”Șambelan la viezuri” de Pușa Roth după ”Pagini bizare” de Urmuz, audiobook la Editura Casa Radio

453
pusa roth sambelan la viezuri audiobook casa radio 2018

totus mundus agit histrionem rubrica leviathan ro logoSpectacolul de mare succes al Teatrului Național Radiofonic, ”Șambelan la viezuri”, fantezie dramatică de Pușa Roth după ”Pagini bizare” de Urmuz, a apărut zilele trecute sub formă de audiobook la Editura Casa Radio. CD-ul conține înregistrarea radio din 1999 (data difuzării în premieră: 21 martie 1999), textul piesei în versiunea pentru scenă și un amplu aparat critic în Addenda: ”Mică istorie (foarte) urmuziană” de Costin Tuchilă – istoria spectacolului de teatru radiofonic, dar și a montării sale scenice din același an, la Teatrul ”Bacovia” din Bacău (regia: Constantin Dinischiotu), considerații critice și un grupaj de opinii de istorie literară, ”Urmuz în oglinda vremii”. Ediție ilustrată de Daniel Ivașcu.

Pușa Roth
Pușa Roth

La Teatrul Național Radiofonic spectacolul a fost regizat de Leonard Popovici. În distribuție: Cornel Vulpe, Magda Catone, Eugen Cristea, Ion Haiduc, Alexandru Bindea, Florin Tănase, Candid Stoica, Alexandru Pintea, Sorin Gheorghiu, Rudy Rosenfeld. Muzică originală de George Marcu, interpretată de Patricia Prundea (voce), Miltiade Nenoiu (fagot), Lucian Maxim (percuţie). Redactor: Costin Tuchilă. Asistența tehnică: Ani Ștefănescu și Mădălin Cristescu. Regia de studio: Violeta Berbiuc. Regia tehnică: Vasile Manta.

Şambelan la viezuri este o izbucnire a propriului eu răzvrătit. Este faţa ascunsă a unei lumi bântuite de fantasme, a unei lumi închise în propria ei existenţă, o lume căreia i s-a refuzat frumosul. Este, dacă doriţi, secunda posibilă în viaţa fiecărui om. Personajele acestei lumi răsturnate sunt replici caricate ale unor oameni reali. Oriunde poţi întâlni o «familie Stamate» aproape înghiţită de «greutăţile vieţii», oriunde poţi întâlni unul dintre personajele urmuziene.

Şambelan la viezuri este poate o satiră a răului contemporan, a greşelilor, o satiră a defectelor omeneşti. Ce-i drept, toate aceste «calităţi» au fost îngroşate din dorinţa de a avertiza că oricare dintre noi putem deveni – într-un «context favorabil» – un personaj urmuzian. Dacă Şambelan la viezuri este o radiografie a pasiunii înfrânte de condiţia socială, ea este în mod sigur şi radiografia unui prezent fără orizont de aşteptare. Ce îşi poate dori oare această lume, zăvorâtă în propria-i existenţă, decât satisfacerea micilor năravuri şi capricii?” – Pușa Roth, ”Cu bizară umilință, la dispoziția dumneavoastră”, cuvânt-înainte.

urmuz palnia si stamate teatru radofonic

Audiobook-ul poate fi procurat de la standul Editurii Casa Radio din cadrul Târgului Internațional Gaudeamus – carte de învățătură (14 – 18 noiembrie 2018) și, online, de pe site-ul editurii, click aici. Preț: 30 lei.

Apariții recente la Editura Casa Radio.

Grafică, ilustrații și editare multimedia: Costin Tuchilă.

Vezi arhiva rubricii Totus mundus agit histrionem

1 COMENTARIU

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.