Moartea lui Urmuz (23 noiembrie 1923)

524
Urmuz

fila de calendar rubrica leviathan.roAcum 101 ani, la data de 23 noiembrie 1923 a murit la București (s-a sinucis) Urmuz (numele real: Demetru Dem. Demetrescu-Buzău, n. 1883), scriitor avangardist din perioada interbelică. Proza lui premerge suprarealismului şi literaturii absurdului.

În nr. 4 (21), octombrie-decembrie 2023 al revistei trimestriale „Leviathan”, număr în curs de apariție, la rubrica „Centenar Urmuz”, veți putea citi Trei fabule bizare de George Corbu și articolul Urmuz și idealurile de carton de Pușa Roth. 

„Ca grefier la Înalta Curte de Casație și Justiție, [Urmuz] avea o slujbă bine plătită, cu avantaje speciale, ceea ce nu se potrivea cu viața sa boemă. Tom Sandqvist îl vede ca fiind de o «singurătate catastrofală» și client insomniac al bordelurilor, adăugând: «În toate aparițiile, ca urmare a unor experiențe dezgustătoare în timpul războaielor, întorcându-se acasă la București, Demetru Demetrescu-Buzău a ales să trăiască o viață extrem de ascetică și izolată, cu plimbări lungi nocturne.» La 23 noiembrie 1923, Urmuz s-a împușcat, un eveniment care rămâne învăluit în mister. A fost găsit «de sergentul din post într-un boschet din dosul bufetului», în apropiere de Șoseaua Kiseleff. Fiind fascinat de arme și de potențialul lor distructiv, în 1914 a scris un omagiu pentru revolvere, creditându-le cu o putere magică asupra creierului suicidar. Geo Șerban a scris despre dezamăgirea bine ascunsă a lui Demetrescu-Buzău, apreciind că, în ultimul său an, scriitorul a continuat să acționeze vesel și relaxat, dar că o tensiune «devastatoare» se clădea în interiorul lui. Sinuciderea lui Urmuz a fost ştire în ziarele vremii din anul 1923. Nu pentru că el ar fi fost cunoscut ca scriitor, ci pentru că era funcţionar al statului. Presa a anunţat evenimentul drept «Sinuciderea unui funcţionar». Ziarul «Lupta» din 23 noiembrie 1923 prezenta ca motiv al sinuciderii «o boală gravă de care suferea sinucigaşul». În ziarul «Dimineaţa» din 25 noiembrie 1923 era prezentat cadavrul găsit împuşcat în piept: «În mâna dreaptă, se află revolverul cu care necunoscutul şi-a răpus zilele printr-un glonţ, tras în partea stângă a pieptului, perforându-i inima şi ieşind apoi prin spate. La el s-au găsit mai multe scrisori, în care arăta că îşi curmă firul vieţii din cauza unei paralizii ce-o căpătase de câtva timp, şi care îi transformase viaţa într-un adevărat chin.»” – Pușa Roth, fragment din articolul Urmuz și idealurile de carton.

Urmuziană
                 de George Corbu

Deschid laptopul, tastez

Ca ultimul genevez,

Vrând să scap de-un gând confuz

Cu privire la Urmuz,

Prinț bizar și neconsort

Care n-a vrut pașaport,

Preferând, brav și precis,

Scufundarea în abis,

Printr-un gest mult prea sever

Săvârșit c-un revolver.

Și-astfel, printr-un click de mouse,

A luat… pe loc repaus,

Încât în zadar mă mir

Cum de n-a aflat Shakespeare

Ori magistru-Aristotel –

Pater unic și model!

 

Morala

 

Corbul sau stăncuța.

                             (Din Trei fabule bizare)

Vezi: https://pusaroth.wordpress.com/pusa-rothcarti-si-articole/sambelan-la-viezuri/

https://leviathan.ro/20-de-ani-cu-editura-casa-radio-carti-si-harti-sonore-la-gaudeamus-2018/

”Șambelan la viezuri” de Pușa Roth după ”Pagini bizare” de Urmuz, audiobook la Editura Casa Radio

https://leviathan.ro/sambelan-la-viezuri-de-pusa-roth-dupa-pagini-bizare-de-urmuz-audiobook-la-editura-casa-radio/

Ascultă Șambelan la viezuri de Pușa Roth după Pagini bizare de Urmuz, teatru radiofonic, 1999

Arhiva rubricii Filă de calendar

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.