Știri: Festivalul ”Cinepolitica” (20–23 aprilie 2017, București)

733

”Imaginea de Apoi / Afterimage”, ultima capodoperă a unuia dintre cei mai mari maeștri din istoria cinematografiei, Andrzej Wajda, va deschide cea de-a șasea ediție a Cinepolitica, festival care va avea loc în perioada 20–23 aprilie 2017, la București, la Cinema ”Elvira Popescu” și Institutul Balassi. Subiectul ales pentru acest ultim film, înainte de trecerea autorului în neființă, întregește cum nu se poate mai potrivit opera marelui regizor european. Povestea biografică a celui mai important artist plastic polonez al secolului XX, Władysław Strzemiński, prilejuiește o paralelă subtilă cu propriul său destin. Wajda recreează lumea plină de zbucium și opreliști a unui artist de avangardă sufocat de realismul socialist stalinist, în era puterii depline a acestuia. Filmul are multe ecouri și trimiteri către spiritul contemporan al societății poloneze și al lumii postcomuniste în general.

”La drum cu tata”, debutul Mirunei Lăzărescu în lungmetraj, completează programul Cinepolitica. Un road movie a cărui acțiune se petrece pe fundalul invaziei sovietice în Cehoslovacia, când doi frați româno-germani trebuie să își ducă tatăl bolnav de la Arad spre Dresda, cel mai apropiat loc unde acesta poate beneficia de operația care l-ar putea salva. Contextul politic destul de instabil le deturnează însă planul. Pe drum întâlnesc tancurile sovietice care se îndreaptă spre Cehoslovacia și sunt forțați să ajungă într-o tabără temporară din RDG. Cu granița germano-cehoslovacă închisă, singura modalitate de a fi repatriați este să primească viză de tranzit prin Republica Federală Germană.

Tot din estul Europei provine și documentarul ”Trump vs. Clinton”, o producție românească în regia lui Trevor Poots, prezent și în competiția Cinepolitica cu un alt documentar despre Regele Mihai I al României, ”Războiul Regelui”.

Trofeul Cinepolitica (mare premiu al festivalului) va fi oferit și anul acesta de Institutul Cultural Român.

Eveniment susținut de: Radio Guerrilla și Radio România Cultural
Parteneri media: Cațavencii, Zile și Nopți, Observatorul Cultural
Parteneri media online: cinemagia.ro, art7.fm, cinefan.ro, AaRC.ro, festivalier.ro, dinfilme.ro, politicall.ro, urban.ro, ziarulmetropolis.ro
Parteneri instituționali: Institutul Cultural Român, Ministerul Culturii și Identității Naționale, Uniunea Cineaștilor din România, Institutul Francez, Ambasada Israelului în România, Institutul Maghiar din București, Facultatea de Științe Politice a Universității București, Școala Națională de Studii Politice și Administrative (SNSPA), Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică ”I. L. Caragiale” (UNATC) şi Universitatea Naţională de Arte (UNArte).
Festivalul Internațional de Film ”Cinepolitica” este finanțat de Centrul Naţional al Cinematografiei (CNC).

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.