Împăratul Constantin cel Mare

786
constantin cel mare

fila de calendar rubrica leviathan.roLa 22 mai 337 a murit Constantin cel Mare (Gaius Flavius Valerius Aurelius Constantinus, n. 27 februarie 274, Naissus, Imperiul Roman), împărat roman (306 – 337).

După victoria obţinută prin inspiraţia divinităţii în bătălia de la Pons Milvius (28 octombrie 312), Constantin a devenit protectorul creştinilor, ducând o politică imperială de răspândire a religiei creştine: a dat în anul 313 Edictul de la Milano, care marchează intrarea în legalitate a religiei creştine pe întreg cuprinsul imperiului, pentru prima oară în istorie, a organizat Primul Sinod Ecumenic de la Niceea în anul 325, a construit o nouă capitală (inaugurată la 11 mai 330), transformând oraşul Bizantium în oraşul Constantinopol, care timp de o mie de ani a fost capitala creştină a Imperiului Roman. Împăratul şi familia sa au construit numeroase lăcaşuri de cult.

Pentru contribuţia adusă la legalizarea, sprijinirea şi organizarea Bisericii creştine, Constantin cel Mare şi mama sa Elena sunt cinstiţi ca sfinţi ”întocmai cu Apostolii” în Biserica Ortodoxă şi în Biserica Greco-Catolică, la data de 21 mai, precum şi în Bisericile vechi orientale (necalcedoniene).

Vezi și: Inaugurarea solemnă a orașului Constantinopol

Sfinții Împărați Constantin și Elena

Arhiva rubricii Filă de calendar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.