Actualități culturale franceze

17
center-pompidou-paris

Închiderea temporară a Centrului Georges Pompidou

Moderna clădire pariziană a celebrului Centru Pompidou se va închide, imediat după Jocurile Olimpice de la  Paris din vara anului 2024, pentru lucrări de restaurare, care vor începe din vara anului viitor și dura până în 2026.

Mutarea colecțiilor se va face la rezervele de documentare, în vara anului 2026, la viitorul Centru de rezerve de la Massy, ale cărui lucrări vor începe în vara anului viitor.

Biblioteca publică de informații se va muta în imobilul „Lumières” din arondismentul al XII-lea, împreună cu echipele atelierelor, audiovizualului, arhivelor  și bibliotecii Kandinsky.

Cele aproape 300 de persoane de la primire, supraveghere, pază se vor muta la Grand Palais, în ale cărui spații, recent renovate, adică cei 2.800 mp vor fi rezervați Muzeului Național de Artă Modernă. Timp de cinci ani, în noul spațiu de împrumut, vor fi organizate patru expoziții diferite.

Ultimul turneu al cântăreței Sylvie Vartan

Pentru a mulțumi admiratorilor săi, cântăreața franceză Sylvie Vartan (80 de ani în 15 august 2024) a hotărât să întreprindă un turneu de adio în luna noiembrie.

După 60 de ani de carieră muzicală și 40 milioane de discuri vândute, fosta soție a lui Johnny Hollyday, va susține trei concerte la „Dôme de Paris”, cu care prilej va relua marile ei succese, după care va face un turneu de adio în toată Franța.

Descoperind istoria Egiptului antic

După ce în 2023, Parisul a găzduit expoziția Ramses și aurul faraonilor, iată că Galeriile Montparnasse din „Orașul Luminilor” a început, din 9 februarie 2024, să prezinte, până la 5 ianuarie 2025, pe o suprafață de aproape 3.000 mp, peste 1.000 de obiecte antice reconstituite, asemenea unei punți între marii artiști ai civilizației faraonice și pictorii curentului orientalist care au evoluat în Europa secolului al XIX-lea.

Astfel, sunt expuse replici fidele ale tezaurului descoperit în 1922 de către exploratorul britanic Howard Carter. Ele sunt realizate de către artiști egipteni în atelierele Muzeului din Cairo. Sunt reproduse obiecte, precum care, scaune ornate, unelte, arme și bijuterii, până la masca funerară a lui Tutankhamon, o statuie a lui Anubis, zeul morții (sub forma unui șacal) și tronul faraonului.

În expoziția realizată la Atelierul Luminilor, este prezentată o întreagă panoramă a vestigiilor Egiptului antic. Proiectate pe un ecran mare de 360 grade în jurul vizitatorului, peste o sută de capodopere, provenite din marile muzee ale lumii și ale Egiptului, se perindă, vreme de 45 de minute. Astfel, se pot admira marile realizări arhitecturale, obeliscuri și piramide, precum și minunatele podoabe de orfevrărie. Totul se derulează pe un fond muzical, cu creații celebre de Philip Glass, Maurice Jarre, Verdi sau din marile succese ale grupului Led Zeppelin.

                                                                 Grupaj realizat de Madeleine Karacașian         

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.