23 august 1944 la Radio România

1765
regele mihai proclamatie 23 august 1944 leviathan.ro

fila de calendar rubrica leviathan.ro”Atenţie, lăsaţi aparatele deschise. Peste puțin timp vom transmite în cadrul Radiojurnalului un comunicat important pentru Ţară”. Aşa suna anunţul crainicului postului românesc de radio miercuri, 23 august 1944, ziua care a schimbat cursul istoriei lumii. Crainicul de serviciu care a anunțat din sfert în sfert de oră difuzarea comunicatului a fost Mihai Zirra, viitorul mare regizor al Teatrului radiofonic.

După arestarea în după-amiaza zilei de 23 august Mareșalului Ion Antonescu, prim-ministru al României, și a lui Mihai Antonescu, vice-prim-ministru, seara, în jurul orei 20, la solicitarea lui Vasile Ionescu (1), directorul Societăţii Române de Radiodifuziune (2), discursul Regelui Mihai I a fost imprimat de trei ori de o echipă a Radioului condusă de inginerul Alexandru Lohan, după cum aflăm din volumul Istoria trece, cuvântul rămâne. Mărturiile ultimului director al Societăţii Române de Radiodifuziune din perioada precomunistă” de Vasile Ionescu (3): ”Am făcut trei imprimări pe discuri speciale decelit, pe care le avea în folosinţă exclusivă numai Radiodifuziunea şi aceasta pe considerentul de a avea posibilitatea să aleg spre difuzare pe cel mai bine imprimat şi totodată să avem imprimări în plus pentru orice eventualitate neprevăzută”.

Apoi, scrie istoricul Florian Bichir (4), Vasile Ionescu i-a telefonat lui Nicolae Rădulescu, directorul adjunct al emisiei, dictându-i anunțul de mai sus și cerându-i să fie rostit la microfon din 15 în 15 minute. Același istoric afirmă că ”Vasile Ionescu a primit documentele adiacente Proclamaţiei Regale în jurul orei 22.05, a mers cu ele la Radio, i-a convocat în biroul său pe Victoria Constanţa Gheorghiu, secretara Direcţiei Generale, pe Nicolae Rădulescu, inginerul Valentin Bude, şeful studiourilor şi al serviciului tehnic, căruia i se încredinţase un exemplar din cele trei discuri imprimate, pe Rodica Gologan, controloarea generală a programelor, pe Valentin Dimitriu, unul dintre crainicii de serviciu, pe Constantin Plopşoru, inspector însărcinat cu coordonarea pazei, dar şi pe ofiţerul german însărcinat cu emisiunea Ora Germaniei, care a fost imediat anihilat.”

Radiojurnalul se încheiase la ora 22.00 și odată cu el, programul zilei. A urmat probabil un program muzical până la ora 22.25, când a fost difuzată Proclamaţia către țară a Regelui Mihai:

”ROMÂNI,

În ceasul cel mai greu al istoriei noastre, am socotit în deplină înțelegere cu Poporul Meu, că nu este decât o singură cale pentru salvarea Țării de la o catastrofă totală: ieșirea noastră din alianța cu puterile Axei și imediata încetare a războiului cu Națiunile Unite.

ROMÂNI,

Un nou Guvern de Uniune Națională(5) a fost însărcinat să aducă la îndeplinire voința hotărâtă a Țării de a încheia pacea cu Națiunile Unite. România a acceptat armistițiul oferit de Uniunea Sovietică, Marea Britanie și Statele Unite ale Americii. Din acest moment încetează lupta și orice act de ostilitate împotriva armatei sovietice, precum și starea de război cu Marea Britanie și Statele Unite. Primiți pe soldații acestor armate cu încredere. Națiunile Unite ne-au garantat independența Țării și neamestecul în treburile noastre interne. Ele au recunoscut nedreptatea dictatului de la Viena, prin care Transilvania ne-a fost răpită.

ROMÂNI,

Poporul nostru înțelege să fie singur stăpân pe soarta sa. Oricine s-ar împotrivi hotărârii noastre liber luate și care nu atinge drepturile nimănui este un dușman al Neamului nostru. Ordon Armatei și chem Poporul să lupte prin orice mijloace și cu orice sacrificii împotriva lui. Toți cetățenii să se strângă în jurul Tronului și al Guvernului pentru salvarea Patriei. Cel care nu va da ascultare Guvernului se opune voinței poporului și este un trădător de Țară.

ROMÂNI,

Dictatura a luat sfârșit și cu ea încetează toate asupririle. Noul Guvern înseamnă începutul unei ere noi în care drepturile și libertățile tuturor cetățenilor Țării sunt garantate și vor fi respectate.

Alături de armatele aliate și cu ajutorul lor, mobilizând toate forțele Națiunii, vom trece hotarele impuse prin actul nedrept de la Viena pentru a elibera pământul Transilvaniei noastre de sub dominația străină.

ROMÂNI,

De curajul cu care ne vom apăra cu armele în mână independența împotriva oricărui atentat la dreptul nostru de a ne hotărî singuri soarta depinde viitorul Țării noastre.

Cu deplină încredere în viitorul Neamului Românesc să pășim hotărâți pe drumul înfăptuirii României de mâine, a unei Românii libere, puternice și fericite.

Mihai I, Regele României

Prima lectură pe post a documentelor adiacente Proclamației a fost făcută de Nicolae Rădulescu. Documentele au fost traduse şi citite şi în limba franceză de crainicul Dyspré Paleologu.(6)

”Când s-a transmis acest discurs al Regelui – spune istoricul Ioan Scurtua fost o explozie de entuziasm. În primul rând, a fost reacţia Armatei. Regele era  comandantul Armatei, conform Constituţiei. Armata a trecut de partea forţelor democratice. A fost, apoi, explozia de entuziasm a populaţiei, care a ieşit în Piaţa Palatului pentru a-l aclama pe rege. Asta s-a întâmplat timp de câteva ore, trecând graniţa zilei de 23 spre 24 august, pentru că în dimineaţa zilei de 24, pe la ora 5.30, deja au început bombardamentele germane şi s-a distrus inclusiv partea din Palatul Regal unde a fost arestat mareşalul Antonescu. Regele însă plecase noaptea din Bucureşti, la Poiana Gorj.” 

________

(1) Director general al Societăţii Române de Radiodifuziune începând din 5 septembrie 1940 până la 15 februarie 1945, cu o întrerupere pe durata guvernării legionare.

 (2) Denumirea oficială a instituției începând cu 15 august 1936, păstrată și astăzi.

(3) București, Editura Casa Radio, 2008.

(4) ”Război în eter. 23 august 1944 pe unde radio. Dezinformare şi propagandă”, București, Editura RAO, 2015.

5) Condus de generalul Constantin Sănătescu.

(5) Florian Bichir, idem.

Vezi Arhiva rubricii Filă de calendar

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.