În curs de apariție la Editura Leviathan: „Eroismul singurătății”, poeme de Camelia Cristescu

46
coperta camelia cristescu

logo editura leviathanLa Editura Leviathan va apărea în curând volumul de poeme Eroismul singurătății de Camelia Cristescu. Postfață de Pușa Roth. Coperta: Rudy Roth. 180 p., ediție de lux, cartonată și broșată.

„Există o teorie conform căreia poți scrie poezie sau despre poezie numai dacă ai trăit «poezie» sau, mai bine zis, starea de poezie. Dacă  nu ai pătruns în acest univers dulce-amar, dacă nu ai «zidit» clipa în «transparența formelor» – poezia vieții, poezia iubirii divine, rămâne o necunoscută, un orizont pe care nu îl poți atinge cu gândul, cu visul sau chiar cu o indefinită realitate. Poezia Cameliei Cristescu din acest volum intitulat Eroismul singurătății este o nouă treaptă în universul sentimentelor descriind, descifrând, metamorfozând trăiri, sentimente, fapte, așezând totul în cercul virtuos al vieții sau al clipei în doi. Poeta concentrează în acest volum un roman de iubire, un roman – poem al singularității iubirii, pentru că dublul se diluează, se pierde, își pierde ritmul dar și substanța ideală. Camelia Cristescu și-a trăit emoțiile, iubirile, visele în toate anotimpurile dragostei. Cea care a inventat Rețete de supraviețuire între solstiții (Editura Leviathan, 2021), în Eroismul singurătății rememorează «…călătorii/ spre locuri magice, crepusculare/ca o pasăre de apă/ ca o pasăre de vânt».  O poezie vizuală, auditivă, senzorială, o poezie a sentimentelor omenești de la extaz la agonie: «iar eu încă vie dansez pe plaja mută/ unde nisipul a uitat toate cuvintele iubirii». (Poveste oprită). Ca într-un ritual al tăcerii bine temperat dintr-o Poveste fără sfârșit, autoarea folosește condiționalul perfect, «aș fi vrut», referindu-se la începutul poveștii în doi, însă eterna reîntoarcere a fost doar o iluzie sfâșiată de «întuneric și tăcere». Cum iubirea este în esența ei o poveste a nisipurilor mișcătoare, o realitate aproape virtuală, extaziantă doar în simțuri și vise, de cele mai multe ori, tu, îndrăgostitul, el sau ea, te trezești din visul devenit realitate, în care singurătatea este cea de a doua umbră, transformând uimirea într-o dureroasă și, de ce nu, repetabilă întrebare: «Ce se va alege/ de toată risipa de dragoste și lumină?» (Grija de tine). Dragostea, în esența ei, este o aventură, uneori «,fără memorie», în ideea repetabilității cu «nopți de aur», «ecouri de tun», descifrându-i fragilitatea cu «tălpile pe tăiș».” – Pușa RothSingurătatea – cea de a doua umbră, postfață, fragment.

Camelia Cristescu (Insulele Baleare, Spania) a publicat volumele: Anotimpurile sângeroase ale delfinilor, roman, prefață de Costin Tuchilă, Iași, Editura Ars Longa, colecția „Arcadia”, 2017; Rețete de supraviețuire între solstiții, poeme, postfață de Costin Tuchilă, București, Editura Leviathan, 2021.

Rețete de supraviețuire între solstiții, detalii și fragmente din volum, click aici.

Portalul Editurii Leviathan, click aici.

Cărți ale Editurii Leviathan și revista „Leviathan” (ultimele exemplare) la Librăria „Mihai Eminescu” din București, click aici.

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.