Astăzi, 16 decembrie 2019, sărbătorim 125 de ani de la nașterea lui Ștefan Manciulea, personalitate marcantă din viața culturală a Transilvaniei, geograf, istoric, istoric literar, profesor și preot greco-catolic.
Ștefan Manciulea s-a născut în satul Straja, comuna Berghin, județul Alba (în 1894). În contextul perioadei de înflorire culturală a României, Ștefan a cunoscut mai multe personalități încă foarte populare astăzi: Badea Cârțan, teologul greco-catolic Ioan Micu Moldovan și câțiva profesori de seamă (Nicolae Iorga, Simion Mehedinți, Vasile Pârvan etc.).
În domeniul învățământului, Ștefan Manciulea a fost învățător, profesor de geografie și religie, director de liceu și inspector școlar al Ținutului Mureș. A fost și director de bibliotecă, preot și conducător al stației meteorologice din Arad (pe care a înființat-o). Pe lângă materiile care l-au consacrat, Ștefan a învățat și tâmplăria și mecanica, calificându-se și ca mecanic de locomotivă. A renovat și biserica unde slujea, a înființat două biblioteci, o asociație pentru femei (”Reuniunea Mariană”), a organizat o arhivă școlară și a instalat benevol aparatura stației meteorologice arădene.
În privința lucrărilor sale, acestea s-au constituit în jurul istoriei și geografiei transilvănene. Teza sa de doctorat în geografie a fost despre Câmpia Tisei (o zonă geografică mai puțin cunoscută în epocă), care a necesitat o muncă de 15 ani, în această perioadă el străbătând pe jos câmpia (de la Ceremuș la Orșova) și cercetând arhivele și bibliotecile localităților pe unde a trecut. Însă cea mai importantă lucrare a sa nu este teza de doctorat în geografie, ci Granița de Vest (1936), carte care a primit Premiul ”Năsturel” al Academiei Române și a fost folosită la Conferința de pace de la Paris (1947) ca argument pentru fixarea graniței de vest a României. Cartea fusese tradusă în franceză și promovată de către Nicolae Iorga în Occident.
După 23 august 1944, în perioada comunistă, refuzând să intre în partid, soarta profesorului are parte de o întorsătură tristă, Ștefan Manciulea fiind obligat să facă diverse munci necalificate și fiind condamnat la închisoare. A murit în libertate, la vârsta de 90 de ani, la Blaj (în 12 iulie 1985).