”Octavian Smigelschi, între portretul apusean și chipul bizantin” de Daniela Șontică

1778
Octavian Smigelschi, Sf. Evanghelist Matei, Catedrala Mitropolitană Sibiu
Octavian Smigelschi, Sf. Evanghelist Matei, Catedrala Mitropolitană din Sibiu

logo rubrica memor daniela sontica leviathan.roLa 21 martie 1866, se năştea la Ludoş, judeţul Sibiu, pictorul Octavian Smigelschi, cel care a însemnat pentru arta modernă din Transilvania ceea ce au reprezentat Grigorescu, Andreescu şi Aman pentru arta din Muntenia, toți cei patru pictori fiind contemporani.

Octavian Smigelschi, prin pictarea Catedralei Mitropolitane din Sibiu, a reînviat în această parte de ţară arta bizantină.

A fost un strălucit pictor bisericesc, lăsându-ne moştenire frescele şi iconostasele din multe locaşuri de cult transilvane, între care amintim: Ilva Mare, Stâncel, Mihalţ, Drăguş, Poiana Ilvei, Şanţ, Romuli, Racoviţa, Timişoara Fabrică, Măgura Ilvei, Lunca Ilvei, Ciacova şi Rădeşti.

Spiritul artistic al lui Smigelschi ne arată un stil neobizantin plin de suavitate, dar şi de forţă, el căutând izvoarele artei sale atât în pictura creştină din Italia, unde a călătorit pentru studiu, cât şi din vechiul Bizanţ. Sfinţii săi sunt adesea pictaţi în straie populare româneşti, adăugând astfel armonioasei sale simbioze elemente de identitate naţională.

Octavian Smigelschi a fost însă şi un pictor laic de valoare deosebită, chiar dacă nu totdeauna apreciat cum se cuvine de istoricii artei din secolul  XX. A pictat o serie de expresive portrete şi autoportrete, amintindu-ne de pasiunea lui Rembrandt pentru propriul chip. A adus în atenţie aspiraţiile naţionale ale românilor prin mai multe lucrări inspirate din viaţa satului; a redat cu măiestrie ţinuta elegantă a ţăranilor întâlniţi, dar a pictat şi peisaje originale.

În scurta sa viaţă, plină de dramatism şi suferinţă, el a excelat în aproape toate tehnicile artistice: ulei, tempera, acuarelă, cărbune, frescă, dar şi ciment colorat, care este o invenţie a sa.

Ingeri pictați de Octavian Smighelschi în Catedrala Mitropolitană din Sibiu
Îngeri pictați de Octavian Smigelschi în Catedrala Mitropolitană din Sibiu

Dacă v-am stârnit interesul pentru lucrările lui Octavian Smigelschi, puteţi începe prin a i le admira întâi în Catedrala Sibiului, iar apoi în Muzeul Brukental din același oraș.

Informaţii şi detalii despre opera şi viaţa sa au apărut recent într-o excelentă monografie-album, realizată de Alexandru Constantin Chituţă, cel care a fost şi curatorul expoziţiei itinerante ”In memoriam Octavian Smigelschi”, o impresionantă propunere de întâlnire cu valorosul pictor transilvan.

Pictură religioasă de Octavian Smigelschi

Smighelschi, Cina cea de taină, Catedrala Mitropolitană din Sibiu
Cina cea de taină, Catedrala Mitropolitană din Sibiu
Iisus Hristos, Catedrala Mitropolitană din Sibiu
Iisus Hristos, Catedrala Mitropolitană din Sibiu

Vezi arhiva rubricii Memor de Daniela Șontică

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.