Inaugurarea solemnă a orașului Constantinopol

173
Constantinopol, ilustrație din secolul al XV-lea
Constantinopol, ilustrație din secolul al XV-lea

fila de calendar rubrica leviathan.roÎn urmă cu 1690 de ani, în 11 mai 330 a avut loc inaugurarea solemnă a oraşului Constantinopol (astăzi Istanbul). A fost fondat de împăratul Constantin cel Mare pe locul vechii colonii greceşti Byzantion (Bizanț, ce data din secolul al VII-lea î. Hr.). Împăratul a stabilit aici noua capitală a Imperiului Roman. Numele acestei noi capitale a fost inițial Nova Roma (Noua Romă), dar ulterior s-a încetățenit numele Konstantinoúpolis („orașul lui Constantin”).)

În  secolul al XII-lea Constantinopolul era cel mai mare și cel mai bogat oraș din Europa. În timpul celei de-a patra cruciade din 1204, orașul a fost ocupat și jefuit de cruciații apuseni, dar a fost ulterior eliberat de forțele Imperiului de la Niceea, conduse de Mihail al VIII-lea Paleologul, în 1261.

Constantin cel Mare (Gaius Flavius Valerius Aurelius Constantinus, 27 februarie 274, Naissus, Imperiul Roman – 22 mai 337, Nicomedia, Imperiul Roman) – fragment dintr-o statuie uriașă în bronz, sec. IV, Musei Capitolini, Roma

Sultanul otoman Mahomed al II-lea a cucerit Constantinopolul la 29 mai 1453, după un asediu de două luni. Ultimul împărat bizantin, Constantin al XI-lea Paleologul, a murit în luptă, încercând în zadar să apere zidurile cetății.

Orașul a rămas capitala Imperiului Otoman până la destrămarea acestuia în 1922.

Arhiva rubricii Filă de calendar

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.