoli la Paris. Cunoscutul muzeu Capodimonte din sudul Peninsulei Italice intră în renovare pentru doi ani. În aceste condiții, publicul parizian are prilejul să cunoască șaptezeci de capodopere din patrimonul italian la Galeria Mare de la Muzeul Luvru. De altfel, subtitlul expoziției se cheamă Luvrul invită Muzeul Capodimonte. Se anunță o panoramă completă a picturii italiene din secolele XV–XVII și alte câteva minuni ale artei decorative. Pot fi admirate opere începând cu cele ale lui Masaccio până la Tițian, trecând prin Caravagio. Totodată, este prevăzută și prezentarea istoriei acestui palat napolitan, fostă reședință de vânătoare a Bourbonilor. Expoziția rămâne deschisă până la 8 ianuarie 2024.

O altă invitație, la expoziția Picasso și preistoria, deschisă la Muzeul Omului din Paris. André Malraux reda în cartea sa Capul de obsidian din 1974 următoarea confidență a lui Picasso: „De ce îmi place de Venus preistorică a mea? Pentru că nimeni nu știe nimic despre ea: magie, merge! Fac și asta.” Ziarul „Le Point” este de părere că aceste vorbe „bântuie” expoziția: „Magie, despre asta este vorba aici, pretutindeni, atât de fluid este dialogul dintre pictorul catalan și inspirațiile sale desenate după arta rupestră.” Să nu se uite că Picasso se născuse în 1881, la numai doi ani după ce fuseseră descoperite primele picturi în grota Altamira din Spania. El a fost deopotrivă de fascinat de această descoperire, cât și de celebra lucrare Venus din Lespugue, veritabilă „Gioconda” a artei preistorice. Tot „Le Point” crede că „fascinat, intrigat, Picasso reinventează propria sa preistorie”.

Paul Klee (1879–1940), „Polifonie”, 1932
Paul Klee (1879–1940), „Polifonie”, 1932

În sfârșit, până la 7 ianuarie 2024 se poate vizita și expoziția de la Ateliers des Lumières, intitulată Paul Klee, pictând muzica. Fiu al unui instrumentist și al unei cântărețe, Paul Klee (1878–1940) a fost el însuși violonist. Îi plăcea, în mod special, opera Flautul fermecat de Mozart. De altfel, pe fondul muzicii cunoscutei opere mozartiene, se poate vizita expoziția aceasta numerică și imersivă. Timp de  vreo zece minute, vizitatorul pătrunde în lumea lucărilor acestui renumit pictor elvețian.

Grupaj realizat de Madeleine Karacașian

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.