Ajutor de 1.400 lei pentru facturile de energie, căldură și gaze – articol de Iulia Zorzoliu

29
energie

logo rubrica juridiceStatul va acorda un ajutor de 1.400 de lei pentru plata facturilor la energie, căldură, gaze, dar și pentru lemne sau butelii, unor categorii de români: pensionari, persoane cu dizabilități, care au venituri mici, beneficiari de ajutor social și familii care primesc alocație de susținere. Acest ajutor se va acorda, începând din luna februarie 2023, prin cardurile de energie, distribuite de Poșta Română – și tot prin Poștă se vor putea face și plățile.

Persoanele care se încadrează în mai multe categorii vor beneficia de ajutor doar o singură dată. Chiar dacă sunt mai mulți beneficiari într-o gospodărie/loc de consum, ajutorul se acordă per loc de consum, astfel că venitul pe membru de familie trebuie să fie sub 2.000 lei. Lista beneficiarilor este alcătuită de Ministerul Muncii și Solidarității Sociale și transmisă Poștei Române.

Conform OG 15/2023 pentru eficientizarea utilizării sprijinului acordat persoanelor vulnerabile pentru compensarea preţurilor la energie, respectiv pentru asigurarea accesului mai facil la serviciul de plată prin mandat poștal, documentele necesare plății facturilor se vor putea transmite și electronic.

De principiu, ajutorul se primește sub forma unui card emis pe suport de hârtie, cu care se pot plăti, integral sau parțial, facturile de energie. În cazul lemnelor de foc pentru sezonul rece 2022–2023 însă, sumele se pot încasa în numerar, la oficiile poștale.

Ajutorul pentru energie va putea fi folosit pentru plata facturilor curente sau restante începând cu 20 februarie.

Rubrica „Juridice” fiind interactivă, așteptăm întrebările dvs. pe site (la comentarii) sau la adresele de e-mail: zorzoliu.iulia@gmail.comleviathan.romania@yahoo.com, costintuchila@gmail.compusa.roth@yahoo.com

Iulia Zorzoliu este membră a Colegiului Consilierilor Juridici București.

Arhiva rubricii Juridice

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.