Știri: Proiecția lungmetrajului ”Restul e tăcere” în regia lui Nae Caranfil la Istanbul (18 aprilie 2017)

1462
Restul e tacere - Nae Caranfil

Marți, 18 aprilie 2017, la ora 19.00, la Centrul Cultural Akbank (Şehit Muhtar Mahallesi, İstiklal Cd. No.8, 34435, Beyoğlu) va avea loc proiecția peliculei ”Restul e tăcere” în regia lui Nae Caranfil. Proiecția se desfășoară în cadrul primei ediții a  Festivalului Filmului Românesc de la Istanbul, un proiect inițiat de Institutul Cultural Român „Dimitrie Cantemir” de la Istanbul.

Restul e tăcere este o peliculă care explorează povestea realizării primului lungmetraj românesc din istorie, „Războiul de independență” (1911). În anul 2007, când a fost turnat, filmul a fost considerat drept cea mai scumpă producție din istoria cinematografiei autohtone, costurile de realizare ridicându-se la peste 2.400.000 de euro.

Povestea filmului gravitează în jurul vieții lui Grigore Ursaru (Marius Florea Vizante), fiul în vârstă de 19 ani al unui cunoscut actor de comedie al Teatruluiui Național, care nu reușește să se ridice la înălțimea așteptărilor părintelui său. Prea scund pentru scenă, prea timid cu femeile, excesiv în stilul de viață, fiul e pe cale să comită greșeala capitală, păcatul de neiertat în ochii tatălui: să regizeze un film de cinema, o excentricitate intolerabilă pentru cineva care ar fi trebuit să perceapă augusta chemare a scenei cu fiecare celulă. Visul lui Grig, nu este nici pe departe unul simplu. El visează să pună în scenă cel mai grandios și lung film realizat vreodată, o reconstituire fidelă a războiului din 1877, când armata română a reușit, în urma unui război cu Imperiul Otoman, să obțină independența țării. În acest deziderat el beneficiază de ajutorul lui Leon (Ovidiu Niculescu), un latifundiar ciudat, dar care are încredere în proiectul cinematografic îndrăzneț al tânărului Grig.

Nae Caranfil s-a născut în 1960, în Bucureşti și este absolvent al Institutului de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L.Caragiale“, promoţia 1984. Filmul său de student, „Frumos e în septembrie la Veneţia“ a câştigat premii în ţară şi străinătate (Tours, 1985). După câţiva ani în care exersează regia de teatru montând spectacole, pleacă la Bruxelles pentru a urma Programul Scenariştilor Europeni din cadrul FEMI („Flemish European Media Institute“) şi elaborează, de-a lungul anului 1988, scenariul pentru pelicula „Restul e Tăcere“. Între 1989 şi 1991 scrie scenarii pentru casa de producţie franceză „Compagnie des images“. În 1992 realizează primul său lungmetraj, „E pericoloso sporgersi“, o coproducţie franco-română prezentată la Quinzaine des Realisateurs la Cannes, în 1993, şi premiată ulterior în festivaluri ca Montpellier, Bratislava sau La Baule. Următorul film este „Asfalt tango“ (1995), o altă comedie franco-română. Al treilea său lungmetraj este coproducţia franco-italo-belgiană „Dolce far niente“ (1998). „Filantropica“ (2002) este încă o colaborare româno-franceză, o comedie neagră ce obţine Premiul Publicului la Festivalul Internaţional de Film de la Paris şi numeroase alte premii. „Restul e tăcere” a fost recompensat cu 9 premii Gopo, printre care pentru cel mai bun film.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.